Meazza, golul și degetul mijlociu

meazza inter

Se fac 113 ani de la nașterea lui Giuseppe Meazza. Un motiv destul de bun pentru a scoate de la naftalină această povestioată cu iz de legendă.

Grandi giocatori esistevano al mondo, magari più tosti e continui di lui, però non pareva a noi che si potesse andar oltre le sue invenzioni improvvise, gli scatti geniali, i dribbling perentori e tuttavia mai irridenti, le fughe solitarie verso la sua smarrita vittima di sempre, il portiere avversario”.

Astfel îl caracteriza cel mai mare jurnalist sportiv italian, Gianni Brera, pe primul mare star din Il Calcio şi, posibil, cel mai mare jucător din istoria Interului, Giuseppe Meazza.

Din acele „fughe solitarie verso la sua smarrita vittima di sempre, il portiere avversario” s-a născut expresia ”il gol alla Meazza”, dar şi una dintre legendele care îl au ca protagonist pe cel care continuă să fie cel mai bun marcator all-time al nerazzurrilor.

Un fotbalist cu o tehnică impecabilă, Meazza avea, conform scrierilor vremii, o abilitate unică de a-i scoate din poartă pe portarii adverşi, înainte de a-i dribla şi de a înscrie fără emoţii. ”Gol a invito” i-a rămas numele și a devenit o marcă înregistrată a sa.

Însă ceea ce s-a întâmplat în 27 aprilie 1930, într-un meci dintre Ambrosiana-Inter, implicată în lupta pentru Scudetto, şi AS Roma, echipă antrenată de Fulvio Bernardini, cel care a avut curajul de a-l promova pe ”Peppino”, a depăşit orice imaginaţie.

În minutul 4, era deja 3-0 pentru nerazzurri. Toate golurile fuseseră reușite de Meazza. Toate marcate, mai mult sau mai puțin, după acelaşi tipar. Meazza l-a ademenit pe Ballante să-și părăsească poarta, l-a driblat şi apoi a împins mingea în plasă. Rămâne şi azi cel mai rapid hat-trick înscris vreodată în Serie A. ”Peppino” şi-a desăvârşit opera cu cinci minute înainte de pauză, când a făcut 4-0. La acea fază, Ballante nu s-a mai lăsat păcălit şi a rămas pe linia porţii. Nu i-a folosit la nimic. Cu toate acestea, imediat după gol, extrem de satisfăcut, s-a îndreptat către Meazza şi i-a arătat degetul mijlociu.

„Vezi că mingea e în poartă”, i-a răspuns, calm şi uşor arogant, Meazza. „Da, dar de data asta nu m-ai făcut să ies”, a venit replica lui Ballante.

Nefericitul portar al giallorossilor a mai încasat două goluri după pauză. Ambrosiana-Inter a câştigat cu 6-0 (cea mai mare victorie din istoria confruntărilor directe), iar la finalul sezonului a cucerit primul Scudetto după o pauză de 10 ani și al treilea al clubului.

Sursa foto deschidere: inter.it

Lasă un răspuns