Serie A, etapa a 8-a. Unii îmbătrânesc frumos

La 39 de ani, Zlatan Ibrahimovic face din Serie A terenul lui de joacă. Pentru unul care e un fenomen din punct de vedere fizic, longevitatea asta nu ar trebui să surprindă. Dar cifrele pe care le are sunt absurde pentru orice standard.

Duminică seară, Milan a câștigat pentru prima oară pe San Paolo după 10 ani. Elementul comun al celor două victorii este Ibra. A marcat și atunci, și acum. Doar că acum a făcut-o de două ori. Și a ajuns la 10 goluri în 8 etape. Din care a jucat doar 6. Singurii milaniști care au pus asemenea cifre fac parte din panteonul clubului: Nordahl și van Basten. Doar că ei au făcut-o la vârste la care era firesc să o facă. De fapt, niciun jucător trecut de 30 de ani nu a marcat de 10 ori în primele 8 runde, în toată istoria Serie A. Cel mai bătrân cu o asemenea performanță era Silvio Piola. Și avea 29 de ani!

Sigur că vorbim despre unul dintre jucătorii care au marcat fotbalul ultimelor două decenii. Un lider, un om ambițios, cu un ego uriaș, și un învingător. Un băiat care, dincolo de imaginea întreținută de bășinos, a fost mereu un profesionist adevărat. Un fotbalist în care calitățile fizice ieșite din comun s-au unit excepțional cu cele tehnice. Dar chiar și așa, statisticile lui Zlatan sunt dincolo de orice explicație logică. Mai ales că a doua aventură la Milan a venit după cvasi-retragerea din MLS. Care, la rândul ei, a urmat unei accidentări după care chiar și mulți tineri nu mai sunt la același nivel.

Așa că uimirea care însoțește admirația în privința cifrelor sale e firească. Și nu e vorba doar despre acest sezon. De când s-a întors în Serie A, are 20 de goluri și 6 pase decisive. În 23 de meciuri!

Practic, Zlatan și-a luat echipa în spatele bătrân și a cărat-o până pe primul loc, după ce a dus-o în Europa, în sezonul trecut. Nu vreau să fiu un party-pooper, dar acest Milan înseamnă Ibra, Donnarumma + încă 9 inși. Ok, liniștea adusă de Pioli, de acord că Theo Hernandez e un fundaș stânga peste media din Serie A sau că Bennacer a făcut progrese mari. Dar portarul și vârful sunt fundamentali. Acest tandem e cumva și simbolul liderului din Italia. O echipă tânără, cu o medie de vârstă apropiată de cea a lui Gigio, condusă de bătrânul aflat probabil la ultima fisă a carierei.

Și nu, Ibrahimovic nu e un model pentru ăia tineri. E un model pentru jucătorii bătrâni. Dovada că se poate îmbătrâni frumos și pe gazon.

Etapa a 8-a, pe scurt

Crotone – Lazio 0-2. Ai lui Simonel au avut emoții mai mari în avionul lui Lotito, care i-a dus în Calabria, decât împotriva singurei echipe care nu a câștigat în acest sezon. Ciro s-a făcut bine și a făcut bine: a dat golul de 1-0. Correa a marcat și el, astfel că de data asta nu a mai fost nevoie de Caicedo.

Spezia – Atalanta 0-0. N-arată rău debutanta. După ce au luat măsura prin Serie A, băieții din Liguria au început să lege rezultatele bune. Și orice rezultat fără gol primit cu ai lui Gasperini e bun.

j – Cagliari 2-0. Apropos de bătrâni… De când s-a întors Cristiano, arată și Pirlo a antrenor. O doppietta pentru 3 puncte, dar tot e la două bucăți în spatele lui Ibra.

Fiorentina – Benevento 0-1. Ribery are 37 de ani (da, e laitmotivul etapei), dar tot e cel mai bun jucător al toscanilor. S-a accidentat în prima repriză, a ieșit, iar Prandelli a revenit pe Franchi cu înfrângere. Și nu e ca și cum l-a bătut vreo candidată la titlu.

Inter – Torino 4-2. Locul 17. Fără antrenor. Cu golgheterul accidentat la încălzire. Cu celălalt atacant titular accidentat în prima repriză. Cu un sistem nou – 3-5-2 – folosit prima oară contra presupusului expert al lui 3-5-2. Ce credeți că s-a întâmplat? Exact: Conte a fost scos la tablă și o oră habar n-a avut ce i se întâmplă. Dar pentru că Toro și-a făcut un obicei din a pierde puncte când conduce, 0-2 s-a transformat în 4-2. Și nu, nu a fost vreo revoluție tactică. A spus-o chiar exagerat de bine plătitul după meci. A explicat că a fost vorba despre furie, despre ferocitate, despre inimă mare. Antrenor de „haida, haida!”, care ia 12 bastoane și e cărat în spate de Lukaku. Bene, ma non benissimo, gobbo di merda!

Roma – Parma 3-0. S-a pornit Mayoral. Dar s-a dezlănțuit Mkhitaryan. Armeanul e într-o perioadă atât de bună, încât îi iese orice. Inclusiv o execuție ca asta. Golul etapei în Serie A.

Sampdoria – Bologna 1-2. E remarcabil că Bologna ia gol de 41 de meciuri (recordul pentru Top 5 campionate e de 42), dar continuă să fie cumva pe linia de plutire. Pe Marassi a întors rezultatul pentru a doua victorie în 3 etape. E greu pentru Samp, dacă bătrânul Quagliarella nu inventează chestii.

Verona – Sassuolo 0-2. Juric vs. De Zerbi, un duel pentru fanii Serie A mai hipsteri. Nu au dezamăgit. Hellas a avut 4 bare, dar punctele le-au luat oaspeții, care au fost și lideri pentru câteva ore. Cât și-a tras Ibra echipamentul pe el.

Dacă tot suntem aici, nu uitați că mi-am făcut podcast și l-am lăudat pe De Zerbi. Pentru că merită.

Udinese – Genoa 1-0. Rodrigo De Paul. Și parada etapei, care a adus 3 puncte.

Classifica Serie A

serie a, etapa 8

Ciao, pa!

Sursa foto deschidere: eurosport.com

Lasă un răspuns