5 goluri uitate ale lui Adrian Ilie

Adrian Ilie a marcat primul gol văzut de mine pe viu, pe stadion. Anul era 1995, meciul era Steaua – Casino Salzburg, iar “Van Basten” a înscris pentru 1-0. Victorie, calificare şi toată lumea fericită. Vă imaginaţi, aşadar, că şi dacă nu ar fi devenit fotbalistul care a devenit, ar fi ocupat un loc special printre preferaţii mei. Primul sărut, prima iubire, primul gol… Ştiţi povestea.

Embed from Getty Images

Aşa se face că de fiecare dată când vine vorba despre “Cobra”, eu duc inevitabil discuţia spre acea partidă, de la care s-au făcut, ieri, 23 de ani. Sunt printre puţinii care o fac, pentru că în palmaresul primului Adrian în care românii au văzut urmaşul lui Hagi sunt goluri mult mai spectaculoase. De fapt, senzaţia e că băiatu’ se ruşina, dacă dădea goluri banale. E firesc, deci, ca poveştile să meargă spre voleul de la Bruges, care i-a dat porecla apăsătoare (aia cu olandezu’), sau spre scăriţa contra Columbiei, de la ultimul Mondial de care am avut parte.

Dar, aşa cum scriam mai sus, cariera lui Adrian Ilie, scurtată dureros de mult de accidentări, este plină de goluri care ne arată un atacant complet şi aproape imposibil de oprit într-o zi bună. Eu am ales mai jos cinci bucăţi despre care se vorbeşte mai puţin, dar care pot sta oricând într-un top alături de capodoperele amintitte mai devreme. E păcat, însă, să fac un clasament, aşa că le pun într-o ordine aleatorie.

vs. Sion – E unul dintre meciurile de referinţă ale lui Adi Ilie. Juca la Galata şi a dat un hat-trick contra elveţienilor de la Sion. Primul gol a fost un şut din prima, din interiorul careului. Al doilea, o lovitură liberă de pe la vreo 17 metri, executată impecabil. Dacă îl lăsau să pună mingea cu mâna în vinclu, nu îi ieşea aşa bine. Apoi a venit “desertul”. O execuţie care avea să devină marcă înregistrată şi care i-a adus cealaltă poreclă (aia cu şarpele). Bonus: acel meci i-a grăbit transferul la Valencia.

vs. Tenerife – A spus cineva Valencia? Primele luni pe Mestalla ne-au oferit, probabil, cel mai bun Adrian Ilie văzut vreodată. Omu’ era efectiv dezlănţuit şi simpla atingere a balonului crea panică printre adversari. Iar modul în care accelera cu mingea la picior şi execuţiile imparabile îl făceau unplayable, cum zic ăia de au inventat fotbalul, dar aşteaptă un titlu de peste juma’ de secol. O fi fost de la aeru’ din Canare.

vs. Polonia – Când accidentările au început să apară, explozia aia fantastică devenise floare rară. Dar talentul şi execuţiile au rămas. Îi dădeai mingea la picior şi putea să facă nefăcute şi de pe loc. Săracu’ Dudek! I-a fost mai uşor cu Shevcenko, peste câţiva ani. Nici măcar calitatea imaginii nu anulează frumuseţea golului.  

vs. Bayern – Adi Ilie-Claudio Lopez a fost una dintre perechile ofensive ale adolescenţei mele. Multă calitate, multe goluri, prea puţine rezultate pe măsura talentului lor. Da’ băieţii ăştia doi erau fantastici împreună. Linke şi Kuffour nu au înţeles nimic.

vs. Rangers – De mic era al dracu’! Prin ‘95, a luat-o la fugă pe Ibrox, într-un meci de Liga Campionilor, şi a pus-o elegant la lung. Începuse deja să exerseze “înţepăturile” alea cărora nu le dădea nimeni de cap.

One Reply to “5 goluri uitate ale lui Adrian Ilie”

  1. […] sau Ronaldinho (mamma mia, ce accelerare cu mingea la picior!), eu rămân cu Adrian Ilie. Bine, am explicat deja care e treaba cu mine şi fetişul meu fotbalistic cu băiatu’ numit Cobra. Da’ dacă intra lobu’ ăsta cu Anglia, acum 20 de […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?