De la Dr. J la MJ. Cele mai bune 5 reverse layups ale lui Michael Jordan

Sunt fan promo-uri NBA. Când mă fac mare, vreau să lucrez lângă băieţii ăia. Au un talent ieşit din comun. Michael Jordan şi prietenii lui au făcut baschetul mai frumos, cei care creează promo-urile alea ştiu să-l vândă.

În noul sezon, unul dintre promo-uri încearcă să răspundă la o întrebare care, de fapt, nu ne frământă atât de mult: baschetul a fost schimbat mai mult de dunk-uri sau de coşurile de 3? La un moment dat, apare Dr. J, care, cu un zâmbet plin de subînţeles, spune: „Chiar îmi puneţi întrebarea asta?„. Acum, nu cred că e nevoie să recapitulăm aici cine a fost domnu’ şi ce a făcut el. Şi cred că suntem toţi de acord că Julius Erving a schimbat pentru totdeauna acest sport.

Deşi a fost unul dintre cei mai mari dunk-eri din istorie, cel mai cunoscut moment din cariera lui Dr. J rămâne celebrul reverse layup din 1980. În meciul 4 al finalei NBA, contra lui LA Lakers, omu’ care a pus 6 în 76ers a arătat lumii că gravitaţia poate fi înfruntată. Plutirea este ireală. Coşul, un punct de cotitură în istoria baschetului.

La câţiva ani după acel moment, în NBA ajungea un puşti anunţat ca fiind „următorul Dr. J”. Michael Jordan îi spunea respectivului, draftat cu al treilea pick de Chicago Bulls, după ce făcuse chestii la universitatea North Carolina şi la Jocurile Olimpice din 1984. E o legendă care spune că antrenorul Spaniei, echipa învinsă de SUA în finala JO, a spus, referindu-se la Jordan, „cred că poate să zboare„. Începea era lui „Air”.

Ca o paranteză, cât de tare e această primă pagină?

Embed from Getty Images

Michael Jordan şi arta layup-ului

Până la urmă, Michael Jordan a fost mai mult decât următorul Dr. J. A dus spectacolul la un cu totul alt nivel, iar modul în care plutea a devenit o marcă înregistrată, a intrat pentru totdeauna în legendă şi continuă să-i aducă bani şi azi. Plus că fascinaţia pentru acel zbor a rămas aceeaşi.

Despre dunk-urile celui mai mare din toate timpurile încă se vorbeşte, dar sunt multe layup-uri cel puţin la fel de spectaculoase. De exemplu, chestia asta pe care le-a făcut-o „Băieţilor răi” din Detroit, în play-off-ul din 1989.

Intercepţie, minge salvată in-extremis, 360 cu fault. Figura deznădăjduită a lui Chuck Daly şi comentariul plin de entuziasm şi de uimire spun totul. „A reuşit multe aruncări extraordinare, dar pe asta nu am mai văzut-o până acum„. Mereu ceva nou, mereu ceva special. Cine l-a prins jucând pe Michael Jordan ştie că nu e o exagerare.

Şi apoi avem zborul din prima finală a carierei, în ’91, cu Lakers. Pentru mine rămâne cea mai frumoasă fază din cariera lui MJ.

Limba e scoasă, ceva rău e pe cale să li se întâmple celor de la Lakers„. Ok, Michael îi făcea mai buni şi pe comentatori, nu doar pe cei alături de care juca.

Dar pentru că am început de la Dr. J şi reverse layup, să trecem la adevăratul subiect al acestui articol.

Top 5 reverse layups Michael Jordan

5) vs. Celtics – La un an după ce marca 63 de puncte la Boston Garden, Jordan s-a întors la locul faptei şi a făcut asta.

4) vs. Hawks – Înconjurat de trei adversari, “Air” a reuşit să-şi facă loc cumva şi s-a strecurat printre ei pentru a ajunge de cealaltă parte a inelului. În acel moment, lucrurile erau deja clare.

 

3) vs. Magic – În finala Estului din 1995, Shaquille O‘Neal a făcut greşeala să-l provoace pe Michael Jordan. Că nu mai e acelaşi, că numărul 45, că una-alta. GOAT-ul a scos de la naftalină tricoul cu 23 pe spate şi…

You ok, Shaq?

2) vs. Jazz – Meciul 3 al finalei NBA din 1998. Utah a marcat doar 54 de puncte, record negativ. Bulls a câştigat la 42 de puncte. MJ a făcut ce a vrut pe teren. Inclusiv un reverse layup cu ditamai Greg Ostertag agăţat efectiv de el.

1)vs. Nets – E aproape imposibil de spus în cuvinte ce s-a întâmplat aici. La fel cum e imposibil pentru un jucător normal să facă slalom în aer printre adversari. Din categoria “lucruri pe care le poţi face cât timp stă Jordan în aer”…

Până la urmă, nu e chiar aşa greu să faci un promo pentru NBA.

Sursa foto: pinterest.com

Lasă un răspuns