La Liga și Bundesliga s-au alăturat petrecerii în weekend-ul ăsta, dar povestea vine din Ligue 1. Lyon promite să facă bine în noul sezon. Dar așezați-vă comod, că avem destule chestii despre care să vorbim. Andiamo!
Olympique Lyon
Din 2008, atunci când a luat ultimul din cele 7 titluri consecutive, Olympique Lyon a terminat doar o dată mai jos de locul 4. Mai curând un accident. Pentru că oamenii lui Aulas s-au aflat mereu în discursul pentru podium, dacă nu chiar pentru titlu. Și, în ciuda excepțiilor Montpellier și Monaco, Lyon a fost văzută de cele mai multe ori drept echipa anti-PSG. În special datorită guralivului său președinte.
Jucătorii de calitate nu au lipsit la Lyon în toți anii ăștia (ba din contră), doar că fotbalul ăsta de acum, sufocat de sumele de multe ori indecente, nu i-au permis lui Aulas să-și țină vedetele pentru a construi cu adevărat o rivală a Parisului. Nici anul ăsta lucrurile nu au stat diferit. Au plecat Fekir, Ndombele și Mendy. În schimb, a rămas Memphis. Olandezul a lăsat deoparte fițele și a început noul sezon senzațional. E adevărat, a fost de ajutor și faptul că, prin transferurile făcute, clubul a transmis un semnal că vrea mai mult.
Lyon a cheltuit bine vara asta. Jeff Reinde-Adelaide a venit pe 25 de milioane de la Angers. Joachim Andersen, de la Sampdoria, a costat și el 24 de bastoane. Bani serioși au fost dați și pe doi dintre jucătorii care au dus-o pe Lille pe locul 2, în ediția trecută de campionat: Thiago Mendes (22 de milioane) și Youssouf Kone (9 milioane). Plus pariul Jean Lucas, adus pe 8 milioane de la Flamengo. Din lista asta, doar Mendes sare de 23 de ani. Ok, dacă vreți, îl punem și pe Tătă al nostru, luat moca, oricum. Ca antrenor a fost numit Sylvinho, aflat la primul job ca principal. Până acum, i-a ajutat pe Mancini, la Inter, și pe Tite, la naționala Braziliei. Un alt brazilian a fost adus la club pentru a întări spiritul de apartenență. Cel mai mare optar din istoria lui Lyon: Juninho Pernambucano.
Și băieții s-au pus pe treabă. Au început cu 3-0 la Monaco acasă. Un rezultat luat cu rezerve. Până la urmă, campioana de acum doar 2 ani a scăpat greu de retrogradare în sezonul trecut. Iar Jardim nu a reușit încă să oprească „sângerarea”. Drept dovadă, monegascii au luat bătaie rău și etapa asta: 0-3 cu nou-promovata Metz. Dar Lyon is the shit. Dacă victoria de la Monte Carlo nu a convins pe toată lumea, poate ar trebui să o facă acest 6-0 cu care i-a dat în cap lui Angers. Adevărat, un adversar fără nume, dar jocul lui OL a fost bun tare. Am vorbit mai sus despre Depay, care are deja 3 goluri și un assist, dar strălucirea din jocul lyonezilor e dată de Aouar. Un deliciu în acest start de campanie. Vineri seară, a marcat un gol și a pasat decisiv de două ori, printre altele.
Și totuși, faza meciului i-a aparținut tot lui Memphis. L-a făcut pe Jean Lucas să dea primul gol al carierei în Ligue 1, după ce ne-a amintit tuturor cât de frumos poate fi fotbalul.
This is vintage Memphis Depay ✨ pic.twitter.com/pUs9y3h23e
— ESPN FC (@ESPNFC) August 16, 2019
E încă devreme, meciurile tari încă nu au venit pentru Lyon, dar dacă lucrurile continuă astfel, sunt șanse mari ca PSG, care deja s-a împiedicat (1-2 la Rennes), să-și fi găsit un rival adevărat în Ligue 1. Iar asta nu poate fi decât o veste bună. Allez!
Dani Ceballos
Madre mia, que futbolista! La primul meci ca titular pentru Arsenal, Ceballos a fost încântător. „De departe, cel mai bun de pe teren”, a decretat van Persie. Nu o să înșir aici niște cifre care au circulat pe tot internetul și care au încercat să-l transforme pe spaniol într-un simplu robot. Stăm atât cu statisticile lângă noi, încât nu mai vedem fotbalul. Numărăm atingerile mingii, fără să vedem cât de elegant e băiatu’ cu varza la picior. Contorizăm numărul paselor, fără să observăm cât e de creativ și că are mereu pregătită o soluție. În cele mai multe cazuri, pe cea corectă.
Refuzatul lui Zidane (mi-e greu să înțeleg cum unul ca Zizou poate renunța așa ușor la un asemenea talent) a jucat cu lejeritate, cu tupeu și cu bucurie. Bucuria dezlănțuită de la golul lui Aubameyang, plecat de o recuperare a lui Ceballos. A sărbătorit de parcă a marcat el. „Se vede că se distrează”, a mai remarcat van Persie. Știți ce ar fi fost și mai distractiv? Dacă am fi putut să-l vedem pe Ceballos într-un Arsenal de top al lui Wenger. Aia bucurie!
Debutul ca titular al lui George Pușcaș
Hei, a fost suficient să plece de la Adi Popa, pentru ca Reading să vadă cum e să câștigi! Asta și faptul că Pușcaș a decis să le arate englezilor cum se face treabă. La debutul ca titular în campionat, golgheterul nostru de la Euro U21 a marcat de două ori împotriva lui Cardiff. Iar primul gol a fost cu adevărat ceva special.
S-a terminat 3-0, iar Reading a scăpat de ultimul loc cu ocazia asta. Da, copiii ăia care ne-au făcut să trăim intens vara încep să ne facă și weekend-urile interesante.
Kevin De Bruyne
Tot din categoria „jucători mișto de privit” îl avem și pe De Bruyne. O prestație superbă în Manchester City – Tottenham 2-2, trecută însă cumva în plan de secund de golul anulat CORECT la sfârșitul meciului. Rămâne de discutat cât de bine e făcut regulamentul, dar decizia e indiscutabilă. Revenind la belgian, a fost responsabil de pasele decisive la golurile „gălăgioșilor”, ambele (assisturile adică) fiind de o calitate extraordinară. Mai ales prima, o centrare no-look perfectă. Dovada că echipa lui Pep joacă în multe momente doar din memorie. Concluzia au tras-o doi băieți care știu câte ceva despre cât de importantă e o pasă bine dată, Gary Lineker și Alan Shearer. La MOTD, ambii au spus că le-ar fi plăcut să joace alături de bunul Kevin.
Și dacă tot suntem aici, salutați-l din mers pe Bernardo Silva. În mers fiind el.
Nou-promovatele din La Liga
A fost o primă etapă bună pentru nou-promovatele din Spania. Deși două dintre ele au jucat în deplasare, niciuna nu a pierdut. Ba chiar au luat 7 puncte din 9. Mallorca a bătut-o acasă pe Eibar (2-1), Osasuna s-a întors lângă băieții mari cu un 1-0 pe terenul lui Leganes, decis de bunul nostru prieten Chimy Avila, cu una dintre execuțiile lui celebre, iar Granada a jucat unul dintre meciurile rundei, cu Villarreal. Conduși cu 1-0, 2-1 și 4-2, andaluzii nu s-au lăsat până n-au plecat cu un punct de pe Estadio de la Cerámica.
Bătrânii, bă!
Primul ar fi Huntelaar. A marcat din nou, în Venlo – Ajax 1-4. La 36 de ani (împliniți pe 12 august), are deja 3 goluri în acest sezon din Eredivisie. Deși a jucat doar 49 de minute până acum. Și a devenit al patrulea cel mai bătrân marcator al „lăncierilor” în campionat. A sărit peste Johan Cruyff, care a dat ultimul gol la 35 de ani și 364 de zile. Practic, la 36.
Și apoi ar fi Aduriz. Care a început ultimul sezon al carierei, la 38 de ani. Și a decis să facă ceva memorabil. De exemplu, să-i dea gol Barcelonei din foarfecă, în minutul 89, la doar un minut după ce intrase. Bilbao nu îi mai bătuse pe catalani în campionat din 2013. Acum se poate retrage liniștit!
Teemu Pukki
Sau teme-te de Pukki! La Schalke și la Celtic nu a fost în stare să se impună, dar face furori în Premier League la 29 de ani. E adevărat, nu e chiar neanunțat. Până la urmă, omu’ a dat goluri într-o veselie în Championship, în sezonul trecut. 29, mai exact. Dar chiar și așa, nimeni nu a văzut venind startul ăsta fulminant. Startul fulminant înseamnă 4 goluri în primele două meciuri ale carierei în Premier League.
Doar unii pe care îi chema Robbie Fowler și Gianluca Vialli, despre care sigur ați auzit câte ceva, au mai reușit să dea 4 goluri în primele două meciuri stagionale ale echipelor lor, în Anglia. Iar ambii o făceau cu peste două decenii în urmă.
Sâmbătă, Pukki al nostru a dat ditamai hat-trick-ul, iar Norwich a bătut-o cu 3-1 pe Newcastle. Golul de 1-0 și-l va aminti toată viața.
Cursa lui Joao Felix
Am vorbit deja, în episodul trecut, că suma plătită în schimbul puștiului portughez nu mai pare atât de mare, după primele impresii din amicale. Dar probabil nimeni nu se aștepta ca Joao Felix să decidă să-și facă o prezentare atât de spectaculoasă în La Liga. Cu adevărat remarcabil este faptul că Joao nu a căzut decât la a treia tentativă a adversarilor de a-l da jos.
Union Berlin
S-ar putea ca Bundesliga să fie prea mult pentru băieții ăștia, dar sigur nu vor trece neobservați.
Povestea e așa: stadionul echipei hipsterești din capitala Germaniei are vreo 22.000 de locuri. La debutul absolut al clubului printre băieții mari, au fost înregistrați aproape 22.500 de spectatori. Asta pentru că unii fani au decis să-i ia cu ei la meci pe suporterii decedați, care nu au avut norocul să-și vadă favoriții în Bundesliga. Adică au plătit prețul biletului și, în schimbul acelor bani, clubul a printat fotografiile celor decedați. Iar conducerea lui Union i-a trecut și pe ei la socoteală.
Un altfel de „nici nu știți ce-ați pierdut”.
Golul lui Toni Kroos
Sau cum îți taie un nemț orice chef, când ai impresia că ai loc de întors. Real tocmai rămăsese în 10, la Vigo, contra Celtei, când Toni a făcut asta.
Golul lui Cristian Neguț
Treaba autohtonă a săptămânii îi aparține lui Cristian Neguț, de la Chindia. Vineri seară, el a dat golul ăsta.
Un fel de început al sfârșitului pentru Dinamo, care a pierdut meciul și a ajuns pe ultimul loc în Liga 1.
Două din Italia
Ca o damă care încă se crede importantă, Serie A se lasă așteptată. Începe ultima, probabil așteptând-o p-aia cu „ce-i mai bun, la sfârșit”. Între timp, se joacă Coppa Italia, acolo unde slabele sezonului trecut eliberează terenul de nimeni pe lume din ligile inferioare, ca să se bată tot alea mari între ele. Pentru că sistemul ăla cretin de disputare încă rezistă.
Eh, dar pentru că ne e dor de il calcio, nu putem trece ușor peste anumite lucruri. Unul este golul lui Lasse Schone, transferul mare făcut de Genoa vara asta. Specialitatea casei pentru danez: calcio di punizione de la mama dracu’. Victime? Celebrii de la Imolose.
A jucat și Parma, iar Gervinho nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să-i alerge pe săracii ăia de la Venezia. Golul de 3-1, care a închis meciul.
Din fericire, săptămâna viitoare revine și Serie A și trecem la chestii serioase. Atât cât s-o putea! Până atunci, săriți cu ce v-a plăcut în weekend.
Sursa foto deschidere: lameuse.be
Apropo de Lyon, am fost o singura data acolo dar am ramas impresionat. Stadionul e fabulos iar dragostea oamenilor de acolo pentru echipa este infinita. Marketingul la cel mai inalt nivel, abia ce ajungi in aeroport ai cafeneaua OL unde poti bea o cafea langa un Fekir urias, magazine cu tricouri, cani, pixuri si tot felul de prostii peste tot. Si la McDonalds erau mingi cu OL pentru copii.
In alta ordine de idei, abia astept sa inceapa Serie A!