Messi a păstrat prezentul, Mbappe a confiscat viitorul

messi mbappe

Vă place sau nu, acceptați sau nu, Cupa Mondială din Qatar va rămâne Cupa Mondială a lui Leo Messi. Însă și turneul care a confirmat că viitorul îi aparține lui Kylian Mbappe.

Gata, Messi le-a făcut pe toate în fotbal! Dincolo de controversele care au urmat unei finale antologice, triumful Argentinei înseamnă că ăsta micu’ și-a pus în palmares singurul trofeu care îi lipsea. Motiv pentru mulți să creadă că discuția despre cel mai bun din istorie s-a încheiat. Nu se va încheia vreodată, dacă chiar vreți să știți, dar nu despre asta e vorba acum. E suficient că și un maradonian convins ca mine e împăcat cu gândul că Leo e acum complet. Nu mă încurcă deloc și nici nu mă face să-mi schimb părerea. Până la urmă, nici nu m-a luat prin surprindere. Ba chiar mă așteptam la deznodământul ăsta. Și încă de ceva vreme.

Chiar mă gândeam, după golul de 1-0 din meciul cu Franța, că Maradona a fost învins în a doua sa finală mondială dintr-un penalty hai să-i spunem foarte generos, în timp ce Messi a marcat dintr-unul acordat măcar la fel de ușor, deși cu acoperire regulamentară, cum se zice printre cei pretențioși. Un fel justiție divină, că tot a fost invocat Diego atât de mult. După contra aia minunată din care s-a făcut 2-0, nu-mi venea să cred că totul e atât de ușor pentru Argentina. Și probabil că așa ar fi fost, dacă nu s-ar fi trezit, dintr-o dată și neanunțat de ceva, Mbappe, omul care – și las deoparte cifrele incredibile – s-a specializat în crearea de momente la Cupa Mondială. Adică ceea ce contează, cel puțin pentru mine, când vine vorba despre competiția asta.

Prima fulgerare a lui Mbappe la Cupa Mondială a fost chiar contra Argentinei, acum 4 ani, în optimile de finală din Rusia. Un meci de o demență pe care doar un alt duel dintre Franța și albicelesti o putea depăși. În 2018, a dus treaba la capăt: a devenit campion mondial la 19 ani, a dat gol și-n finală și s-a așezat, statistic vorbind, lângă Pele. În Qatar, a mers ca o certitudine, un lider, un fotbalist capabil să refuze Real Madrid și cu o influență din ce în ce mai mare. Pe teren, în vestiar și în afara lor. A avut, ca de obicei, momentele lui de strălucire. Dublele cu Danemarca și, mai ales, Polonia. Chiar și-n semifinala cu Maroc, fără să fie grozav –  dimpotrivă! – a fost cel din piciorul căruia au plecat cele două goluri. Apoi, dacă mai era vreun dubiu, a dovedit că e făcut pentru Mondiale dinamitând o finală ce părea decisă. Atât de clar era sentimentul că totul e gata, încât, prin minutul 75, argentinienii pasau în ole-urile fanilor ălora senzaționali, care au făcut arenele din deșert să semene cu El Monumental sau La Bombonera.

Mbappe a transformat penalty-ul scos de Kolo Muani. Apoi a egalat aproape imediat cu o execuție pe cât de spectaculoasă, pe atât de dificilă. În fine, în prelungiri, după ce Messi a făcut dubla pentru 3-2, Kylian a obținut și a transformat cu un sânge rece de mare campion lovitura de la 11 metri care a trimis finala la – oh, well! – loviturile de la 11 metri. Unde a dat încă o dată gol. În contextul ăsta, e de înțeles privirea deznădăjduită pe care am putut s-o vedem în zeci de poze făcute după meci. Băiatul a avut una dintre cele mai tari prestații din istoria fotbalului, dar gloria a luat-o altul.

Finala a fost, în cele din urmă, finalul așteptat de toată lumea. Un head-to-head în toată regula între Messi și Mbappe. Miza cea mare era titlul mondial, dar în joc erau și altele. Titlul de jucător al turneului, cel de golgheter și cel neoficial de fotbalist numărul 1 al planetei. Argentinianul, cu toată perioada dificilă din ultimii ani, care a culminat cu despărțirea forțată de Barcelona, nu a părut decis să predea tronul. Au fost sezoane remarcabile ale lui Lewandowski, a fost Balonul de Aur indiscutabil al lui Benzema, însă Leo nu avea cum să fie scos din discursul de cel mai bun jucător al lumii. Știți voi cum e cu forma și cu clasa…

De cealaltă parte, era Mbappe, starul care a uimit prin precocitate și prin ascensiunea fulminantă. Puștiul care, încă din 2018, era așteptat să-i înlocuiască pe Messi și pe Cristiano Ronaldo în fruntea fotbalului mondial. Doar că, dintr-un motiv sau altul, pasul decisiv spre măreție s-a tot amânat. Între Cupa Mondială din Rusia și cea din Qatar, francezul a pierdut o finală de Liga Campionilor, la Europeanul de anul trecut a ratat lovitura de la 11 metri care i-a eliminat pe ”Les Bleus” în optimi și a spus „nu!” unui transfer la Real Madrid ce părea deja făcut. A rămas la PSG, unde împarte scena cu Neymar și cu Messi. Cu acesta din urmă, a oferit un duel epocal în ultimul act din Qatar.

În cel mai dificil moment al Franței la Cupa Mondială, Mbappe și-a tras naționala până aproape de al doilea titlu consecutiv. Hat-trick-ul istoric pe care l-a reușit nu a fost suficient. Prezentul rămâne al lui Messi. Însă viitorul e clar pentru toată lumea. Kylian nu a câștigat, dar nici nu se poate spune că a ieșit învins.

Sursa foto deschidere: caughtoffside.com

Lasă un răspuns