10 din 500. Golurile lui Ibrahimovic care mi-au rămas în minte

ibrahimovic breda

500 de goluri în carieră. Bornă atinsă exact aşa cum ne gândeam. O performanţă pe care, dintre jucătorii activi, au mai realizat-o doar Leo Messi şi Cristiano Ronaldo. Adică cei doi băieţi care au dominat într-o manieră absolutistă fotbalul ultimilor ani. Ibrahimovic a fost mereu printre cei care și-au permis să stea în apropierea lor. E un lucru aproape unanim acceptat, indiferent care e părerea pe care unul sau altul o are despre Zlatan. Faptul că a atins această bornă nu face decât să confirme sentinţa de mai sus. N-are Baloane de Aur sau Ligi ale Campionilor, dar rămâne un fotbalist reprezentativ pentru fotbalul ultimilor aproape 20 de ani.

Malmo, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, PSG, Man. United şi LA Galaxy sunt cele nouă echipe de club din CV-ul lui Ibrahimovic. Pentru ele a dat, în total, 438 de goluri, în aproape 750 de meciuri. Celelalte 62 au venit în tricoul naţionalei, unde are 114 selecţii. Sigur că se poate face un top al celor mai frumoase reuşite, dar când ai de ales dintr-un număr atât de mare, e mai bine să nu începi munca asta. Aşa că “tributul” meu înseamnă o listă de 10 goluri ale lui Ibra care mi-au rămas în minte. Câte unul pentru fiecare echipă, să nu se supere nimeni. Deci…

Malmo (18 goluri) – Mereu când văd golul ăsta, gândul îmi zboară la povestea cu Leo Beenhakker care, înainte să-l ia la Ajax, l-a avertizat pe Zlatan cu celebrul “dacă mă fuţi, te fut”. Nu pentru că ăsta ar fi momentul în care cunoscutul antrenor a pus ochii pe Ibrahimovic, ci pentru că pare genul ăla de fază în care suedezul emană aroganţă prin toţi porii. Bine, şi foarte multă încredere, fără de care nu te arunci singur spre poartă cu trei adversari în jurul tău.

Ajax (48 de goluri) – Toţi fanii din lume ar trebui să aibă parte de un gol de despărţire aşa. Ăsta e ultimul gol marcat de Ibrahimovic pentru “lăncieri”. E deja legendar, deci nu mai e nevoie de amănunte. I-a driblat pe toţi şi dus a fost.

Juventus (26 de goluri) – Hai, că deja le-am scris numele corect de două ori. Doar nu o să stau că le povestesc un gol. Deşi recunosc că e ceva special.

Inter (66 de goluri) – Asta e partea unde mi-a fost greu să aleg. Nu doar pentru că, exceptând PSG, e clubul la care a marcat cel mai mult. Dar mi-a oferit multe momente de bucurie. Iar execuţiile marcă înregistrată, precum ASTA sau ASTA (aici, la ultimul gol în nerazzurro, cu care a devenit şi golgheter în Serie A, e şi comentariul de natură să te facă să sari de pe scaun), au fost de asemenea numeroase. Dar în cele din urmă, merg cu golul Scudetto, din 2008. Chinuit de o accidentare la genunchi aproape toată a doua jumătate a sezonului, Ibrahimovic a intrat pe teren la Parma, în ultima etapă, şi a dat o doppietta care a decis titlul. Primul gol a fost o descătuşare generală.

Barcelona (22 de goluri) – Primul Clasico şi omu’ a fost decisiv. A marcat golul victoriei cu o execuţie care nu a fost aşa uşoară cum pare. De remarcat centrarea impecabilă a lui Dani Alves și faptul că Pep chiar părea să se bucure pentru Ibra.

Milan (56 de goluri) – Şi când a jucat pentru partea greşită a oraşului Milano i-au ieşit câteva chestii. Cum a fost cazul cu cea de la Lecce. Dintr-o poziţie dificilă, de la mare distanţă de poartă, cu adversar pe el, a găsit o soluţie la care nimeni nu se gândea. Mingea a fost trimisă perfect, pentru că nu există „alibiul” portarului care era ieşit. Faptul că a stat aproape pe linia porții nu l-a ajutat pe nefericit, iar plonjonul său disperat a fost inutil. Înfricoşătoare uşurinţa cu care Zlatan a şutat, mai ales că s-a folosit de piciorul stâng.

PSG (156 de goluri) – Evident că aici alegerea nu poate fi decât una. Execuţia incredibilă din sezonul 2013/14, împotriva corsicanilor de la Bastia. Un procedeu pe care Zlatan îl stăpâneşte perfect. De fapt, cred că e singurul căruia îi vin atât de natural astfel de “lovituri”. Sigur că au mai reuşit şi alţii, dar a fost vorba despre momente de inspiraţie. La Ibra, aceste execuţii fac parte din arsenalul lui.

Man. United (29 de goluri) – Ar fi trebuit să fie o aventură mai lungă şi cu un succes mai mare. Nu a fost cazul, şi din cauza unei accidentări care, probabil, pentru un jucător normal, ar fi însemnat finalul carierei. Dar chiar dacă a petrecut puţin timp pe Old Trafford, tot a reuşit să lase câteva amintiri plăcute. Cum e acest gol cu Everton.

LA Galaxy (17 goluri. Deocamdată!) – Să dai un astfel de gol la debut, în Statele Unite, în Los Angeles, într-un derby câştigat cu 4-3 după 0-3… Scenariul unui viitor film de succes se scrie singur. “L-au cerut pe Zlatan, le-am dat Zlatan”, a declarat după meci. America descoperea un personaj cu un ego care se încadrează perfect în peisaj.

Naţionala Suediei (62 de goluri) – Probabil pentru a nu-i face pe fanii echipelor de club la care a jucat să se certe între ei, Zlatan şi-a păstrat cel mai frumos gol pentru naţională (deşi slalomul ăla de la Ajax nu ar trebui scos din discuţie). Victima a fost Anglia, această echipă care se vede mai importantă decât e, căreia i se dă mai multă importanţă decât merită, dar care iese în evidenţă în special prin reuşitele adversarilor. Cum e cazul şi acum.

Sursa foto: fourfourtwo.com

Lasă un răspuns