Mbappe 2017 sau Haaland 2019/20?

Nu vă întreb dacă varianta lui Kylian Mbappe din a doua jumătate a sezonului 2016/17 a fost mai bună decât ceea ce vedem în prezent la Erling Haaland. Sunt curios dacă impactul pe care îl are acum norvegianul vi se pare mai puternic decât cel pe care l-a avut francezul cu 3 ani în urmă. În ceea ce mă privește, ca admirator declarat al băiatului de la PSG, răspunsul e evident.

În prima parte a anului 2017, la doar 18 ani, fotbalul european a fost zguduit de ascensiunea incredibilă a lui Mbappe. Recordurile de precocitate cădeau practic în fiecare săptămână (câteodată și de două ori) și nimeni nu a putut bloca consacrarea puștiului din Paris, devenit peste noapte liderul lui AS Monaco, semifinalistă de Liga Campionilor și campioană a Franței. Am descoperit cu toții un fotbalist cu o agilitate nemaipomenită și o viteză explozivă, capabil să controleze mingea chiar și în plin fuleu cu o ușurință dezarmantă. Un fenomen care pe mulți i-a dus cu gândul la un brazilian pe nume Ronaldo.

Acum, Mbappe are 21 de ani, s-a întors în orașul natal și a devenit o certitudine, statut pe care și l-a consolidat mai ales prin rolul pe care l-a jucat la Cupa Mondială din 2018, turneu încheiat cu victoria naționalei Franței. Prestația din meciul cu Argentina, în optimi, e deja în antologia fotbalului. Ceea ce a arătat acum aproape 2 ani, în Rusia, l-a anunțat practic ca urmaș firesc al tandemului Messi-Ronaldo, „ciudații” care domină sportul ăsta de o manieră nemaiîntâlnită de peste un deceniu.

Însă dacă francezul și-a imaginat că urcarea pe tron va fi doar o plimbare pe un covor roșu sau măcar ca o cursă dezlănțuită printre argentinieni, tocmai a aflat că nu va fi atât de simplu. Deși mulți l-au remarcat încă de când făcea furori pe la juniori, explozia lui Mbappe a venit parcă de nicăieri. Dintr-o dată, a început să dea goluri și nu s-a mai oprit. În timpul ăsta, le-a dat afară din Liga Campionilor pe Dortmund și Manchester City, iar în Ligue 1 a fost determinant în pauza forțată luată de hegemonia lui PSG. În schimb, Haaland s-a anunțat cumva prin cele 9 goluri marcate Hondurasului, la Cupa Mondială U20, într-un meci câștigat cu 12-0. Sigur că valoarea adversarului e îndoielnică, dar o asemenea performanță e ieșită din comun. Iar competiția la care a fost reușită îi oferă oricum greutate.

Din momentul ăla, norvegianul a avut ochii ațintiți asupra lui. Și probabil aici e marele lui merit. A știut să se ridice la nivelul așteptărilor. Ba nu, deasupra lor. Băiatul a avut un debut efervescent în Liga Campionilor. A dat hat-trick din primele 3 șuturi pe poartă. Apoi a marcat și pe Anfield, și pe San Paolo, dar tot nu a fost suficient ca Salzburg să meargă mai departe. Aici s-a despărțit și drumul lui de cel al austriecilor. Oricum era prea bun. În Bundesliga aia mică a făcut ravagii, s-a pierdut numărul golurilor. Așa că a ajuns în Bundesliga aia mare, la Dortmund. Și ca să arate că ce a făcut până atunci nu a fost întâmplător, Haaland a repetat chestia din UCL la debutul pentru BVB. A intrat în minutul 56 al meciului cu Augsburg și, după ceva mai mult de 20 de minute, deja dăduse 3 bucăți și întorsese o partidă ce părea pierdută.

Marți, Haaland a devenit primul jucător din istoria Champions League care înscrie pentru două echipe în aceeași ediție. Bine, ajutat și de schimbarea de regulament. A dat dublă în turul cu PSG, din optimi, iar Borussia a câștigat cu 2-1. Un meci în care și Mbappe a avut numărul lui. Un meci care a confirmat că ceea ce spunea un jurnalist norvegian despre noul copil teribil al fotbalului european – „E puternic ca un urs și rapid ca un cal” – nu e o exagerare. Cursa asta și șutul violent cu care a decis meciul au devenit virale. Nu e foarte grațios în mișcări, probabil nu se compară cu Mbappe din punct de vedere tehnic, dar compensează prin fizic și printr-un simț al porții excepțional.

Haaland e al doilea adolescent cu 10 goluri marcate în Liga Campionilor. Celălalt e Mbappe. Norvegianul a avut nevoie doar de 7 meciuri care să le reușească. Mbappe a atins borna asta după 17 jocuri. Messi, după 22. Cristiano, după 21. De multe ori cifrele pot fi înșelătoare și niciodată nu spun toată povestea. Dar asta nu schimbă faptul că aici vorbim despre niște statistici incredibile. Mai ales că puștiul din Nord are doar 19 ani și 6 luni.

Totuși, Haaland nu e cel mai tânăr jucător care ajunge la 10 goluri în UCL. E pe locul 2 în clasamentul ăsta. Îl depășește doar Mbappe, care avea 18 ani și 11 luni când a băgat-o în ațe pentru a zecea oară în competiția supremă. Unde e ceva remarcabil, sunt și băieții ăștia doi. O să avem mulți ani la dispoziție să ne certăm care e mai bun. Așa că, mai întâi, hai să stabilim care dintre ei a avut ascensiunea mai spectaculoasă.

Cine a avut ascensiunea mai spectaculoasă?

View Results

Loading ... Loading ...

Lasă un răspuns