Ja Morant a câștigat meciul cu gravitația

În Memphis se întâmplă chestii mișto. Și nu mă refer doar la faptul că Grizzlies a readus echipamentele clasice, de inspirație Vancouver. Mă refer, mai ales, la Ja Morant.

Săptămâna asta, am aflat că Zion Williamson va debuta, în sfârșit, pe 22 ianuarie. Un anunț care a creat ceva agitație în NBA. Firesc, pentru că e cel mai așteptat jucător de la LeBron încoace. Doar că Ja Morant deja a câștigat titlul de ROTY (sorry, big guy!). Iar azi-noapte, am văzut că a câștigat și meciul contra gravitației.

Ja Morant nu e genul de baschetbalist pe care te-ai fi așteptat să-l vezi în Memphis, acum câțiva ani. Acolo era o echipă mai pe fizic, mai pe răutate, cu Mike Conley, Zach Randolph, Tony Allen sau Marc Gasol. Dar vremurile s-au schimbat și la fel și modul de a juca baschet în Tennessee. Iar băiatul ăsta venit de la Murray State, de pe poziția a doua a draftului, este imaginea acestei schimbări.

În ultimul an de colegiu, Ja Morant a avut niște cifre excelente: 24,5 puncte și 10 pase decisive. Dar și în condițiile astea a stat în umbra lui Zion. Practic, draftul din 2019 a fost doar despre the next big thing. Însă Williamson s-a rupt, așa că puștiul din Georgia și-a luat în serios rolul de lider de promoție.

Ja este primul jucător din istoria lui Grizzlies care câștigă consecutiv titlul de debutant al lunii. Pentru decembrie, a primit premiul chiar înaintea meciului cu Cleveland, de azi-noapte. Împotriva lui Cavs și a lui Kevin Love încercase nebunia aia de dunk, ratat de puțin, un moment care a rămas totuși printre highlights-urile sezonului. De data asta, Morant a zburat și nu a mai putut fi oprit.

Trei momente din victoria în fața lui Cavs (113-109) ne-au arătat că Ja Morant se poate lua la trântă cu gravitația și că o poate învinge. Primul a fost cel în care a reușit să transforme o pasă ratată pentru alley-oop într-un assist perfect oferit lui Jaren Jackson jr. S-a coordonat perfect în aer și a întors mingea exact când a trebuit, pentru un dunk ușor.

Contra lui Cavs a fost aproape de dunk-ul sezonului. Împotriva aceluiași adversar a dat ceea ce putea fi assistul sezonului. Jaren Jackson jr. a fost însă blocat de McKinnie, dar modul ireal în care Ja Morant a plutit și a pasat pe la spate spune multe despre calitățile sale atletice.

În fine, alley-oop-ul pe contraatac, din assistul lui Crowder. Să-l trimită cineva la concursul de slam-dunk, vă rog!

Tracy McGrady a spus despre Ja Morant că va fi MVP într-o zi. Nu știu ce va fi, dar știu ce e acum: un talent rar, un jucător electric, spectaculos, fără teamă și care, aproape de fiecare dată, vine cu ceva nou. Iar de așa ceva nu te poți plictisi.

Sursa foto deschidere: ca.nba.com

Lasă un răspuns