CONTROPIEDE. Scurte și rapide despre etapa a 18-a din Serie A

allegri serie a

Pentru ultima oară pe 2023, ne strângem aici să analizăm ce s-a întâmplat în etapa de Serie A.

Nici măcar acum nu schimbăm ordinea firească a lucrurilor. Așadar, ”schedina”:

 • Fiorentina – Torino 1-0
  Napoli – Monza 0-0
  Genoa – Inter 1-1
  Lazio – Frosinone 3-1
  Atalanta – Lecce 1-0
  Cagliari – Empoli 0-0
  Udinese – Bologna 3-0
  Verona – Salernitana 0-1
  Milan – Sassuolo 1-0
  J******s – Roma 1-0

Acum, la treabă!

E 1-0 scor de Scudetto? Nu știu, dar sigur e un scor care te ține acolo. Primul exemplu care îmi vine în cap e Milanul lui Capello, care a luat titlul în sezonul 1993/94 marcând doar 36 de goluri și obținând 14 victorii din totalul de 19 la limită (9 dintre ele, cu 1-0). Ca o ironie, echipa aia a dat de pâmânt cu Barcelona lui Cruyff în finala Ligii Campionilor, în celebra finală de la Atena, terminată cu un 4-0 legendar. Allegri și ai lui nu au treabă cu Europa și ăsta pare să fie marele lor atu în cursa pentru locul 1 în Serie A. Obiectiv pe care, în sfârșit, l-au recunoscut, prin vocea lui Rabiot, cel care a decis meciul cu Roma. Un meci câștigat așa cum ne-am obișnuit. Cu pragmatism, cu o apărare câinească, aproape imposibil de depășit odată ce, într-un mod sau altul, torinezii trec în avantaj. O echipă, în primul rând, concretă, care are statistici ce te duc cu gândul la Milanul ăla de acum 30 de ani: 9 victorii la un gol diferență (are 13 în total), iar 6 dintre acestea au fost cu 1-0. Max se uită superior (da, de aia poza de deschidere!) și se bucură sincer de recordul ăsta. Sau de ăsta.

-Până una alta, ”corto muso” pare să devină filosofia momentului în Serie A. Ultima etapă din 2023 a produs doar 14 goluri. Iar 5 meciuri s-au terminat cu 1-0 sau 0-1.

Genoa i-a dat Interului avansul de 4 puncte în fruntea clasamentului, Genoa i l-a redus la două. Drăgușin a mai pus niște milioane la discursurile deja obositoare ale lui Manea (mie chiar îmi place băiatul, să știți, sunt convins că va ajunge un fundaș de top), iar ragazzi lui Gilardino confirmă că-s o belea pentru echipele importante din Serie A. Din puncrul ăsta de vedere, egalul de pe Marassi nu e vreo tragedie pentru Limone. Dar faptul că aducerea unui atacant în ianuarie nu e prioritatea clubului ar putea deveni o problemă. Și un factor care să facă diferența în partea a doua a sezonului.

Bologna a fost luată pe sus la Udine, unde nu a înțeles ce a lovit-o. A luat o mamă de bătaie și a ieșit din Top 4. A profitat rivala Fiorentina, care începe 2024 pe loc de Liga Campionilor, după a patra victorie în ultimele 5 etape. Un parcurs cu care se mai pot lăuda doar primele două clasate.

-1-0, acest laitmotiv al etapei a 18-a, a fost suficient pentru ca Padre Pioli să mai dribleze o dată demiterea (un alt meci anost, totuși), iar Atalanta să revină în apropierea Top 4. De văzut, însă, cum se va descurca Gasperini fără Lookman, care pleacă la Cupa Africii și nu va mai fi acolo o perioadă să-i scoată din belele pe bergamasci.

Napoli termină în cap cel mai frumos an din ultimele trei decenii și ceva. Cu Monza s-a terminat așa doar pentru că Pessina a bătut lamentabil un penalty. De Laurentiis și-a prezentat scuzele pentru situația echipei și sunt convins că asta rezolvă totul. Lazio a încheiat 2023 cu o victorie, a doua la rând, dar tot sub așteptări e, după un sezon precedent care i-a adus cea mai bună clasare de când a luat titlul, în 2000.

Am avut două ”directe” la retrogradare, iar marea câștigătoare e Salernitana, care, chiar dacă rămâne ultima, a bătut la Verona și a strâns clasamentul jos. Profitând și de egalul dintre Cagliari și Empoli, un meci care a explicat foarte bine de ce ambele echipe sunt acolo unde sunt. Și deja ar trebui să o băgăm în ecuație și pe Sassuolo, care fără alea 4 zile de grație din septembrie, când le-a dovedit pe primele două din clasament, ar fi fost ”lanterna” din Serie A. Doar uitați-vă ce vine peste neroverdi în următoarele etape!

Parada etapei: Josep Martinez vs Inter

Nu a fost cea mai bună prestație ofensivă a celui mai bun atac din Serie A, dar fără intervenția asta a spaniolului la căpățâna lui Acerbi, probabil că Inter pleca de pe Marassi cu toate punctele.

Golul etapei: Payero vs Bologna

Argentinianul l-a tot pus la treabă pe Skorupski și merita golul ăsta. Primul pentru el în Serie A. Și cel mai bun mod de a consfinți cea mai bună prestație stagională a friulanilor.

Ciao, ragazzi! Ne revedem și în 2024. La mulți ani și să fiți la fel de relaxați precum gagica asta care s-a anturat cu ultrașii interiști de pe Marassi!

Dacă vrei să susții blogul sau pur și simplu să dai o bere
Ori dacă te simți generos
O poți face aici ⤵

Become a Patron!

Lasă un răspuns