Băiatul care și-a transformat visul în realitate

Are 24 de ani, vine din Zimbabwe și tocmai s-a împrietenit cu celebritatea. Tino Kadewere a intrat în repriza a doua și a decis unul dintre marile derby-uri ale Franței, Lyon – St. Etienne.

„Am visat că voi marca două goluri”, a declarat într-un interviu acordat înaintea meciului. A reușit să-și transforme visul în realitate. L-a înlocuit pe Moussa Dembele, la 1-0 pentru „Les Verts”, și a dat golurile prin care OL a bătut cu 2-1. Primul, la mișto, cu călcâiul. Așa:

Faza a fost evident pregătită, dar finalizarea a ținut de calitatea lui Kadewere, care, până acum câteva luni, juca doar în Ligue 2. Dar o să ajungem și acolo. La ceva mai mult de 10 minute după golul ăsta, a băgat-o din nou în ațe. Mai mult gol de portar, însă, peste ani, lumea va vorbi doar despre cum a decis el derby-ul cu o dublă venind de pe bancă.

Mai ales că nimeni nu a mai făcut așa ceva în istoria meciurilor Lyon – St. Etienne în Ligue 1.

A refuzat Franța pentru Suedia

„Înainte ca tatăl meu să moară, obișnuia să-mi spună: ’Nu vei rămâne mult timp în Zimbabwe. O să joci aici câteva luni, apoi o să pleci’”, și-a amintit Kadewere, într-un interviu pentru Aftonbladet.

Cu suedezii a vorbit la scurt timp după transferul la Djurgardens. Oamenii care sunt conaționali cu Zlatan l-au ochit când juca la Harare City. În prima jumătate de sezon petrecută la seniori, a dat câteva goluri. Nordicii l-au invitat să dea probe, în vara lui 2015. La fel a făcut și Sochaux, echipă din liga a doua franceză. La 19 ani, Tino a decis că ar fi mai ok să meargă în Suedia. A jucat acolo inițial sub formă de împrumut. Șefii clubului s-au decis repede să-l transfere definitiv.

„Poate deveni unul dintre cei mai mari jucători din istoria echipei”, declara entuziasmat directorul sportiv al lui Djurgardens, Bosse Andersson. Și abia jucase un meci. Erau cuvinte cu greutate, în condițiile în care pe la clubul ăla au trecut, printre alții, Stefan Rehn, Andreas Isaksson și Kim Kallstrom. Și n-am stat să pun pe listă și marile legende locale.

La Lyon, via Le Havre

Nu știu cum îl va reține istoria lui Djurgardens, dar, în vara lui 2018, Kadewere a ajuns până la urmă în Franța. Tot în liga a doua, la Le Havre. A făcut treabă bună acolo (25 de goluri în 47 de meciuri de campionat, o medie decentă), așa că, la începutul acetui an, Aulas a decis că băiatul poate fi o soluție într-o echipă care trebuie să readucă Lyon-ul în prim-plan și că merită o investiție de peste 10 milioane de euro. A fost lăsat împrumut în Ligue 2 până la finalul sezonului, totuși.

Rudy Garcia l-a băgat des la joacă. Titular sau nu, a prins 9 din cele 10 meciuri disputate de Lyon în actuala ediție de campionat. Până duminică, reușise să marcheze doar o dată, în victoria cu Strasbourg, din deplasare (3-2).

De acum, va fi în atenția tuturor. Mai ales că L’Equipe l-a aruncat pe prima pagină după derby. Cu un titlu cumva previzibil: „Precum în visul său”.

kadewere l equipe

În același interviu de care am amintit mai sus, Kadewere spunea că obiectivul lui e să ajungă în Anglia. „Sunt fan Manchester United, dar chiar mi-aș dori să joc pentru Arsenal. Nu știu când, dar cât mai curând”. Băiatul și visurile lui…

Sursa foto deschidere: ledauphine.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?