Vara de MVP a lui Fabian Ruiz, omul de urmărit în Serie A

Transferul lui Fabian Ruiz de la Betis la Napoli, pentru 30 de milioane de euro, a părut un risc. Lista jucătorilor spanioli care au avut cu adevărat succes în Italia este extrem de scurtă. Ba chiar, dacă aș fi răutăcios, aș putea spune că pe ea se află doar Luisito Suarez și nu aș putea fi acuzat de subiectivism. Însă la doar un an de la mutarea care a ridicat sprâncene, e clar că băieții de lângă Vezuviu au făcut bine, iar prețul pe care l-au plătit se dovedește un chilipir.

La 23 de ani, Fabian Ruiz are un potențial de creștere căruia încă nu i se cunosc limitele. Driblingul e unul dintre punctele forte pe care le are, e adevărat, dar ați văzut și cum trage cu stângul? Inițial, aducea din punct de vedere al caracteristicilor din joc cu Pogba și Milinkovic-Savic. Un mijlocaș box-to-box înalt (are 1,88), care se mișcă lejer între linii și apare des la finalizare. Însă senzația e că are o inteligență tactică peste cei doi amintiți mai sus. Plus o tehnică superioară și o minte de regista. E adevărat, nu stă la fel de bine din punct de vedere fizic, dar e un neajuns care poate fi rezolvat, ținând cont de vârstă. Probabil The Guardian l-a caracterizat cel mai bine: ”E mai mult decât un simplu arhitect al jocului”.

Europeanul lui Fabian Ruiz

Toate aceste calități le-a arătat big time la Europeanul de tineret din Italia. Țara în care își câștigă pâinea. A dat două goluri și a oferit două pase decisive, dar nu așa a arătat cât de important e în jocul Spaniei și nu cifrele l-au recomandat pentru titlul de cel mai bun jucător al turneului, pe care l-a câștigat meritat. Importanța lui Fabian Ruiz pentru ”La Rojita” s-a putut vedea încă din primul meci. Ăla pierdut contra azzurrinilor. A ieșit accidentat la pauză, la 1-1. Fără el, ibericii au pierdut complet mijlocul și s-a terminat 3-1 pentru gazde, care au avut falsa impresie că lucrurile sunt ok.

”Napoletanul” a lipsit în partida cu Belgia, iar în absența lui, colegii săi s-au chinuit pentru un 2-1 obținut abia pe final. Când s-a întors în echipă, a început distracția aia mare. 5-0 cu Polonia, meci în care a anunțat golul splendid pe care l-a marcat cu două șuturi care au lovit bara. Cam în același punct. Apoi, 4-1 în semifinala cu Franța, când i-a trimis lui Dani Olmo o minge cu dedicație: ”Ia vezi, mă, poți da gol cu poarta goală?”. A păstrat ce a fost mai bun pentru final. Mă rog, finală. A deschis scorul, la capătul unei faze superbe. Ok, acolo marele merit a fost al lui Oyarzabal, care i-a deschis tot terenul printr-o deviere. Dar și Fabian Ruiz al nostru s-a descurcat onorabil cu stângaciul. Înainte de a ieși, a contribuit și la golul de 2-0. L-a forțat pe Nubel, altfel foarte bun, să scape mingea în față, iar Olmo a zis ”gracias” și a închis meciul. Chiar dacă nemții au încercat să facă una de-a lor și au băgat-o în ațe în ultimele minute.

A rămas 2-1, iar Fabian Ruiz a plecat acasă și cu titlul de campion european, și cu cel de MVP. În această din urmă postură i-a urmat lui Dani Ceballos, desemnat cel mai bun jucător al Europeanului la ediția trecută. Acum 2 ani, Ceballos s-a ales cu un transfer la Real Madrid. Ceea ce i-a deschis lui Ruiz calea titularizării la Betis. Acum, pe la colțuri, s-a șoptit că i-ar putea călca pe urme lui Dani și pe Bernabeu. Doar că Napoli nu vrea să-l dea.

Adus pentru Sarri, consacrat de Ancelotti

Prietena mea este din Sevilla și m-am mutat acolo. Am văzut-o de multe ori pe Betis și m-am îndrăgostit de Fabian Ruiz”, a declarat, vara trecută, Davide Ancelotti, fiul antrenorului lui Napoli. Când Carletto a ajuns pe San Paolo, cu fiul său cu tot în staff, a primit referințe bune. Bine, clubul deja îl ginise. L-a urmărit câteva luni și a ajuns la concluzia că se potrivește sistemului lui Sarri, care încă nu știa că o se plece.

Dar startul nu a fost foarte bun. Și din cauza unor probleme fizice ale spaniolului. A debutat direct în Liga Campionilor, la Belgrad, cu Steaua Roșie. Prima prezență în Serie A a venit abia în etapa a șasea, împotriva Parmei. Inițial, nu a jucat foarte mult. Pe undeva firesc. Ancelotti voia să vadă exact care e treaba cu băiatu’ venit din Andaluzia. Însă indiferent dacă a fost folosit în centru sau în bandă, Fabian Ruiz și-a arătat calitatea. Astfel că a câștigat tot mai mult timp pe teren, iar plecarea lui Hamsik, ditamai legenda lângă Vezuviu, nu a lăsat echipa descoperită.

În cele din urmă, a terminat sezonul cu 5 goluri și 4 assisturi, în 27 de prezențe în Serie A. Cifre cel puțin decente. Marca a concluzionat că ”Ancelotti l-a transformat într-un magician”. Nicio surpriză, deci, că a fost chemat și la naționala mare a Spaniei, pentru care a jucat de două ori în preliminariile Euro 2020. În victoria cu Suedia (3-0) a fost pe teren 90 de minute. Deloc întâmplător. Asta spunea interimarul Robert Moreno, devenit între timp principal cu acte în regulă, după omorul dat nordicilor: ”Pentru noi nu este o surpriză. Suntem încântați să-l avem cu noi. Nu este un pariu, este o certitudine”.

O certitudine care va începe noul sezon cu un moral excelent, într-o echipă care deja mută agresiv în mercato pentru a încerca ceea ce pentru mulți pare imposibil, după o hegemonie alba-neagra sufocantă, de aproape un deceniu. Fabian Ruiz a avut o vară de MVP și e omul de urmărit în viitoarea ediție de Serie A.

Sursa foto: marca.com

One Reply to “Vara de MVP a lui Fabian Ruiz, omul de urmărit în Serie A”

  1. Foarte bun fotbalist. Mi-a placut mult sezonul acesta la Napoli, la Euro U21 stiam deja ca avem de a face cu un fotbalist foarte bun.

Lasă un răspuns