După 30 de ani! Amintiri de la Coppa del Mondo: ziua 23

V-a fost dor de Coppa del Mondo și poveștile sale? Felicitări, ați ajuns unde sunt eu de 30 de ani…

D1o2 din poartă

Ce faci când Dumnezeu are o zi proastă? Te rogi ca măcar un înger bine intenţionat să fie prin preajmă. Cu trei decenii în urmă a funcţionat.

Primul sfert de finală de la Coppa del Mondo s-a jucat la Firenze, între Argentina și Iugoslavia, și s-a terminat fără goluri. Asta deşi prietenii noştri iugoslavi au jucat în 10 de prin minutul 30. Şi chiar dacă era o vreme în care li se spunea „brazilienii Europei”, nici măcar Maradona nu a putut să-i dribleze, aşa cum a făcut cu originalii din America de Sud, în optimi.

Și s-a ajuns la 11 metri. Unde Piksi a ratat primu’. Da’ Diego era complet consumat (de efort) şi „a egalat” repede. Apoi a ratat şi trogloditu’ de Troglio, aşa că treaba a devenit nasoală. Se mai întâmplă, însă, ca Doamne-Doamne să se poarte cu mănuşi. Sau să poarte mănuşi. Preferabil de la Reusch. Sergio Goycochea, un pas în faţă.

Băiatu’ venit de nicăieri ca să strângă gunoiu’ după terminaţii lui Bilardo a apărat şuturile lui Brnovic şi Hadzibegic şi i-a trimis pe plavi acasă. La fel şi pe Maradona. Argentina urma să joace semifinala de Coppa del Mondo la Napoli. „Cu plăcere!”

În schimb, Iugoslavia și generația ei fantastică din anii ăia a părăsit Coppa del Mondo cu multe regrete și întrebări „ce ar fi fost dacă…?” Știu eu niște băieți bine puși la punct la situația de acolo (sau chiar de acolo) care sunt aproape siguri că un titlu mondial acum 30 de ani ar fi creat o emulație atât de mare, încât ceea ce a urmat din punct politic putea fi evitat.

Absurditatea Irlanda pleacă de la Coppa del Mondo

Şi bineînţeles că trebuia ca cineva să le pună credinţa la încercare napoletanilor. Aşa că cealaltă semifinalistă de pe San Paolo a fost Italia.

La Roma, pentru că acolo duc toate drumurile, squadra a reuşit într-un final să termine absurditatea Irlanda, ajunsă fără vreo victorie în sferturi la Coppa del Mondo. Salvatoru’ a fost (din nou) Toto, care a dat singurul gol al meciului. Bine, merite mari au mai avut Baggio, care a început faza cu un slalom d-ăla cum știa el, și Donadoni, care a dat în ea de l-a scos pe Bonner din poartă. La propriu.

Mâine avem rarități: englezi care trec de sferturi.

Sursa foto deschidere: goal.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?