După 30 de ani! Amintiri de la Coppa del Mondo: ziua 13

Camerun a luat toți ochii, dar nu a fost singura poveste cenușărească de la Coppa del Mondo. Costa Rica a făcut, la rândul ei, mai frumoasă vara Italiei Novanta.

Bora, în optimi și la Coppa del Mondo

Bora fiind Bora Milutinovic, antrenorul-mercenar care promitea să facă mai mult decât s-ar aștepta cineva cu niște naționale care nu speriau pe nimeni. Și, de obicei, exact asta făcea. La Mondiale, unde a mers cu 5 echipe, a trecut de patru ori de grupe. La Coppa del Mondo, a depășit orice așteptări cu băieții din Costa Rica. Ajunși în premieră acolo profitând de o suspendare primită de Mexic. Care Mexic, cu 4 ani mai devreme, a ajuns în sferturi, acasă, cu același Milutinovic pe bancă. Nimic nu se pierde, totul se transformă.

Apropos de transformat… Milutinovic a fost numit antrenor al costaricanilor cu vreo 3 luni înainte de primul meci de la Coppa del Mondo. A purces la o mini-revoluție (i-am putea spune chiar o mică epurare) la nivelul lotului, căreia i-au căzut victime câteva dintre starurile echipei. De exemplu, Evaristo Coronado (știu că nu vă spune nimic numele), unul dintre golgheterii din preliminarii, nu a mers în Italia. Dar Bora a umblat și la mentalul jucătorilor. I-a ajutat să se relaxeze: „Prin faptul că sunteți aici, deja ați câștigat”. I-a încurajat să exploreze civilizația europeană și să nu se teamă să bea un pahar de vin la masă, un lucru cu care nu erau obișnuinți. A fost răsplătit cu încă o performanță la CV.

A bătut Scoția și a pierdut greu cu Brazilia. Contra Suediei, avea nevoie de cel puțin un punct. A fost condus, dar ai lui au întors scorul în ultimul sfert de oră. Mai întâi, le-au dat nordicilor propriul medicament: gol cu capul. Apoi, în final, Medford, intrat după pauză, a dat golul care i-a marcat cariera. Avea doar 22 de ani, a ajuns să joace prin Europa (Dinamo Zagreb, Rapid Viena, Rayo Vallecano, Foggia), a fost căpitanul naționalei la Mondialul din 2002, a jucat pentru țara lui de aproap 90 de ori, dar a rămas mereu băiatul care a trimis Costa Rica în optimi la Coppa del Mondo.

Peste 4 ani, suedezii au mai fost întorși odată, dar atunci au avut norocul să dea peste Prunea. Wink.

Prea puțin Romario

Aveam încă proaspete în minte driblingurile nebune ale lui Romario, din PSV – Steaua, și recunosc că așteptam curios să văd ce poate face la un Mondial. Doar că cel mai brazilian din echipa aia a Braziliei a avut ceva probleme fizice și a jucat doar ceva mai mult de o oră la Coppa del Mondo, contra Scoției, în ultimul meci din grupă. Nu prea i-a mers. În locul lui a intrat Muller, care a dat singurul gol și i-a trimis acasă pe băieții în fuste.

Pe termen scurt, Selecao era deja cu gândul la Maradona și Argentina. Tot acolo i-a rămas și după. Pe termen lung, Romario pregătea deja revanșa de peste 4 ani.

Mâine aflăm cu cine jucăm în optimi.

Sursa foto deschidere: fifa.com

Facebook Comments

Lasă un răspuns