Chimy Avila, argentinianul care a luat La Liga pe voleu

Mai sunt trei etape din La Liga şi chiar dacă matematica nu spune asta, Huesca se va întoarce în Segunda, după un singur an petrecut în elită. Da’ măcar lasă ceva în urmă: golurile lui Chimy Avila.

Un argentinian de 25 de ani, mai mult rotund decât înalt (1,72 m, 81 kg), care a luat campionatul Spaniei pe voleu. Serios, nu e o exagerare. Mai întâi, a fost golul cu Bilbao. Primul al lui în La Liga. Şi singurul reuşit în 2018.

S-a urnit mai greu. Da’ 2019 e al lui. A dat alte 9 goluri, bilanţ care îl face al treilea cel mai bun marcator argentinian în Top 5 campionate, în acest an. E depăşit doar de Messi, care a băgat-o în aţe de 19 ori, şi de Aguero, care a dat 11 bucăţi. Cu alte cuvinte, Avila i-a depăşit, printre alţii, pe Icardi, Higuain, Dybala sau Di Maria. Toţi, băieţi cu pretenţii, care joacă la echipe cu ambiţii măcar de Liga Campionilor.

Asta e o statistică la care probabil puţini s-ar fi gândit, dacă nu ar fi fost ultimele grozăvii ale lui Avila. Săptămâna trecută, şi-a depus candidatura pentru golul sezonului. Tot cu basci, Eibar de data asta, tot din voleu.

Duminică, împotriva lui Villarreal, s-a dat din nou în spectacol. Nu o să vă vină să credeţi, dar tot din voleu. Şi puţin acrobatic de data asta. Fornals a încercat să facă pe interesantu’, da’ Avila i-a răspuns aşa: 

Oricât a încercat Avila şi oricât de spectaculos e, nu a fost suficient pentru Huesca. Aragonezii vor face stânga-mprejur în liga a doua. Şi probabil vor rămâne şi fără starul lor. Mijlocaşul ofensiv este doar împrumutat acolo, de la San Lorenzo. Aşa a ajuns în Spania în 2017, când a dat o mână de ajutor la promovarea istorică a echipei, aşa a rămas vara trecută. Situaţia s-a schimbat însă.

În primul rând, cu cifrele astea (10 goluri, două assisturi, în 32 de meciuri) şi la doar 25 de ani e prea bun ca să meargă în Segunda. În al doilea rând, San Lorenzo ar cam avea nevoie de el. Clubul are interdicţie la transferuri timp de 6 luni, din cauza unor nereguli financiare, iar Avila, venit după doi ani buni în Spania, poate reprezenta o achiziţie importantă.

E posibil ca şi Avila să-ţi dorească o revenire acasă, pentru o mică revanşă personală. Omu’ nostru are o poveste facută parcă pe calapodul sud-american: viaţă grea, părinţi despărţiţi, mamă care s-a chinuit, barrio dur, trezit cu noaptea-n cap pentru mers la antrenamente, în timp ce tovarăşii o ardeau dubios pe străzi etc. Ştiţi discursul.

A reuşit să răzbată şi s-a făcut remarcat la Tiro Federal, de unde a fost pescuit de San Lorenzo, în 2015. La echipa Papei nu prea şi-a găsit locul. În cei 2 ani petrecuţi acolo, a jucat undeva la 30 de meciuri şi a dat doar vreo două goluri. Nimic special, care să atragă atenţia. Dar le-a plăcut şefilor de la Huesca, echipă mică, cu buget şi mai mic. Oamenii de acolo trebuie să improvizeze, iar în Avila au văzut ceva calitate. Confirmată de cele 7 goluri pe care le-a dat în anul promovării şi de cele din acest sezon.

Mai ales de cele din acest sezon.

Sursa foto: as.com

Lasă un răspuns