Duelul Giannis-Kawhi ne poate spune cine va fi campioana NBA

It’s the Most Wonderful Time of the Year. Nu, nu Crăciunul, deşi pentru fanii baschetului e ca şi cum ar fi venit Moşu’. E vorba despre play-off-ul NBA. Probabil cel mai bun din ultimii ani. Şi nu doar pentru că meciurile au o calitate ridicată, da’ avem parte şi de dramă. Două dintre cele cele patru semifinale de conferinţă au avut nevoie de meci 7. Unul dintre ele decis de primul buzzer-beater din istoria NBA într-un meci 7. Da, nebunia de aruncare agonizantă a lui Kawhi.

Mdea… Tătare, poate data viitoare nu te mai grăbeşti tu să dai sentinţe d-astea! Deşi, recunosc, nu mă pot abţine. Aruncarea asta istorică e posibil să fi produs fotografia anului în sport. VEZI AICI! Primul meu desktop cu baschet care nu are legătură cu Jordan.

Dar să revenim. Pe lângă cele două serii de şapte meciuri din semifinalele de conferinţă (trei în total în acest play-off), am mai avut şi un Portland – Denver decis după patru reprize de prelungiri sau consacrarea definitivă a lui Giannis Antetokounmpo. Pe care, pentru că nu mă învăţ minte, mă grăbesc să-l numesc nu doar MVP al sezonului regulat, ci şi cel mai bun jucător al lumii la momentul ăsta. Deşi cred că nu o să-l bată pe Kawhi.

Şi aici cred că putem începe discuţia.

Milwaukee – Toronto, mai mult decât un duel pentru supremaţie în Est

Spre deosebire de celelalte sporturi americane, baschetul şi-a obişnuit privitorii să respecte ierarhiile în play-off. În principiu, cu mici excepţii, cele mai bune echipe din sezonul regulat ajung în finale şi se luptă pentru trofeu. Cam la fel stau lucrurile şi acum. În Est, au rămas primele două echipe din sezonul regulat. În Vest, locurile 1 şi 3. Fără a încerca să fac din Golden State – Portland o serie neinteresantă, e evident că duelul de privit e Milwaukee – Toronto.

Principalul motiv îl reprezintă faptul că faţă în faţă vor sta Giannis şi Kawhi. Adică doi dintre băieţii care se bat nu doar pentru un loc în finală, ci şi pentru tronul de pe care LeBron a abdicat brutal anu’ ăsta. Ambii au jucat la un nivel incredibil în acest play-off. Cifrele lui Leonard sunt ireale. Practic, parcă nici nu ar fi ratat un an. S-a întors la acelaşi nivel şi a dat drumul la treabă de unde s-a oprit. Seria cu Sixers e semnătura lui, pentru că măcar trei dintre victoriile canadienilor îi aparţin.

Starul lui Bucks nu a avut nevoie să se încordeze la fel de mult. Milwaukee are cel mai bun bilanţ în play-off (8-1), iar singurele semne de întrebare au apărut după înfrângerea cu Celtics, în primul meci al seriei. Până la urmă, doar un incident de parcurs. Antetokounmpo şi ai lui au trecut lejer, iar grecu’ a stat pe teren cu 165 de minute mai puţin decât Kawhi. Are medii de 27 de puncte, 11 recuperări şi 4 pase decisive. Leonard se laudă cu 32/9/4, plus un joc defensiv fără egal printre cei rămaşi în cursă.

Dar diferenţa asta nu schimbă faptul că Giannis e cea mai importantă armă ofensivă a unei ofensive de top din NBA şi cel mai bun apărător al celei mai bune defensive din sezonul regulat. Omu’ care a dus-o pe Bucks spre un sezon de peste 60 de victorii pentru prima oară din 1981 şi în finala de conferinţă pentru prima oară din 2001. În mai puţine cuvinte, cel mai bun jucător al celei mai bune echipedin sezonul regulat. Şi, privind la cifre, şi din play-off.

Ciudatu’ grec e viitorul, „the fun guy” din Toronto e preferatu’ meu, aşa că mă aştept la o distracţie pe cinste. Cred că va trece Raptors, după şapte meciuri, dar sunt convins că ambii au şanse şi argumente serioase pentru a-l duce acasă pe Larry O’Brien. Şi aşa ne strecurăm spre următoarea parte a discuţiei.

Golden State Warriors rămâne favorită, dar e vulnerabilă. Iar Giannis şi Kawhi aşteaptă la cotitură

Golden State Warriors a bătut-o (din nou) pe Houston Rockets. A făcut-o jucând fără Kevin Durant un meci şi un sfert. Şi aşa am descoperit că, indiferent de situaţie, rămâne echipa lui Steph Curry. Lider spiritual, dacă vreţi ceva pompos, da’ şi jucător de calibru MVP, în caz că cineva a uitat. În meciul 6, a luat-o razna în repriza a doua. A dat 33 de puncte, după 0 în prima, în care a avut şi probleme cu faulturile. Cumva, după ieşirea lui KD, rezolvase şi meciul 5. Şi-a continuat show-ul azi-noapte, în primul meci cu Portland. Campioana a bătut clar, 116-94, iar Steph a dat 36 de puncte, cu 9 de 3. Aţi înţeles ideea până aici.

Doar că demonstraţiile astea de forţă nu schimbă senzaţia că GSW, în ciuda statutului de favorită clară, e parcă mai vulnerabilă decât oricând în ultimii ani. Au fost semnale în sezonul regulat, s-au prelungit şi în primul tur din play-off, când KD a fost nevoit să ia problema în propriile mâini ca să evite un meci 7 cu Los Angeles Clippers.

Poate fi uzura, pot fi problemele din afara terenului (scandalul cu Durant şi Draymond Green a creat ceva valuri), dar e evident că băieţii din Bay nu mai au strălucirea din anii trecuţi. Şi pot fi bătuţi. Poate nu de Portland. Deşi Dame şi CJ nu pot fi daţi aşa uşor deoparte, mai ales după ce au ajuns aici fără Nurkic şi cu Rodney Hood accidentat în meciul 7 cu Denver, în deplasare. Însă Giannis şi Kawhi sunt din altă categorie şi au arătat că nu-s aici ca să ia prizonieri. Sunt aici ca să-şi pună inelu’ pe deget, iar duelul dintre ei ne poate anunţa cine va fi campioana.

Sursa foto: raptorsrapture.com

Lasă un răspuns