Este ceva ce Ja Morant nu poate face? Nu!

ja morant

Dacă îmi urmărești pagina pe Facebook, știi deja că-s mare fan Ja Morant. Posibil, cel mai mare din România. Nu aș băga mâna în foc, dar aș fi un candidat.

Dacă te uiți măcar la highlights-urile din NBA, știi și de ce sunt fan Ja Morant. Pentru că probabil ești și tu. Omul e o sursă nesfârșită de faze care ajung imediat virale pe internet. Pur și simplu, dă senzația că are un arsenal infinit de procedee prin care poate ataca panoul și prin care poate marca.

Nimic nu confirmă lucrurile astea mai bine decât cele două momente memorabile din victoria cu San Antonio Spurs (118-105), de marți dimineață. Știu că le-ai văzut, dar merită re-re-revăzute.

Dunk-ul:

Buzzer beater-ul:

Să ne înțelegem, ambele au șanse mari să fie cele mai tari ale anului la categoriile lor. Ambele au fost reușite într-o seară în care Ja Morant a reușit 52 de puncte, nou record al carierei. Precedentul data de doar două zile, când băgase 46 de puncte în coșul lui Chicago Bulls.

cifre ja morant

Meciurile astea două sunt doar apogeul (deocamdată) dintr-un sezon în care a făcut chestii pe care un PG în general nu le face. Cum ar fi asta, de exemplu.

Un Iverson care o dă de sus

Dintr-un anumit punct de vedere, Morant amintește de Allen Iverson. Doar că el o dă de sus. Fără să aibă o prezență fizică impresionantă, e genul ăla băgăcios, cu tupeu, care atacă inelul dezlănțuit. Ja are o capacitate incredibilă de a se lua parte-n parte cu oricine. Când simte un spațiu, oricât de mic, sare pentru dunk. Indiferent pe cine are în față. Așa a reușit niște dunk-uri memorabile și aproape a reușit unele legendare. Nu e intimidat de nimeni, oricare ar fi miza.

Toate acestea au fost evidente încă de la intrarea lui în ligă. În 2019, când era doar un debutant, a încercat să o dea de sus sărindu-l efectiv pe Kevin Love. A rezultat o poză care este, în primul rând, despre tupeu și despre încredere. Tupeul de încerca să-l sari pe unul cu aproape 20 de centimetri mai înalt decât tine și încrederea că o poți face. Nu i-a reușit, dar când ești doar un debutant și nu te temi să faci așa în fața unui All-Star, care a fost și campion, cu siguranță lucruri bune se vor întâmpla. Iar faza a fost atât de bună, încât și „victima” s-a simțit datoare să-și aplaude „agresorul”.

Ja Morant e liderul revelației NBA

Atitudinea asta mai apropiată de baschetul de stradă nu e singurul lucru care îl apropie pe Ja Morant de Allen Iverson. E și felul în care a luat echipa în spinare și o duce sus. Anul trecut, în al doilea sezon din carieră, Memphis Grizzlies s-a calificat în play-off, după ce a scos-o la „baraj” pe Golden State Warriors. În 2022, dacă nu se întâmplă ceva cu adevărat nasol, prezența în play-off e deja o certitudine. Și fără baraj. Băieții din Tennessee sunt pe 3 în Vest, cu posibilități mari de a prinde chiar locul 2.

Surpriza e și mai mare când realizezi cât de tânără e echipa asta. Niciun jucător peste 30 de ani, foarte puțini peste 26. Starurile Ja Morant, Jaren Jackson Jr. și Desmond Bane au 22, 22, respectiv 23 de ani. Din entuziasmul ăsta a apărut un joc fantastic, o unitate remarcabilă și un lider într-o ascensiune de neoprit. Ja Morant e al șaptelea marcator din NBA, cu 27,6 puncte/meci, un progres cu aproape 10 puncte față de anul trecut.

În sezonul precedent, Memphis nu a avut vreun marcator de 20 de puncte/meci. Ja a fost unul dintre cei 3 cu medii între 17 și 20 (19,1). Acum, cumva și de nevoie, a devenit centrul absolut al ofensivei lui Grizzlies. Plecarea lui Jonas Valanciunas și accidentarea din cauza căreia Dillon Brooks a ratat mai multe meciuri în startul sezonului l-au obligat practic să stea mai mult timp pe teren (are aproape două minute în plus față de media carierei) și să înscrie mai mult.

Și-a asumat responsabilitatea asta fără ezitare, iar odată cu ea, a devenit și cea mai puternică voce din echipă. Cu fiecare coș pe care îl marchează își consolidează statutul de lider. La timeout-uri vorbește tot mai mult și e ascultat cu atenție. „Face pași uriași în toate privințele. Ca jucător și ca lider”, a explicat Taylor Jenkins, antrenorul lui Memphis. Și e genul de lider care chiar trage echipa după el. Ba mai mult, parcă țipă la colegii lui „hai, urmați-vă, veniți cu mine!”. Prin ceea ce face pe teren, le dă încredere și celorlalți, care sunt convinși că totul e posibil atunci când joacă alături de Ja Morant.

Tracy McGrady era convins că asistăm la apariția unui viitor MVP încă din sezonul în care Ja Morant a debutat în NBA. Acum, Iverson anunță același lucru. „Mai devreme sau mai târziu”, după propriile vorbe. Nu mai există dubii în această privință.

La fel cum pare sigur că nu e lucru pe care Ja Morant să nu-l poată face. Pe teren sau în aer.

Lasă un răspuns