După 30 de ani! Amintiri de la Coppa del Mondo: ziua 18

A venit momentul și pentru cea mai tristă zi de la Coppa del Mondo. Nopțile noastre magice s-au terminat într-o seară de 25 iunie, la Genova.

La doi pași de sferturi

Acum 30 de ani, Daniel Timofte nu a avut un Prunea, iar lumea s-a concentrat asupra lui. În ’94, foarte puţini şi-au îndreptat furia în direcţia lui Belo şi a lui Dan Petrescu, de exemplu.

A vrut el (Timofte adică – nota mea) să bată ca Lupu”, s-a auzit de multe ori. Ironia face că Lupu nu a bătut chiar ca Lupu. Sigur, a fost o execuţie nonşalantă, da’ elanul nu a fost atât de scurt cum a rămas în mentalul colectiv. Nu a lipsit nici tradiţionalul „de ce l-a pus pe el să bată?”. Nea Imi a explicat peste ani că „nu e o negociere. Mergi pe jucătorii care bat 11 metri. Dar intervin diverse lucruri neplanificate, iar unii jucători mai spun că nu se simt bine să bată”. Le-au tremurat picioarele, cu alte cuvinte.

Asta e puţin ciudat, dacă ne gândim că pe teren încă era Balint, executant de 11 metri în finală de CCE şi marcator de gol al calificării împotriva campioanei mondiale. Probabil aici s-a simţit cel mai mult lipsa lui Lăcătuş şi a tupeului său contagios, care dădea întregii echipe încrederea că poate mişca munţii. Un „bat eu, nea Imi, şi vă fac mari pe toţi” la timpul lui poate face diferenţa.

În schimb, l-am avut pe Timofte şi „bat eu să-l fac mare pe Bonner”. E ok, omu’ ştie de glumă. Chiar şi-a deschis un bar pe care l-a numit Penalty. Tocmai pentru că e primul cuvânt care îţi vine în minte când îi auzi numele. Deși aia a fost lovitură de departajare. Și chiar a făcut diferența.

Aşadar, debutanta Irlanda s-a calificat în sferturi la Coppa del Mondo. Fără a bate pe cineva. Idolii italienilor, cum ar veni.

Erou de ziua lui la Coppa del Mondo

Chiar cu Italia avea să joace Irlanda mai departe. Squadra a aşteptat ceva până să le dea de cap căpoşilor de uruguayeni. Din nou Salvare Toto a dat golul descătuşării şi a plecat astfel în cursa de urmărire a lui Skuhravy. Dar eroul a fost Aldo Serena, care a împlinit 30 de ani în ziua aia. Intrat la scurt timp după pauză, a pasat decisiv la deschiderea scorului și a marcat pentru 2-0 final. The italian job done.

Mâine suntem dramatici. Da’ spectaculoşi.

Sursa foto deschidere: africaglobalvillage.com

Faci un comentariu sau dai un răspuns?