Printre recorduri: de la Batistuta la Quagliarella

Sâmbătă seară, cu o doppietta din penalty, evergreenul Fabio Quagliarella şi-a făcut rost definitiv de un loc în istoria fotbalului italian. Contra lui Udinese, a ajuns la 11 meciuri consecutive de Serie A în care a marcat şi a egalat un record vechi de aproape un sfert de secol. Îi aparţinea unui vârf cum nu prea se mai fabrică în prezent. Gabriel Omar Batistuta îi spunea şi făcea furori la Fiorentina.

Recordul lui Batistuta

Bati-gol avea doar 25 de ani la momentul respectiv, în 1994 adică, dar era deja un star. Fusese campion al Argentinei cu Boca şi luase două bucăţi Copa America cu naţionala. La una dintre ediţii, în ’91, a fost şi golgheter. Că asta făcea el, dădea goluri. A acceptat să stea la Fiorentina şi în Serie B, după o retrogradare suprinzătoare, iar când s-a întors în elită a ştiut cum să-şi facă intrarea.

Batistuta a început să fie decisiv încă din prima etapă, când a dat golul victoriei contra lui Cagliari, pe Franchi. Au urmat Genoa, Cremonese (dublă), Inter, Lazio, Reggiana, Padova, Brescia, Bari, Napoli (din nou dublă) şi Sampdoria. Pe San Paolo, unde compatriotul Maradona a făcut istorie, a egalat recordul deţinut din 1962 de Ezio Pascutti, atacantul Bolognei din anii ’50 şi ’60. Ăsta dăduse 12 goluri în primele 10 etape ale sezonului 1962/63. Argentinianul cu statut de semi-zeu la Firenze s-a oprit la 13, în 11 meciuri.

 

Asta sunt golurile lui Bati. Lipseşte cel cu Reggiana. Da’ oricum, a fost din penalty, deci nu aţi pierdut ceva. Deşi omu’ reuşea de multe ori să facă spectaculos şi un 11 metri. Chiar dacă e un video de doar două minute şi jumătate, e suficient pentru a descoperi toate calităţile care l-au făcut pe Batistuta un vârf excepţional şi un jucător-cult pentru cei care au crescut cu fotbalul din minunaţii ani ’90. Batistuta a fost o maşină de goluri pentru că avea tot arsenalul necesar pentru băga mingea în poartă în orice moment.

Recordul lui Quagliarella

Spre deosebire de Batistuta, Quagliarella nu este un bomber în ascensiune. Dimpotrivă. Pe 31 ianuarie, adică peste 3 zile, va împlini 36 de ani. Dar Fabio îşi trăieşte a doua tinereţe. Revenirea la Sampdoria, unde a mai jucat în sezonul 2006/07, a fost, probabil, cea mai bună decizie pe care a luat-o în ultimii ani. Ceea ce trebuia să fie un final de carieră liniştit are toate şansele să se transforme într-un final de carieră glorios.

În sezonul trecut, Quagliarella a dat 19 goluri. Record al carierei în Serie A. Precedentul era de 13. Deci nu a fost ceva strâns. Dacă nu se întâmplă ceva neprevăzut, anul ăsta va trece în premieră de 20 de goluri într-o ediţie de campionat. Deocamdată, are 16. 14 dintre ele le-a înscris în ultimele 11 meciuri pe care le-a jucat.

Seria a început pe San Siro, cu Milan, şi a continuat cu Torino, Genoa, Bologna (dublă), Lazio, Parma, Empoli, Chievo, juBe, Fiorentina (din nou dublă) şi Udinese (iar dublă).

Quagliarella are ocazia de a păstra recordul pentru el. Trebuie să marcheze etapa viitoare, la Napoli. Practic, la el acasă. De unde a fost alungat, prin ameninţări şi şantaj.

Cele mai frumoase goluri

Alegerile sunt simple în ambele cazuri, deşi vorbim despre aproape 30 de goluri. Pentru Batistuta, avem execuţia semi-acrobatică reuşită împotriva lui Cremonese.

În ceea ce-l priveşte pe Quagliarella, un băiat care ştie câte ceva despre cum să dai goluri memorabile, opţiunea logică este o chestie care i-a devenit caracteristică. Ne-a arătat-o împotriva lui Chievo.

P.S. Batistuta a terminat sezonul 1994/95 cu 26 de goluri şi a devenit golgheter.

Lasă un răspuns