Revanșa lui Mirel Rădoi este completă

Textul de mai jos este și nu este actual. Este actual pentru că ideea de bază rămâne: Mirel Rădoi și-a luat o binemeritată revanșă. Nu este actual pentru că articolul a fost scris anul trecut, cam pe vremea asta, după ce „tineretul” s-a calificat la Euro. Acum, când Rădoi a devenit noul selecționer și încearcă o nouă calificare la un Euro, dar cu naționala mare, am vrut să-l readuc în prim-plan. O fac aici, pentru că locul în care a apărut inițial, site-ul We Love Sport, e puțin în reconstrucție. Dar va reveni. Stați tunați! Până atunci, enjoy!

Mirel Rădoi este omul momentului în fotbalul românesc, după ce naţionala U21 s-a calificat la Europeanul de anul viitor. O performanţă aşteptată de două decenii. Nimeni nu ar fi prevăzut un asemenea scenariu cu doar 3 ani în urmă, când actualul selecţioner de la tineret a fost mazilit fără milă de naşul său, de la echipa la al cărei succes a contribuit în cea mai mare parte a carierei.

Doar 3 victorii în 13 meciuri la FCSB

E unul dintre cei mai buni antrenori pe care i-a avut Steaua în ultimii 5-6 ani”, a spus Şumudică, fără să stea pe gânduri, acum câteva zile, la Digi Sport. De această dată, tehnicianul care a făcut-o campioană pe Astra Giurgiu nu a intenţionat să-şi ironizeze rivala de-o viaţă. A avut în trecut clinciuri cu Rădoi, dar l-a considerat mereu un coleg de breaslă pe măsură. Şi îi prevede un viitor strălucit: “Cum vede fotbalul, cum gândeşte… E un tip dedicat, profesionist, are prestanţă, charismă, personalitate şi vorbeşte bine. Acum a luat-o de jos, dar e un atu pentru el. S-a întors mult mai puternic”.

Cariera de antrenor a lui Mirel Rădoi a început, practic, imediat după ce a agăţat ghetele-n cui. În vara lui 2015, a venit să-l înlocuiască pe Costel Gâlcă, proaspăt câştigător al triplei Liga 1-Cupa României-Cupa Ligii. O performanţă obţinută totuşi gâfâind, ceea ce arăta că Steaua, plecată deja pe drumul care a transformat-o în FCSB, se afla pe un trend descendent. Era ceea ce de multe ori se numeşte, uşor pretenţios, finalul unui ciclu.

Ca unul care a jucat pentru Steaua aproape un deceniu, fiind liderul echipei care a obţinut cea mai mare performanţă europeană a clubului după Revoluţie, Rădoi nu a ţinut cont de lucrurile evidente de mai sus. Nici de faptul că multe foste glorii au fost umilite de-a lungul timpului de omul de la palat. Nici de lipsa lui de experienţă. Sau de lipsa studiilor. Faptul că nu îşi luase Bacalaureatul, ceea ce l-a împiedicat să poată urma cursurile Şcolii de Antrenori, pentru a-şi lua Licenţa PRO, a devenit subiect comun în fiecare discuţie care îl privea. Ulterior, l-a costat şi o sumă uriaşă, pe care a fost nevoit să o plătească amendă la UEFA. S-a ajuns astfel la o situaţie ridicolă. Deşi toată lumea ştia că el e antrenorul, nu putea vorbi.

Însă, cea mai mare problemă a fost lipsa rezultatelor. Mandatul lui Rădoi s-a dovedit un fiasco. A obţinut doar trei victorii în 13 meciuri oficiale. Niciuna acasă. A ratat Supercupa României, grupele Ligii Campionilor şi grupele Europa League. A plătit pentru lipsa de răbdare şi de strategie a patronului, care îi este şi naş. Ţapul ispăşitor perfect, sacrificat fără regrete pentru a-i face loc lui Laurenţiu Reghecampf, revenit după un eşec în fotbalul din Golf.

Mulţi au crezut că s-a încheiat nu doar un experiment născut dintr-un moft al omului cu banii, ci şi cariera de antrenor a lui Rădoi. Asta deşi, în scurta perioadă petrecută pe banca roş-albaştrilor, lumea a descoperit o persoană care nu fugea de responsabilitate, cu un discurs articulat şi la subiect şi care nu doar că avea principii, dar le şi aplica. Aşa cum a dovedit conflictul cu Gabi Tamaş, exclus din lot pentru indisciplină. Nici intervenţia finanţatorului nu l-a făcut să dea înapoi. Iar pentru omul care îşi consideră angajaţii “slujitori”, nesupunerea e un păcat capital.

Rădoi și puterea de a o lua de la capăt

Izgonit efectiv de la echipa cu care se identifică şi dintr-un fotbal care de multe ori se consideră mai bun decât e, Rădoi, un luptător prin definiţie, a avut puterea să o ia de la capăt. Printre ironii, răutăţi şi idei preconcepute, fostul căpitan al Stelei s-a apucat de şcoala de antrenori, în cel mai puţin probabil loc: în Republica Moldova. Acolo nu i se cerea celebrul bac. Până la urmă, nu voia să predea trigonometrie, ci doar să facă ceva la care se pricepe. La scurt timp, i s-a oferit şansa de a urma cursuri la celebra şcoală de la Coverciano. O oportunitate la care nu stai să te gândeşti de două ori.

În Italia, şi-a luat categoria C, apoi a avansat la B. Şi-a finalizat studiile în ţară şi a obţinut Licenţa A cu cea mai mare notă dintre cursanţi. În paralel, a intrat în staff-ul federal. Mai întâi, în rolul de director tehnic al naţionalei U21. Apoi, când Daniel Isăilă a decis să accepte oferta din Arabia Saudită, a fost numit selecţioner la tineret. “Şi-au asumat un risc”, a recunoscut Rădoi. În primul rând, din cauza experienţei nereuşite din 2015. În al doilea rând, pentru că “tricolorii” mici erau într-o poziţie foarte bună pentru calificarea la Euro şi mulţi ar fi mizat pe un antrenor mai experimentat. Dar şefii de la Casa Fotbalului au mers pe mâna tinereţii, a entuziasmului şi a dorinţei de revanşă.

Rezultatele le-au dat dreptate.

Mai multe victorii în patru meciuri decât în mandatul de la FCSB

În ceva mai mult de o lună, Mirel Rădoi a transformat o situaţie favorabilă într-o calificare istorică. Şi a obţinut deja mai multe victorii decât în perioada petrecută la FCSB. România U21 are patru victorii în tot atâtea meciuri cu noul antrenor pe bancă. Trei dintre ele, în faţa unor adversari serioşi – Portugalia, Bosnia şi Ţara Galilor. Bilanţul e completat de golaverajul excelent: 10-1.

E o performanţă uriaşă atât pentru mine, cât şi pentru băieţi. Fără ajutorul lor nu aş fi reuşit. Ei ar fi putut foarte uşor să se califice fără mine, eu fără ei, din păcate, nu puteam”, a spus Rădoi, cu modestie, la conferinţa de presă care a urmat victoriei cu Liechtenstein (4-0), cea care a consfinţit calificarea la Euro 2019, care se va desfăşura în Italia şi San Marino.

Însă dacă meritul calificării propriu-zise e împărţit între jucătorii care formează o generaţie de excepţie, fostul antrenor Daniel Isăilă şi Rădoi, marea calitate a celui din urmă este că a ştiut cum să gestioneze situaţia pe care a preluat-o şi a ajutat nişte puşti extrem de talentaţi să se descătuşeze, ceea ce a creat o apropiere nemaiîntâlnită între fani şi acest grup fantastic. Lucru confirmat de numărul mare de spectatori de la ultimele două meciuri din preliminarii, cu Ţara Galilor şi Liechtenstein.

La experienţa pe care o are, ştie să vorbească şi se vede că a jucat la un nivel foarte înalt. Ne dă din experienţa lui, ne ajută foarte mult şi ne motivează. Ne înţelegem bine cu el, comunicăm bine cu Mister”, spunea Ianis Hagi, la FRF TV, după victoria cu Bosnia (2-0). Liderul “tineretului”, portarul Ionuţ Radu, l-a completat: “Mister e o persoană foarte specială pentru noi, ne-a ajutat din toate punctele de vedere. Din punct de vedere mental, cel mai mult”.

Mirel Rădoi e un lider înnăscut. Nu degeaba a fost căpitanul Stelei. În momentul în care nu transmiţi nimic jucătorilor, ai o problemă. Nu e cazul lui Rădoi, nu e omul care să nu poată transmite ceva„, l-a lăudat şi Vlad Munteanu, managerul operaţional de la naţionala U21.

Nu discută vreo ofertă până după Euro

Parcursul perfect de la naţionala U21 îi deschide noi oportunităţi lui Mirel Rădoi. Sunt deja voci care se întreabă la ce echipă de club va ajunge de pe banca “tineretului”. Dar fostul căpitan al Stelei e tranşant şi spune că vrea să-şi ducă băieţii la turneul final, pentru a confirma munca depusă în calificări.

Încerc şi vreau să duc la bun sfârşit acest contract. Voi rămâne la echipa U21, indiferent dacă vorbim despre o ofertă de la o altă naţională sau de la un club. Nu va fi luată în calcul”, a spus Rădoi. Dar cu siguranţă dorinţa lui este să antreneze zi de zi şi să arate că eşecul de acum 3 ani – pentru mulţi, anunţat – a fost doar un catalizator pentru o altă carieră frumoasă.

Revanşa a fost oricum deja obţinută.

Sursa foto: fanatik.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?