De la rivali adunate! Previziunile sezonului în Serie A

Si parte! Începe un nou sezon de Serie A și cineva trebuie să se dea cu părerea despre ce se va întâmpla. Adică să facă previziuni. Și cum subsemnatul nu e chiar cel mai în măsură să o facă, așa cum v-ați obișnuit deja, m-am gândit să-i las pe alții. Rivali, mai mult sau mai puțin, dar băieți care știu despre ce vorbesc, care au crescut și au îmbătrânit uitându-se la il calcio. Cu unii am lucrat, cu alții am băut beri la meciuri (la stadion sau aiurea), pe ceilalți îi știu doar din discuțiile de pe interneți. Contează mai puțin, important e că au habar despre ce vorbesc, chiar dacă nu-s mereu de acord cu părerile lor.

Ragazzii pe care i-am ales au avut 6 categorii la care au fost invitați să-și spună opțiunile – Top 4, Europa League, Cupa Italiei, cine pică, occhio la (adică cine e de urmărit), cel mai bun transfer (care pare la momentul ăsta, nu care va fi) -, iar la final i-am rugat să înșire câteva rânduri despre așteptările pe care le au de la favoriții lor.

Așadar, un dorian, un torinez, un napoletan, un lazial, un juventin, un romanist și-un milanist au venit acasă la un interist. Și nu e banc. Doar un talk-show virtual. Andiamo, în ordinea inversă a locurilor ocupate în sezonul trecut.

Dorianul – Sergiu Bucur

Top 4: Juve, Napoli, Inter, Lazio

Europa League: Torino, Milan

Cupa Italiei: Inter

Cine pică: 3 dintre Lecce, Spal, Verona și Brescia

Occhio la: Cagliari

Cel mai bun transfer: Manolas, la Napoli

Așteptări de la Sampdoria?
Misto întrebarea. Ce pula mea vrei să-ți răspund? Că vreau locul 5-6 și EL sau să joc o finală de CI? Că vreau să bat din nou Genoa tur-retur? Le vreau și pe astea, deși până azi am echipă sub ceea ce am avut sezonul trecut. Praet și Anderson înlocuiți de Murillo și Leris nu e maximum în viață. Îl aduci pe EDF, dar nu-i cumperi două extreme decente să-și facă 4-3-3 din nou e de căcat. L-ai adus pe Andre Rieu, dar îl pui să cânte cu formația lui Florin Salam. Poate să iasă ceva mișto, dar șansele sunt extrem de scăzute.

Dar cel mai mult vreau să văd un comunicat oficial care începe cu: “Președintele Massimo Ferrero cedează Sampdoria către Luca Vialli și asociații.

Asta vreau eu și de asta are nevoie Sampdoria în acest moment. Cu Ferrero încă un an la timonă, contestat de majoritatea suporterilor, nu poți să mai speri la cine știe ce, iar situația pe termen lung nu poate decât să se agraveze (vezi Cenoa unde eternul război Preziosi–suporteri nu a dus echipa în B doar pentru că în Italia se practică blatul la vedere).

Poți să faci achiziții cu nume extraordinare, gen Eto’o sau Muriel, să-ți faci o mie de selfie-uri lângă Gradinata Sud, să-ți pui o mie de fulare cu cele mai frumoase culori din lume la gât și să declari de 10 ori pe zi că iubești Sampdoria și Genova implicit, chestia de mai sus nu poți să o generezi. Pentru noi, sampdorienii, o să rămâi un oportunist roman care se află doar din întâmplare pe scaunul unde a stat Paolo Mantovani.

Lazialul – Florin Dincă

Top 4: 1. Juventus, 2. Inter, 3. Napoli, 4. Milan

Europa League: 5. Lazio, 6. Roma, 7. Atalanta

Cupa Italiei: Juventus

Cine pică: Bologna, SPAL, Verona

Occhio la: Mario Balotelli (Brescia)

Cel mai bun transfer: Romelu Lukaku (Inter)

Așteptări de la Lazio?
Susțin o echipă mult prea dependentă de Immobile și Milinkovic-Savic și cu o apărare care se clatină deși încă nu a început sezonul. Dar Simone Inzaghi mă face să fiu optimist. E cel mai bun antrenor din Serie A și transformă o echipă mediocră într-una cu potențial de Champions League.

Torinezul – Marius Ghiță

Top 4: 1. Juventus, 2. Napoli, 3. Inter, 4. Lazio

Europa League: 5. Roma, 6. Toro, 7. Milan

Cupa Italiei: Napoli sau Inter

Cine pică: Hellas, Brescia si Lecce par favorite să se întoarcă în B

Occhio la: Lukaku.
Cred că are nevoie de vreo 6 etape ca sa înțeleagă ce e cu el, dar poate fi la nivelul lui Icardi. Cred că va fi peste ce a fost la Man. U.

Cel mai bun transfer: Cel mai bun transfer, fără dubii, e Balotelli.
Cred că in jurul lui, dacă nu o ia razna (greu, dar nu imposibil), Brescia are o șansă să scape.

Așteptări de la Torino?
Ai mei cred că vor repeta sezonul bun de anul trecut, deși numeric lotul este sărăcuț. Dacă vin Verdi și încă vreo doi băieți decenti, ne batem cu Roma, Lazio și Milan de la egal la egal. Jocul nu e chiar ce îmi place mie. E multă muncă, prea puțină fantezie pentru gustul meu, dar dacă Mister repetă anul trecut și obține grupele Europa League, jos pălăria!

Romanistul – George Nistor

Top 4: Ar putea fi un an al schimbărilor, știi cum e, se mai inversează polii, poate veni un alt ciclu istoric. Pe Sarri cred nu-l vor asculta din prima, așa că pariul meu e Napoli. Au stabilitate, un nucleu bine format, au îmbunătățit cu certitudini. Prin urmare: 1. Napoli, 2. Juventus, 3. Inter, 4. Roma.

Europa League: Pentru cele două locuri de calificare în a doua moțată dintre cupe cred că se vor bate Milan, Atalanta, Sampdoria, poate chiar și Cagliari. AC Milan și Atalanta sunt favorite. Fiorentina se schimbă iar, acum cu un nou actionariat, cu jucători noi, cu Montella cel vechi, care pornește mai greu. Nu i-aș pune aici. Și Lazio se va bate, dar cred că anul acesta se va rupe relația Lotito – Simone Inzaghi, deci imprevizibil.

Cupa Italiei: Roma are mare nevoie de un trofeu, fie el și nu foarte important. Lazio mai e o specialistă. Totuși tine de formă, de prioritățile momentului, mai intervin și surpizele. Să spunem Milan, dar ca un pariu.

Cine pică: Anul trecut Parma a predat o lecție foarte interesantă despre cum să transferi și să gestionezi sezonul de după o promovare. Deși n-aș vrea ca Brescia să pice, cred că o vor face. Deci Brescia, Lecce și Verona cred că vor retrograda, asta dacă nu vine cu o piedică SPAL.

Occhio la: Aș îndrepta atenția spre ce ar putea fi Cagliari anul ăsta, au făcut transferuri foarte bune, cu un start bun ar putea fi o surpriză precum Atalanta în sezonul trecut. Occhio la Sandro Tonali, un mijlocaș vechi ca stil, teleportat la Brescia. Are 19 ani, dar e de o maturitate incredibilă. Mi-era dor de un fel de Pirlo. Dar stai… va trebui să îi dea pase lui Balotelli. Tonali spacca tuto! Mai am așteptări de la Belotti, Dragowski și Justin Kluivert. Cine mai știe…

Cel mai bun transfer: Pentru mine, cel mai bun pare Hirving Lozano la Napoli. Ok, Lukaku a luat toți ochii, dar băiatul ăsta are un picior prea bun să nu abia aștept să-l văd cu cele ale lui Insigne, Mertens.

Așteptări de la Roma?
Să prindă Champions League că joia sunt mai ocupat. Și poate are treabă și Pallotta și îl reținem…

Milanistul – Dan Ștefănescu

Top 4: Juventus, Inter, Napoli, Roma/Milan.
Bine, o discuție poate fi făcută și la titlu, unde Juventus pare favorită, dar Inter are factorul Conte. Pentru cine nu-și aduce aminte, deși e greu de crezut asta, Conte e cel care a luat-o pe Juventus de nicăieri și a făcut-o campioana a Italiei. Cu ajutorul lui Marotta, care se află, la rându-i, în aceeași barcă. A, că Inter nu are lotul lui Juve e clar, dar nu e suficient. Sarri va avea o problemă, pentru că e obișnuit să joace cam în aceeași formulă. Așa că, nu se știe niciodată. Napoli ar fi fost o candidată la titlu în cazul în care De Laurentiis vorbea mai puțin și transfera mai mult. Roma și Milan sunt la bătaie pentru locul 4. Roma are trecutul recent de partea ei, nu mai are presiunea pe care a avut-o după ce a ajuns în semifinalele Champions League. Lotul nu e foarte ofertant, dar asta contează mai puțin. Milan ”a scăpat” de cupele europene, ceea ce poate fi un avantaj. Totuși, rossonerii n-au găsit un 10 care să-l pună în valoare pe Piatek. Și nici antrenorul potrivit. Iar Giampaolo a terminat pe 9, ultimul sezon. Care o fi bun pentru Empoli, n-a deranjat-o pe Sampdoria, dar ar fi o dramă pentru Milan.

Europa League: Roma / Milan, Lazio, Torino / Atalanta
Lazio mi se pare croită pentru Europa League, maximum din ce pot atinge, împreună, lotul și antrenorul. Până la urmă, decât codaș la oraș, mai bine-n satul tău fruntaș. Același lucru e valabil și pentru Torino, cu singura diferență că echipa granata nu-și propune cai verzi pe pereți. Europa League e ținta supremă. Pe Atalanta n-o văd mai sus de locul 6, pentru că startul va fi infernal și va fi greu de recuperat o diferență mare, generată de lipsa de energie de după meciurile din Champions.

Cupa Italiei: Cupa va fi câștigată de o echipă din valul 2. Cele care nu sunt obișnuite cu trofeele, dar care pot profita de lupta din și pentru Champions, care le va ține ocupate pe echipele mari. În aceste condiții, cred că și Fiorentina poate prinde Europa League.

Cine pică: Lecce, Cagliari/Udinese și Verona, etern ”candidată” la retrogradare.

Occhio la: Genoa
Dacă ne uităm pe lot, vedem o mulțime de jucători cu potențial, în fiecare compartiment. Cea mai veche echipă a Italiei nu ar trebui să aibă probleme, ci să pună mari probleme. Mult mai mari decât în sezonul precedent. Problema ”Grifonului” e legată de antrenor. Andreazzoli mi se pare mai potrivit pentru Serie B, dar, și în Italia, ultima impresie contează. Așa că lumea nu-și mai amintește decât ultimele 4 etape din sezonul precedent, când Empoli a retrogradat dramatic. Tot ”dramatic” a fost și parcursul din prima parte a sezonului, cu ”Nonno” pe bancă (told ya! – notea mea).

Cel mai bun transfer: Balotelli
E fix jucătorul de care Brescia avea nevoie pentru a nu-și face mari probleme în ceea ce privește rămânerea în Serie A. Plus că Balo vine cu sufletul deschis, ceea ce e un mare avantaj pentru ”Le Rondinelle”. Cu Tonali pe post de servant, nu-mi imaginez cum ar putea termina sezonul fără 15-20 de goluri marcate.

Așteptări de la Milan?
Nu am mari așteptări de la Milan, care nu a reușit să facă saltul pe care-l așteaptă toată lumea. Sigur, locul 4 poate fi atins, dar n-aș zice că e favorită la poziția de Champions League. Sunt probleme mari la nivelul lotului și nici antrenorul nu-mi inspiră mare încredere. Maldini și Boban nu au reușit să aducă pe nimeni care să-l facă golgheter pe Piatek. Lotul nu e definitivat, iar meciurile amicale sunt destul de puțin relevante. În ciuda declarațiilor jucătorilor, Giampaolo nu mi se pare omul potrivit. Cheltuiala mare ar fi trebuit făcută cu un antrenor bun, nu cu jucători pe care se plătesc zeci de milioane fără certitudinea că aceștia pot face diferența. Oricum, Milan are nevoie disperată de locul 4. Altfel, rossoneri nu vor mai fi decât o amintire a unui mare club.

Napoletanul – Dan Pântea

Top 4: Juve, Napoli, Inter, Atalanta

Europa League: Milan, Roma, Torino

Cupa Italiei: Inter

Cine pică: Lecce, Hellas, SPAL

Occhio la: Inter.
Sunt echipe mari – Inter, Milan – nu merge la infinit cu umilință. Au în ADN câștigul.

Cel mai bun transfer: Lukaku

Așteptări de la Napoli?
La scudetto nu am nicio șansă. Campionatul este în arest și așa va rămâne. Numărul sucursalelor se mărește pe zi ce trece. Indiferent cât de bine jucăm, vom fi ciupiți. Atâta timp cât federația și arbitrii sunt sponsorizați de firmele de casa ale lui Juve, șansele la titlu sunt zero. Ca să putem spera ca una din echipe, alta decât Juve, să câștige campionatul, trebuie să fim permanent în coasta lor, sus, acolo. Și nu la 10 puncte diferență.

Napoli, că de ei vorbim, a fost aproape cu Sarri, dar a fost singură, în pula mea! Am nevoie de susținere acolo. Un Inter, o Roma, un Milan… Dacă punem presiune, avem șanse. 1%,
dar avem.

Dincolo de bani și clasament, care pe mine mă interesează mai puțin, sincer sa fiu, fie vorba între noi, îmi doresc să văd aceeași bucurie de a juca fotbal, specifică napoletanilor. Nu mă interesează locul, repet, vreau să văd plăcerea de a juca fotbal. Dar sper să fim călare pe ei și să nu mă lași să mă bat singur (asta e pentru mine, să o dau mai departe la Inter :))) – nota mea).

Juventinul – Andrei Tivilichi

Top 4: Juve, Inter, Napoli, Milan

Europa League: Roma, Lazio

Cupa Italiei: Aș vrea o finală Juve – Inter.

Cine pică: Lecce, Brescia, Verona

Occhio la: Fiorentina (transferuri interesante)

Cel mai bun transfer: Conte și De Ligt

Așteptări de la Juve?
Un fotbal ceva mai spectaculos, fără jocul ăla la rezultat. Adică nu faci 2-0 cu Bologna în minutul 17 și apoi plimbi mingea. Știu, vincere e l’única cosa che conta, da’ despre italieni se zice că au și ceva stil, nu? 🙂 Acel De Ligt de la Ajax, căruia să i se adauge elemente ale școlii italiene, adică fundașul perfect. Un mijloc care se apropie de nivelul celui de la Real Madrid din perioada triplei UCL: Modric, Kroos, Casemiro. În cazul în care va rămâne, reinvenatarea lui Dybala printr-un efort colectiv: al lui, al lui Sarri, al colegilor. Higuain slab, da’ bun. Câteva meciuri cu Sarri la costum. 🙂 ”Urecheata” pentru Gigi. Nicio victimă după golurile lui Ramsey. LIP (Live In Peace).

Și, în fine, cu voia voastră…

Interistul

Top 4: 1. Piemonte Calcio, 2. Napoli, 3. Inter, 4. Milan

Europa League: 5. Roma, 6. Lazio, 7. Atalanta

Cupa Italiei: Una din partea de sus a tabloului. Inter sau Napoli, cum ar veni.

Cine pică: Udinese/Brescia, Verona, SPAL
Când m-au întrebat băieții de la The Playmaker, am spus Brescia. Între timp, a venit Balotelli. Udinese are echipă să fie acolo, dar sunt unii cu niște mașini care ar putea să nu îi lase să se ducă în B. Nu, nu Dacia. De aici dubiile.

Occhio la: Andrea Pinamonti. Aș sta atent și la Ribery.

Cel mai bun transfer: Fuckin’ Godin moca. Mă scuzați, trebuie să fiu și subiectiv.

Așteptări de la Inter
No pazza”, i-a spus Conte lui Zhang jr., în interviul de prezentare pe care l-a oferit alături de președintele-puști la Inter Channel. Eu nu vreau asta, pentru că a fi pazza face parte din farmecul acestei echipe și e unul dintre motivele pentru care o iubesc. Dar, în același timp, ar fi cazul să nu mai exagereze cu nebunia. Locul 2, la mai puțin de 10 puncte de Rău, o ieșire din grupele Ligii (adică nu alt PSV) și Cupa Italiei ar fi un bilanț bun. Și niște rezultate firești la investițiile făcute vara asta și în ultimii ani. Pentru că Inter a tot cheltuit, dar a cheltuit prost. Deci, cum ar veni, nimic nebunesc la capitolul ăsta.

Dai, buon campionato a tutti! Mă rog, aproape a tutti.

Sursa foto deschidere: hellaslive.it

One Reply to “De la rivali adunate! Previziunile sezonului în Serie A”

 1. Nu stiam ca Tivilichi e cu Juve.
  Daca se permite o parere si de deasupra bancii de rezerve:

  Top 4: Juventus, Napoli, Inter, Roma
  Europa League: Lazio, Milan
  Cupa Italiei: Juventus
  Cine pică: Lecce, Verona si SPAL cred eo
  Occhio la: Cagliari (imi place ce echipa au incercat sa incropeasca acolo, poate iese de-o ciorba buna intr-un final, cine stie).
  Cel mai bun transfer: De Ligt la Juventus

  Așteptări de la Juventus?
  Tripla. Oricum e ultima sansa a lui Cristi sa o ia pe aia cu urechi mari cu Juve. E ultimul glont pe teava, de la anul, daca mai e prin zona, mai greut.

Lasă un răspuns