Ăsta a fost primul weekend adevărat de fotbal din noul sezon. Sau cel puțin așa l-am simțit eu. Bere cu băieții și multe ore de belit ochii în televizor, laptop și alte dispozitive pe care se poate vedea un meci. Deci, pentru mine, lucrurile sunt clare. Și, odată cu asta, au venit și primele chestii despre care trebuie să vorbim.
Să purcedem, deci.
Joao Felix
Sigur că atunci când cineva plătește 126 de milioane de euro pentru un puști de doar 19 ani, cu un singur sezon important la nivel înalt, dubiile sunt legitime. Și sigur că vorbim despre niște amicale, dar copilu’ luat de Atletico de la Benfica a reușit să înlăture multe din acele dubii: 5 jocuri, 4 goluri, 3 assisturi. Sâmbătă, în ultima partidă de la International Champions Cup, Joao Felix a dat o dublă împotriva lui Piemonte Calcio. Primul gol a arătat așa.
Cholo i-a pierdut pe Godin, Rodri și Grizmann în această vară. Un ax central (hehe!) impresionant. Dar, în Joao Felix, Atleti pare să-și fi găsit un adevărat diamant. Puștiul este mesajul clubului că viitorul e în regulă. Cumva, până la un punct, se poate face o comparație cu unul dintre marii idoli de pe fostul Calderon.
În ’87, Los Colchoneros aveau nevoie de un star, după ce Hugo Sanchez a plecat la Real Madrid. Și a venit Paulo Futre, pentru care Jesus Gil y Gil a dat ceva bani. Tot portughez și el. A prins perioada cu La Quinta del Buitre și Dream team-ul lui Cruyff, dar s-a descurcat de două Cupe ale Spaniei. Inclusiv una luată pe Bernabeu, împotriva „dușmanilor” de la Real. Probabil putea face ceva mai mult, dar l-au încurcat niște accidentări.
De la Joao Felix se așteaptă însă mai mult. Mai ales că Simeone a ridicat ștacheta în ultimii ani. Dar copilul nu pare apăsat și deja a anunțat că e gata de treabă. Hai să vedem!
Tottenham – Aston Villa
E de înțeles hype-ul din jurul meciurilor jucate de Liverpool, Manchester City și al duelului dintre Man. United și Chelsea, dar Tottenham – Aston Villa e ceea ce nu trebuia să ratați în prima etapă de Premier League. Fantastică partidă! Mai ales că s-a decis pe final. Cam după intrarea lui Eriksen, a cărui influență în jocul vicecampioanei Europei e fundamentală. Remarcabil și debutul lui Ndombele, un adevărat monstru la mijloc. Și nu doar pentru că a marcat.
Donny Van de Beek
Despre băiatu’ ăsta care îmi place așa de mult încât i-am dedicat și-un articol la un moment dat s-a scris insistent în ultima perioadă că ar fi dorit de Real Madrid. Pe mulți, astfel de discuții i-ar afecta. Și le-ar tăia cheful de a juca. În cazul lui Van de Beek, lucrurile stau altfel. În weekend, Ajax a bătut-o pe Emmen cu 5-0. Donny a dat un gol și-un assist. În ultimele 9 meciuri de campionat acasă, a marcat de 5 ori și a oferit 4 pase decisive. Mai în glumă, mai în serios, au ajuns să-i spună MaraDonny. Occhio, copilul continuă să crească!
Debuturile din Ligue 1
O fi campionatul Franței confiscat de PSG, dar merită urmărit pentru jucătorii pe care îi propune an de an, parcă de nicăieri. Două exemple din prima etapă a noului sezon. Lille a rămas fără Nicolas Pepe, plecat pe o căruță de bani la Arsenal, dar l-a adus pe Victor James Osimhen. Un nigerian de 20 de ani, care în sezonul trecut a marcat 12 goluri pentru Charleroi. La debutul pentru vicecampioana Franței, a reușit o dublă în fața lui Nantes. Iar Lille a bătut cu 2-1.
Stați, că mai am! Despre Mathias Pereira Lage ce știți? E ok, nu trebuie să vă simțiți jenați. Până acum, probabil că era cunoscut doar în Clermont-ul natal. Acolo s-a născut, la echipa de acolo a crescut și a debutat și de acolo a ajuns la Angers, în această vară. Are 22 de ani, i-a cântat imnul Portugaliei la tineret, iar la primul meci al carierei în Ligue 1 a dat un gol și un assist, în victoria cu 3-1 cu Bordeaux.
Gian Luca Waldschmidt
Cumva, omul care a pus capăt brutal ambițiilor naționalei U21 a României la Europeanul din Italia a rămas la Freiburg. Asta deși a dat 7 goluri la amintitul turneu și a plecat acasă cu titlul de golgheter. Nu pare afectat că nu a prins încă un transfer și continuă să dea în ea de unde apucă. Și să o facă bine. Sâmbătă și-a calificat echipa mai departe în Cupa Germaniei, în fața lui Magdeburg. Da, a marcat din afara careului.
Dubla paradă a weekend-ului
Agustin Marchesin e argentinian, are 31 de ani și a ajuns și el în Europa. La Porto. Și ca să se facă repede cunoscut, a făcut chestia asta, în meciul cu Gil Vicente.
Nu a ajutat prea mult, totuși. Porto a mâncat bătaie (1-2).
Primul gol al lui St. Etienne
Assistul lui Khazri sau finalizarea lui Hamouma?
Assistul lui Pogba pentru Rashford
Când, dintr-o dată, încep să meargă toate în favoarea ta… Preluarea lui Rashford e la nivelul pasei pe care a primit-o.
Golul lui Alex Pop
Trebuie să avem și ceva autohton aici. Și de ce nu ar fi un gol de la 50 de metri, din Liga 2?
View this post on Instagram
Declarația lui Mourinho
Omu’ rămâne un personaj, chiar și când nu e antrenor, ci doar se dă cu părerea despre fotbal.
„Four. Man City, Tottenham, Liverpool and Man City’s B team!”
Jose Mourinho when asked how many sides have a realistic chance of winning the title this year.
Watch Super Sunday live now on Sky Sports Premier League 📺 pic.twitter.com/rWUI0turLW
— Sky Sports Premier League (@SkySportsPL) August 11, 2019
Iar cineva a vrut să vadă dacă știe ce vorbește. Pare că știe.
Cam atât de la mine. Săriți cu ale voastre!
Sursa foto deschidere: thenational.ae
Misto sinteza. Tottenham cu Villa mi-a placut si mie, cel mai mult din weekend. De remarcat si victoria lui Lyon la Monaco cu doua goluri venite parca de pe Fifa Mobile. Primul clasic, cornet Traore, gol Dembele cu capu (unul din nenumaratii Dembelei), Glik spectator la meci fara bilet. La golul doi jucatorii lui Monaco parjolisera pamantul, otravisera fantanile si il asteptau pe Memphis Depay sa vina spre careul lor. Numai ca asta, mare fotbalau, nu a mai avut chef de deplasare si a tras o torpila de pe la 25-30 metri care a trecut mai intai printre cracii unui portar pe care Monaco a dat vreo 13 milioane vara asta si apoi a poposit in plasa.