Omul care a băgat frica în Pele

Antonio Rattin a rămas în istoria fotbalului pentru faptul că, la Cupa Mondială din 1966, a fost scos de pe teren cu poliţia. Dar, cu doar doi ani înainte, a băgat frica în marele Pele în aşa fel încât “O Rey” a făcut unul dintre cele mai slabe meciuri internaţionale din cariera lui.

S-a întâmplat la Taça das Nações (Cupa Naţiunilor, pe româneşte), o competiţie organizată de brazilieni cu ocazia împlinii a 50 de ani de la înfiinţarea Confederaţiei Braziliene de Fotbal. Portugalia şi Anglia au fost invitate alături de Argentina la patrulaterul care s-a jucat la Rio şi la Sao Paulo, în sistemul fiecare cu fiecare.

Selecao i-a distrus în primul meci pe englezi (5-1), în timp ce „prietenii” sud-americani i-au bătut pe ai lu’ Eusebio cu 2-0. Era clar că Brazilia – Argentina, programat în etapa a doua, pe Pacaembu, avea să decidă învingătoarea.

Marcaj special pentru Pele

Cu o seară înaintea meciului, antrenorul argentinian, Jose Maria Minella, s-a dus la Jose Agustin Mesiano („Chino” pentru apropiaţi) şi l-a anunţat că îl va avea în grijă pe Pele. Deşi un copil la doar 22 de ani, băiatu’ a rămas calm. Se călise la Argentinos Juniors şi urma să facă pasul la Rosario Central, unde a devenit ditamai legenda.

A intrat calm şi încrezător pe teren. „Cum a început meciul, l-am lovit. Din cauza marcajului meu, nu prea primea mingea. Eram mereu lângă el. Iar asta l-a făcut să fie nervos. Primea mingea doar când cobora mult în jumătatea lui de teren. Eu îl aşteptam la mijlocul terenului şi îi lăsam puţin loc de manevră„, şi-a amintit Mesiano.

Odată cu trecerea timpului, Pele a devenit tot mai irascibil. În cele din urmă, a cedat. A profitat de faptul că arbitrul era cu ochii în altă parte şi şi-a lovit “umbra”. Rău! I-a spart nasul. “Am pus mâna şi simţeam cum se mişcă”, a povestit victima. Evident, nu a mai putut juca. Minella se pregătea să introducă un alt fundaş, dar Rattin s-a dus decis la el şi i-a spus să bage un atacant, pe Roberto Telch. “Am eu grijă de Pele”, a promis.

“Dacă atingi mingea, te omor!”

Antonio Rattin avea 27 de ani şi era deja un star la Boca Juniors. Băiat vânjos, de 1,90, şi fără frică. Cum dracu’ să te sperie ceva, dacă debutezi la nici 19 ani în Superclasico, împotriva lui River Plate, iar de atunci nu mai ieşi din echipă? Iar asta într-o perioadă în care suporterii nu aveau nevoie de prea mult ca să pună mâna pe o piatră, în timp ce adversarii abia aşteptau ocazia să te trimită la spital.

Mare din punct de vedere fizic, impecabil în joc, iubit de colegi, admirat de rivali şi cu evidente calităţi de lider, Rattin a devenit căpitanul Argentinei. La meciul ăsta cu Brazilia a decis să ia problema în propriile mâini, iar privirea lui lăsa clar de înţeles că nu avea să-l menajeze pe Pele. “O Rey” s-a prins repede, iar la un corner a încercat să se pună bine cu adversarul său.

Când e mingea în joc, ok. Dar fără, nu, ok?”, i-a spus brazilianul, evident preocupat. “Stai liniştit! Fără minge, nu. Dar cum o atingi, te omor!”, a venit răspunsul. Pele aproape că nu a atins obiectul în restul meciului. Legenda spune că, de frica lui Rattin, a refuzat să bată şi un penalty, obţinut tot de el. L-a lăsat pe Gerson, care a ratat.

S-a terminat 3-0 pentru Argentina – două goluri au fost marcate chiar de Telch -, care, după ce a bătut şi Anglia în ultima etapă (1-0), a plecat acasă cu trofeul şi fără gol primit. Ultima competiţie internaţională câştigată de “pume” până la Mondialul de pe teren propriu, din ‘78.

Meciul care i-a marcat cariera lui Antonio Rattin

Peste doar doi ani, Rattin a fost protagonistul unuia dintre cele mai controversate momente din istoria fotbalului. Argentina a jucat împotriva Angliei, în sferturile de finală ale Mondialul organizat de englezi, iar Rattin a fost eliminat. Căpitanul sud-americanilor a cerut explicaţii, considerându-se nedreptăţit. Încă e un mister de ce a văzut “roşu”. S-a speculat pe marginea “limbajului violent” al mijlocaşului, limbaj ajuns la urechile arbitrului Rudolf Kreitlein. Doar că germanul nu vorbea o boabă de spaniolă. O altă variantă e aceea că Rattin a fost trimis la vestiare pentru că “centralului” nu i-a plăcut cum se uita la el.

Argentinianul a refuzat practic să iasă de pe teren şi a cerut insistent o explicaţie. Nu a primit-o. S-a ales, în schimb, cu o escortă de poliţişti, chemaţi să-l ia de acolo. Cum golul prin care Anglia a câştigat cu 1-0, înscris de Geoff Hurst, a venit după un posibil offside, în Argentina s-a vorbit mult timp despre “jaful secolului”. Englezii au răspuns cu fair play, aşa cum îi ştim. Alf Ramsey a spus despre albicelesti că sunt “nişte animale”. Episodul nu a făcut decât să alimenteze rivalitatea fotbalistică (şi nu numai) dintre cele două ţări. Apogeul a fost atins în anii ‘80, când Maradona a rezolvat totul.

A refuzat să se bucure pentru retrogradarea lui River

Legendă la Boca Juniors, Rattin nu a dansat pe mese când marea rivală, River Plate, a retrogradat: „Nu e ceva care să-mi provoace bucurie sau plăcere. O spun din toată inima. Boca şi River sunt locomotivele fotbalului argentinian, restul sunt doar vagoane. Avem nevoie de ei, aşa cum ei au nevoie de noi„. Un fel de “cu minge, te omor. Fără, nu”.

Sursa foto: elgrafico.com.ar

Lasă un răspuns