După 30 de ani! Amintiri de la Coppa del Mondo: ziua 12

Coppa del Mondo mi l-a dat pe Lothar, dar și pe Roby Baggio, pe care îl consider cel mai bun italian care a atins vreodată o minge de fotbal.

Cel mai frumos gol de la Coppa del Mondo

Comentariul uşor orgasmic al englezului spune totul despre frumuseţea golului marcat de Baggio contra Cehoslovaciei. Divinul Roby era capabil de astfel de momente. Chiar şi când îmbrăca, împotriva voinţei lui, tricoul dungat al Răului Absolut. Nu o să vă dau eu link, că nu-s nebun, da’ căutaţi voi golul marcat împotriva lui Udinese.

De altfel, „gloria lui Roberto Baggio nu s-a clădit pe trofee, ci pe momente”, cum bine şi frumos scria Sports Illustrated acum câţiva ani. Multe momente care l-au aşezat în apropierea lui Maradona. În sensul că nu cifrele şi trofeele l-au făcut ceea ce a fost. A avut și apucături de Diego. A marcat ca el, chiar pe San Paolo.

Un gol alla Baggio. Și nu, nu a fost singurul. Că d-aia s-a ajuns la expresia aia.

La Cupa Mondială din ’94, a fost aproape să facă ce a făcut D10S în ’86 (deși lumea îşi aminteşte mai curând ratarea loviturii de la 11 metri decisive, din finala cu Brazilia). În fine, înţelegeţi ideea cu apucăturile de Diego.

Probabil e mult spus că prin golul înscris cehoslovacilor acum exact 28 de ani s-a anunţat lumii. Era oricum destul de cunoscut. Cel mai scump jucător din istorie la momentul respectiv, printre altele. Dar a fost ziua în care a devenit unul dintre fotbaliştii mei preferaţi. Așa că nu încercați să mă convigeți că la Coppa del Mondo s-a dat un gol mai frumos.

Dacă mai contează, Italia a bătut cu 2-0, celălalt gol l-a marcat prietenul nostru Toto, zis Schillaci, iar squadra a câştigat grupa cu punctaj maxim şi fără gol primit. Cehoslovacia a mers în optimi de pe locul 2.

În celălalt meci din grupă, Austria şi-a luat punctele de onoare la Coppa del Mondo în faţa SUA, pe care le-a învins cu 2-1. Ogris a făcut şi el un solo mişto, da’ nimănui nu i-a mai păsat de el. Baggio, bă!

Pe columbieni nu ești sigur că-i bați până nu se urcă în autocar. Dacă nu ești România

Mai devreme, nemţii nu fuseseră atât de nemţi contra Columbiei. Littbarski a marcat abia în minutul 88, dar prietenii lui Escobar au egalat când Lothar şi ai lui se pregăteau să urce în autocar. Rincon i-a amintit lui Illgner de ce e bine să nu stai cu fermoarul deschis şi şi-a trimis echipa în optimi la Coppa del Mondo. Para posteridad, vorba omului de la microfon. Dacă ştiau ei ce-i aşteaptă…

Pancev, înainte să se transfere la Inter şi să fie inutil. Şi Susic. Şi Prosinecki. Iugoslavia – Emiratele Arabe Unite 4-1. Plus ceva cu un Maldini al emirilor. Italienii ăştia, cum caută ei comparaţii tâmpite peste tot. Îngrijorător e că le şi găsesc.

Mâine vedem cum a putut face Costa Rica ceva ce noi n-am putut.

Sursa foto deschidere: thetotallyfootballshow.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?