Mbappe no limit

L-aţi văzut pe Mbappe în meciul cu Monaco? La cum fuge, nu ar fi o surpriză dacă răspunsul e nu. Aşa e el, grăbit. Grăbit spre glorie, printre altele. La doar 20 de ani, e campion mondial şi are trei titluri consecutive în Franţa. Toate luate ca protagonist, nu ca un simplu puşti talentat din lot. În plus, deţine câteva recorduri de precocitate. Pe care continuă să le doboare cu o uşurinţă înfricoşătoare.

Duminică seară, PSG a devenit campioană din punct de vedere matematic. Jucătorii ştiau asta înainte de a intra pe teren pentru meciul cu Monaco. S-a descurcat Lille să nu bată la Toulouse. Mbappe a sărbătorit îmbogăţirea palmaresului personal cu un hat-trick în faţa fostei echipe. Cea în tricoul căreia a luat primul din cele trei titluri consecutive. Golul de 1-0 a fost ceva bun de tot.

Vă mai amintiţi sprintul ăla dement pe care Kylian l-a făcut în meciul cu Argentina, la Cupa Mondială? Să ştiţi că poate fugi mai repede. A arătat-o acum două zile, pe Parc de Princes, unde a prins 38 km/h, la faza din care a deschis scorul. E adevărat, de data asta, fără a avea mingea la picior, aşa cum s-a întâmplat în Rusia. Dar goana aia dezlănţuită spre poartă a fost la fel de spectaculoasă. Şi imposibil de oprit. Adevărul e că Mbappe are un avantaj nedrept faţă de restul jucătorilor. Viteza aia venită parcă dintr-o finală mondială sau olimpică de sută. Nu e o exagerare.

Mbappe vs. Bolt

Viteza atinsă de Mbappe la faza de mai sus este superioară vitezei medii pe care Usain Bolt a avut-o în cursa aia istorică, în care a stabilit recordul mondial în proba de 100 de metri (9,58 secunde). Jamaicanul a gonit cu o viteză medie de 37,58 km/h la Berlin. Viteza maximă pe care a atins-o a fost 44,72 km/h.

Diferenţa de la 38 la aproape 45 rămâne una importantă şi probabil insurmontabilă. Deşi vorbim despre un băiat care continuă să crească şi căruia nu i se cunosc limitele. Dacă există aşa ceva pentru el.

Mbappe şi Messi

Dar până ne lămurim în privinţa limitelor lui Mbappe, să nu trecem cu vederea celelalte goluri din meciul cu Monaco. Nu pentru că ar fi vorba despre ceva rar. Deşi dacă vă uitaţi atent la al doilea gol (momentul e la minutul 1:18), o să vedeţi cum, imediat după ce dă drumul la minge pentru un-doi, aruncă o privire scurtă, de o fracţiune de secundă, spre spaţiul liber. Pentru a cerceta terenul, dar şi parcă pentru a face un semn unde aşteaptă pasa. Citeşte jocul mai bine decât s-ar aştepta cineva de la un copil de 20 de ani şi are şi sângele rece al unui golgheter, lucru dovedit de finalizarea care a urmat.

Cu astea trei bucăţi, Mbappe a ajuns la 30 de goluri în Ligue 1, în actualul sezon. E cel mai tânăr din istorie care atinge borna asta. În Top 5 campionate, doar Messi a marcat mai mult (33). Ei doi sunt singurii care au băgat-o în aţe de cel puţin 30 de ori. De la începutul lu’ 2019, a fost implicat direct în 20 de goluri în campionat (a marcat 17, a pasat decisiv la 3). Din nou, doar argentinianul Barcelonei e peste (18 goluri, 3 assisturi). Îi urmează destul de aproape Benzema, care a luat-o razna de când s-a întors Zidane (15 goluri, 3 pase).

Cu alte cuvinte, aleargă aproape umăr la umăr cu cel mai bun din lume. E ok! Ştiu ce urmează. „Cum să-i compari? Stai, bă, cu cine joacă Messi şi cu cine joacă Mbappe? Ce a făcut în Liga Campionilor?”. Etc. Nu mă interesează, pentru că nu spun că e la fel de bun ca Messi. Nici că va fi. Da’ nici nu m-aş grăbi cu răspunsul.

Poate fi mare la PSG?

E deja mare. Mai aruncaţi un ochi pe cifre şi pe palmares. L-a surclasat pe Neymar ca figură a clubului. Deşi intenţia şefilor era ca el să fie locotenentul lui Neymar. Acum, brazilianul trebuie să se mulţumească din nou cu rolul secundar. La fel cum a fost şi la Barcelona. Sau să plece. La fel cum a plecat şi de la Barcelona. Dar da, senzaţia e că Mbappe e material de fotbalist în jurul căruia construieşti o echipă pe care el să o ducă spre succes. Are ca argument Mondialul de anul trecut. Sau titlul ăsta, care poartă în mod evident semnătura lui. Dar cât de mult va dura depinde doar de el.

Cu siguranţă, nu-i lipsesc variantele pentru a merge pe drumul mai scurt. Însă dacă se ţine de cuvânt – „Am ales proiectul ăsta, voi continua aici„, a spus după meciul cu Monaco -, sunt şanse mai mari să-i descoperim limitele. Sau să descoperim dacă, într-adevăr, există vreo limită.

Sursa foto: givemesport.com

Lasă un răspuns