Foarfeca lui Mauricio Pinilla e un patrimoniu al fotbalului

foarfeca pinilla

E ziua lui Mauricio Pinilla. Face 39 de ani. Și e un moment la fel de bun ca oricare altul să ne amintim că nu a fost doar un fotbalist care și-a irosit talentul, ci și jucătorul chilian care a marcat cele mai multe goluri în Serie A. Da, mai multe decât Marcelo Salas, Ivan Zamorano ori Alexis Sanchez. De fapt, al doilea în top e Arturo Vidal.

Dar, mai mult decât orice, Pinilla a fost „nebunu’ ăla care dă doar din foarfecă”. O exagerare, desigur, însă doar până la un punct. Din cele 47 de goluri pe care le-a înscris în Serie A, 11 au fost din foarfecă. Practic, un sfert. La Atalanta, unde a marcat de 12 ori, a dat 5 ”foarfeci”. Înțelegeți, deci, de unde senzația asta…

Pinilla a ajuns în Italia în 2003, transferat de Inter, la recomandarea lui Zamorano, cel care îi era idol și i-a devenit agent. E adevărat, Marco Branca, omu’ cu transferurile interiste în perioada aia, îl ochise de ceva timp. Puștiul era deja o senzație în Chile și în America de Sud. Și cum să nu fie, când eja începuse să dea goluri d-astea?

Toate bune și frumoase, doar că, în 2003, în atacul de la Inter era puțin aglomerat: Vieri, Martins, Recoba, Kallon, urma să revină și Adriano. Așa că Pinilla a fost trimis la Chievo și astfel a început un parcurs nesfârșit de experiențe nereușite, indiferent că a jucat pentru Celta Vigo, Sporting Lisabona, Vasco da Gama, Hearts sau… Apollon Limassol. Da, la un moment dat, a ajuns în Cipru, ceva de neimaginat pentru unul care, cu doar câțiva ani mai devreme, era comparat cu Zamorano, Shearer sau Vieri.

Am făcut ocolul lumii făcând prostii. Am făcut și lucruri importante, așa cum a fost golul prin care Sporting a eliminat-o pe Alkmaar în semifinalele Cupei UEFA, dar mai mult decât orice altceva mi-am irosit talentul, fiind interesant doar de bani și de o viață bună, în loc să urmăresc succesul sportiv”, a recunoscut într-un interviu pentru Gazzetta dello Sport. Când a simțit că totul se poate nărui definitiv, a reușit să-și dea restartul de care avea nevoie.

Am redevenit umil și am găsit puterea de a lua de la 0. Am lăsat deoparte banii, am renunțat la lipsa de responsabilitate și am acceptat să merg în Serie B. Am ales Grosseto și ăsta a fost norocul meu”, a spus Pinilla. A dat 24 de goluri în tot atâtea meciuri (cel mai bun sezon al carierei din punct de vedere al cifrelor), iar asta l-a ajutat să revină în Serie A și la națională, alături de care a participat la istoricele succese consecutive din Copa America, în 2015 și 2016.

Palermo, Cagliari și Genoa au fost echipele la care a jucat înainte de a-și găsi definitiv locul la Atalanta, unde a avut o relație excelentă cu Edy Reja și a dat o mare mână de ajutor la salvarea de la retrogradare în 2015. A fost și locul din care Pinilla a ieșit cu adevărat din scenă. Și dacă e adevărat că ultima impresie contează, a știut să o salveze. Cum? Din foarfecă, desigur.

Ăsta ar fi un Top 3 al golurilor marcate în nerazzurro (nu ăla care l-a adus în Italia, ci ăla în care s-a simțit cel mai bine). Ordinea e aleatorie.

vs. Torino

Partea cu adevărat mișto la golul ăsta e faptul că a fost cumva anunțat. Cu doar câteva minute înainte să o bage în ațe, Pinilla încercase o execuție chiar mai dificilă. Aflat cu spatele la poartă, a primit o minge destul de sus, însă a reușit să o controleze, stopând-o cu pieptul, apoi, fulgerător, a executat o foarfecă aproape perfectă. Aproape… Dar nu s-a lăsat până nu a marcat.

vs. Cesena

E o nebunie doar să te gândești că poți lovi așa o minge aflată la o asemenea înălțime. Dar dacă îți și iese… E un gol de o frumusește depășită doar de dificultatea execuției.

vs. Milan

Tradiționala foarfecă a chilianului”, a fost prima reacție a comentatorului la golul ăsta. O minge trimisă aproape de vinclu, cu o precizie de lunetist.

Dacă nu v-ați săturat (și nu vă poate condamna nimeni), găsiți mai multe pe YouTube. Acum, în loc de concluzie, probabil că ar trebui să vorbim despre faptul că cel mai cunoscut moment din cariera lui Pinilla rămâne o ratare. Șutul în bara Braziliei, în finalul prelungirilor din optimile de finală ale Cupei Mondiale din 2014, care, ulterior, a devenit un tatuaj pe corpul chilianului. Un tatuaj însoțit de mesajul „la un centimetru de glorie”.

Gloria care a rămas un miraj, dar din care Pinilla a simțit frânturi atunci când decidea să se lanseze într-o execuție acrobatică.

Sursa foto deschidere: sportcafe24.com

One Reply to “Foarfeca lui Mauricio Pinilla e un patrimoniu al fotbalului”

  1. […] Bucurați-vă de fiecare secundă din cele aproape 4 minute în care golul e prezentat literalmente din fiecare unghi! Capacitatea lui Muriel de a oferi astfel de momente e remarcabilă și ceva îmi spune că, după ce se lasă, o să-i dedic un articol de genul celui pe care l-a avut alt sud-american capricios, Mauricio Pinilla. […]

Lasă un răspuns