Hakim Ziyech e oportunitatea pe care cluburile de top au ratat-o

Puțin surprinzător, Ajax nu s-a dezintegrat, după parcursul european din sezonul trecut. Sigur că au plecat De Ligt și De Jong, despre care se poate spune că formau coloana vertebrală a echipei, în ciuda celor doar 40 de ani pe care îi aveau împreună. Dar Tadic a rămas. Bine, nici nu avea unde să plece. Doar nu era fraier să mai bage o fisă pe cine știe unde, după ce și-a relansat big time cariera. A rămas și van de Beek, un mijlocaș de o calitate extraordinară, urmărit și de Real Madrid. Nici Onana, un număr 1 cu fizic excelent și reflexe remarcabile, n-a găsit altă poartă de apărat. Dar, mai presus de orice, Ziyech încă e la Amsterdam.

Poate e ciudat să spun asta, dar permanența lui Ziyech reprezintă cea mai mare surpriză a verii, în ceea ce o privește pe Ajax. În primul rând, pentru că băiatu’ a ajuns deja la 26 de ani (face 27, în martie) și a intrat în al patrulea sezon printre „lăncieri”. Foarte rar se întâmplă ca un asemenea talent să joace în Eredivisie la vârsta asta. Mai ales că vorbim despre un club care își încurajează starurile să schimbe aerul cât mai repede, pentru a nu bloca scosul de fotbaliști pe bandă. În al doilea rând, marocanul născut în Olanda, la Dronten, nu costa mult. 30 de milioane de euro era clauza de reziliere. Un chilipir, la sumele care se învârt în prezent. În trecut s-a vorbit mult despre un interes al Romei. Bayern a fost numele de gală vehiculat vara asta. Însă se pare că Sevilla l-a vrut cel mai mult și era pregătită să facă investiția necesară.

Doar că, sigur pe ceea ce poate, Ziyech a preferat să rămână la Ajax, decât să meargă la un club sub pretențiile sale. Pentru că din orice unghi am privi și dincolo de perfomanțele recente obținute de andaluzi în Europa League, Sevilla rămâne un club mai mic decât Ajax. Din orice punct de vedere. Poate doar la imn să stea mai bine spaniolii.

Cumva, Ziyech e exemplul perfect de fotbalist care cade victimă fotbalului sufocat de cifre. În epoca în care unii sunt lăudați exagerat pentru numărul kilometrilor alergați, scouterii se uită parcă mai mult la ceea ce nu poate face un jucător, decât să insiste pe calitățile lui. Da, Ziyech pierde mingea des, nu alege mereu soluția cea mai simplă, nu e genul pe viteză și are momente în care trage în inelul doi al stadionului. Dar nimic din toate astea nu schimbă faptul că e strălucitor cu mingea la picior. Lentoarea aia vecină cu nepăsarea „minte” adversarul. Modul în care pasele sale taie apărările adverse te lasă de multe ori fără aer. Din punct de vedere fizic nu e deloc impunător, dar are echilibru, tehnică și o rapiditate în execuție care îi permit să țină mingea în duelurile corp la corp.

Multe dintre skill-urile astea le-a deprins pe stradă. Da, știu. E un lucru comun și care riscă să devină clișeu. Tocmai ce-am vorbit de un alt marocan născut și crescut în Europa, Amine Harit, și despre mentalitatea lui de stradă. Dar și Ziyech susține că „sunt un produs pur al cartierului meu”. Cu aceste calități i-a convins pe specialiști să-l numească unul dintre cei mai promițători tineri din fotbalul olandez, când încă era un junior la Heerenveen. Iar Erik ten Hag, antrenorul său de la Ajax, l-a caracterizat drept „o bijuterie a fotbalului olandez”. La Amsterdam a găsit cel mai bun mediu pentru a arăta ce știe. „Joacă într-o echipă frumoasă, cu mulți jucători buni în jurul său și totul merge perfect, iar asta îi oferă plăcere și motivația necesară pentru a obține și mai mult”, a explicat același ten Hag.

E greu de crezut că Ajax poate repeta parcursul din sezonul trecut. Nu doar pentru că a pierdut doi jucători fundamentali și care, pe lângă valoare, aduceau un important sentiment de apartenență, ci și pentru că adversarii sunt puși în gardă. În preliminariile Ligii Campionilor, jocul „lăncierilor” a fost neconvingător, în fața unor adversari mult inferiori, ca PAOK și APOEL. Însă Ziyech a arătat și atunci că probabil va fi sezonul lui. Sezonul consacrării definitive. Iar miercuri, la Valencia, a făcut asta.

Da, cred că e cel mai frumos gol al carierei mele”, a spus după victoria cu 3-0 de pe Mestalla. Un gol care a fascinat toată Europa și care s-ar putea să fi pus pe gânduri câțiva oficiali de la niște cluburi importante de pe continent. Deși s-ar putea să fi ratat șansa de a-l transfera pe bani puțini.

Sursa foto deschidere: tellerreport.com

One Reply to “Hakim Ziyech e oportunitatea pe care cluburile de top au ratat-o”

  1. Baiatul asta pare un Suso 2.

Lasă un răspuns