Revirimentul lui Amine Harit, fotbalistul cu mentalitate de stradă

Pe The Players Tribune, platforma pe care sportivii o folosesc pentru a-și spune poveștile, găsiți și un video al cărui protagonist este Amine Harit. Se numește „Street Mentality”. Un concept la care face referire de vreo 5-6 ori în doar un minut și jumătate. Clipul având undeva la 4 minute. Atitudinea de stradă este l-a ajutat să se formeze și este ceea ce îl definește și în prezent. Născut în Franța, dar internațional marocan, mijlocașul lui Schalke joacă în această perioadă ca și cum a ieșit cu băieții la o miuță în spatele blocului.

Pentru prima oară din martie 2018, Schalke a câștigat 3 meciuri consecutive în Bundesliga. O serie care are de-a face și cu revirimentul lui Harit, un băiat de 22 de ani, care a avut o ascensiune fulminantă, aproape întreruptă brutal de problemele din sezonul precedent. „Minerii” l-au adus de la Nantes, în vara lui 2017, pentru 8 milioane de euro. A venit, a aruncat un ochi și și-a spus „cred că o să-mi placă aici”. Cu siguranță s-a simțit bine. Și sub conducerea lui Domenico Tedesco, un calabrez crescut și educat în Germania, care părea să fie „the shit”, franco-marocanul a luat Bundesliga pe sus. A dat 3 goluri și 8 assisturi în 31 de prezențe, „Danke Șanche” a terminat pe 2, iar el a fost desemnat debutantul sezonului. I-a bătut în competiția asta pe Jadon Sancho, Benjamin Pavard sau Sebastien Haller.

Apoi lucrurile au început să meargă rău. Și pentru el, și pentru Tedesco, și pentru echipă. Harit a fost implicat într-un accident rutier în Marrakech, în urma căruia un om a murit. S-a ales cu o condamnare la 4 luni de închisoare (cu suspendare). Mental, recuperarea nu a decurs bine. Firesc, prestațiile în al doilea an petrecut în Germania au avut de suferit: 18 prezențe, un gol și două pase decisive. Nu a ajutat nici parcursul lui Schalke. Antrenorul vicecampion a fost dat afară, iar băieții în albastru au stat aproape tot sezonul în zona retrogradării. Așa că nu a fost o surpriză că vara asta a venit cu schimbări.

Pe bancă a fost adus David Wagner, fost jucător al echipei. Inițial, Harit era pe lista celor care urmau să plece. Nu doar din cauza evoluțiilor neconcludente. Nici în afara terenului nu era un model. Devenise un obișnuit al cluburilor și al cazinourilor. Începuse să dea skip cursurilor de germană, un aspect la care cluburile din Bundesliga sunt destul de sensibile. Dar antrenorul care a dus-o pe Huddersfield Town în Premier League nu a vrut să se grăbească. Așa că l-a luat pe tânărul Amine deoparte, la o discuție. „I-am explicat felul în care văd eu lucrurile, el mi-a spus cum vede el lucrurile. Am căzut de acord să tragem o concluzie la finalul pregătirilor. Dar a doua conversație nu a mai avut loc, pentru că totul a fost clar”, a povestit Wagner pentru Bild.

Așa s-au pus bazele unui raport devenit tot mai strâns. „Îmi dă foarte multă încredere. Vorbim mult, avem o relație bună și e foarte important pentru mine”, a spus Harit. S-a văzut asta în meciul cu Paderborn. Schalke a bătut cu 5-1, iar Amine a dat două goluri. A fugit la margine pentru a-și îmbrățișa antrenorul. Victoria contra nou-promovatei a fost primul semnal că fostul debutant al anului în Bundesliga e gata să revină la nivelul arătat acum două sezoane. Cu Mainz, a pasat decisv la golul lui Serdar, apoi a marcat pentru 2-1 în minutul 90. Printr-o execuție care a mintit de Quaresma. O trivela pentru 3 puncte.

Am văzut că era liber colțul lung, dar nu puteam trage cu stângul, pentru că aveam prea puțin spațiu”, a explicat Harit. Așa că a ales soluția asta, pentru „cel mai frumos și cel mai important gol al carierei mele”. S-a grăbit însă să adauge că, totuși, „nu am marcat foarte multe goluri până acum”. Chiar și așa, cu cele 3 reușite pe care le are, și-a egalat recordul carierei, din primul an de Germania. În plus, de la Lewis Holtby, în 2012/13, niciun jucător al lui Schalke nu a avut cifre atât de bune în acest moment al sezonului.

Dacă ai libertate pe teren și nu te gândești că vei pierde mingea, e doar distracție. Nu simt vreo presiune”, susține Amine Harit. Și totuși, o presiune există. A devenit tată și recunoaște, zâmbind, că „acum sunt responsabil pentru o familie și trebuie să fiu sigur că pun mâncare pe masă acasă”. Însă fotbalul îl joacă tot liber și sălbatic, ca pe stradă.

Sursa foto deschidere: netsports247.com

Lasă un răspuns