După 30 de ani! Amintiri de la Coppa del Mondo: ziua 3

Frumos la Coppa del Mondo, mai ales că ai o naţională serioasă, care nu doar că se califică, da’ mai şi bate nişte nume importante. Însă, chiar şi la 9 ani, pe care urmează să-i faci peste câteva zile, ştii că nu ai tăi sunt miezu’, aşa că îţi cauţi un backup.

Meet the Germans

Sigur că Maradona e pe buzele tuturor şi sună a nume de fotbalist, da’ Argentina a pierdut cu neica nimeni din Camerun. Italienii au făcut atmosferă frumoasă şi au cântecul ăla pe care o să ţi-l pui sonerie la telefon peste vreo 25 de ani, da’ cum să te chinui cu Austria?

Şi apoi, într-o zi de 10 iunie, au venit nemţii. Pe Meazza. Care deja îţi luase ochii la meciul de deschidere. Jucau cu Iugoslavia. Echipă bunicică, tricouri mişto. Ai timp să le admiri vreo juma’ de oră, până când Mateuţ al lor zice: „Achtung!”. Primeşte o minge cu spatele la poartă, pe la vreo 20 de metri, se întoarce şi dă tare şi bine în ea pentru 1-0. Hopa, ăştia par a şti ceva fotbal! Nu trece mult şi băiatul cu nume prietenos de pe stânga, Andi, centrează perfect pentru plonjonul spectaculos al unui blond de multe ori parcă prea agitat, care înscrie pentru 2-0. E bine, ar putea să-mi placă echipa asta.

Şi apoi a venit MOMENTUL.

Pe la mijlocul reprizei a doua, când se făcuse 2-1, Matthaus ia o minge din terenul lui şi începe să o ia la fugă spre poarta iugoslavă. E adevărat, are tot atâta opoziţie cât tancurile lui Guderian în Franţa (moa’, câtă imaginaţie!), da’ eu deja fac ochii mari. Şi, dintr-o dată, trage minunat, din plină alergare, exact lângă bară. Deci du-te-n pula meaaaaaa (varianta din ’90 suna ceva gen „du-te naibiiiiiii!”), eu ţin cu ăştia!

Până la final, mai e timp de un gol. L-a creat Brehme, cu ajutorul unui Karius iugoslav, iar Voller l-a marcat. Dar decizia fusese deja luată. A mai urmat una, când am aflat la ce echipa joacă Matthaus. Şi că, pe lângă el, mai sunt Brehme şi Klinsmann. Cum Milan o bătuse rău pe Steaua cu un an înainte, în finala CCE, forza Inter! Danke, bă!

Așteptarea cehoslovacilor a luat sfârșit la Coppa del Mondo

Mai devreme în aceeaşi zi, la Firenze, se jucase Cehoslovacia – SUA. Abia ieşiţi din comunism, cehilor li se urcase democraţia la cap. Era un fel de revoltă în cadrul lotului, iar gândul lor era mai ales la banii pe care i-ar fi primit pentru calificare, un bonus de vreo 1.600 de dolari. „Voiam să reuşim, eram săraci„, povestea Kubik. Tot el spunea că mulţi dintre jucători erau ofticaţi că nu pot vota (la 10 iunie 1990 au avut loc primele alegeri legislative).

Atmosfera asta uşor încordată i-a făcut pe americani să creadă că au o şansă. Deşi, săracii, nu mai fuseseră la CM de 40 de ani, când au bătut eterna favorită Anglia ( buahahahahahahaha!), şi nu aveau nici un amărât de campionat intern. De fapt, n-au avut nicio şansă. S-a terminat 5-1, prima victorie a cehoslovacilor la turneul final după aproape 30 de ani. Iar Skuhravy începea să le facă unora cu ochiul.

Obişnuit să dea goluri la Torino (pour les connaisseurs), Careca a început Coppa del Mondo cu o doppietta în faţa Suediei. Au marcat şi blonzii, prin Brolin, care încă era ok fizic şi putea face piruete în săritură.

Mâine, englezi şi irlandezi în Sardinia.

Sursa foto deschidere: dfb.de

Lasă un răspuns