CONTROPIEDE. Scurte și rapide despre etapa a 20-a din Serie A

mourinho roma serie a

Ciao ragazzi, într-o neobișnuită zi de miercuri, în care analizăm rapid, scurt și eficient – precum un contraatac italian vintage – ce s-a întâmplat în prima etapă a returului din Serie A.

Nu s-a schimbat nimic față de data trecută, așa că, înainte de orice, rezultatele:

 • Genoa – Torino 0-0
  Napoli – Salernitana 2-1
  Verona – Empoli 2-1
  Monza – Inter 1-5
  Lazio – Lecce 1-0
  Cagliari – Bologna 2-1
  Fiorentina – Udinese 2-2
  Milan – Roma 3-1
  Atalanta – Frosinone 5-0
  J******s – Sassuolo 3-0

Și trecem repede la treabă, că s-au întâmplat chestii!

-Înainte de orice, e etapa în urma căreia Serie A rămâne, pentru a doua oară, fără Jose Mourinho. Varianta incapabilă să-l bată măcar o dată pe Pioli. Un deznodământ pe care îl vedeam posibil încă din runda a treia (le mai bunghesc și eu!), dar care tot m-a luat prin surprindere și care îmi pare a fi o decizie luată din cauza panicii. Sigur că rezultatele nu-i susțineau cauza și că eșecul pe ”filieră franceză” din meciul cu Milan nu a făcut decât să confirme problemele Romei din duelurile cu echipele de top, însă situația nu era complet compromisă, iar vestiarul și majoritatea fanilor încă erau cu el. Și, mai ales, nu mă convinge decizia de a-l înlocui cu Daniele De Rossi. Campionatul italian pierde un personaj care rămâne totuși un maestru al comunicării, iar Roma se desparte de omul care i-a adus un trofeu european și care a atras câțiva jucători probabil inaccesibili altfel. În loc de concluzie, reacția unui fan: de acum, „Mourinho nu mai e o scuză”.

-Inter a bătut zdravăn la Monza – cu doppiette Lautaro, Hakan și cel mai bun prieten stagional, Il Rigore – și a plecat ca lider în Arabia Saudită, pentru varianta di merda a Supercupei Italiei. Doar că sunt șanse mari să revină de acolo pe locul 2 în Serie A. Logic ar fi ca, la următoarea etapă completă, în vârful clasamentului să fie Allegri și ai lui, care, după o eternitate, au mai câștigat un meci de campionat la o diferență mai mare de un gol. Și au un program ce, aproape sigur, le permite să se prezinte la Derby d’Italia, din 4 februarie, de pe prima poziție în clasament (probabil de aici și harfa lu’ Max). Tre’ să recunosc că e un moment bun pentru Răul torinez, care a început să mai și joace ceva, pe lângă faptul că Vlahovic și-a cam luat viteză. 

-Cred că e safe să spunem că Milan nu ar trebui să-și mai facă multe griji în privința clasării în Top 4. În urma sa se duce o luptă a împiedicatelor, ai lui Pioli par să fi prins ceva ritm și, fără presiunea din spate, s-ar putea concetra pe încercarea de a le ajunge pe cele două rivale din față. Probabil că va depinde și de cât de mult se va prelungi parcursul din Europa League.

Atalanta și Lazio își continuă perioada bună și au ajuns la un punct de locul 4. Fiorentina șchioapătă, Bologna pierde viteză, iar la Roma e incertitudine. Și mai e și Napoli, care, cumva, a întrerupt seria negativă contra ultimei clasate, cu emoții și dramatism, pentru a mai calma puțin situația. Matematica ne spune că și Torino ar putea fi menționată, pentru că e la 6 puncte de Liga Campionilor, dar suntem oameni serioși…

-Jos, la retrogradare, se împute treaba pentru Frosinone, care încă nu e pe ultimele 3 locuri, dar, după 5 înfrângeri la rând și 6 în ultimele 7 meciuri de Serie A, nici mult nu mai are, Empoli, care l-a chemat pe făcătorul de minuni Davide Nicola în locul lui Andreazzoli, și Salernitana, care, culmea!, la momentul ăsta, nici măcar nu arată așa rău ca cele pe care tocmai le-am menționat. În schimb, a fost o etapă bună pentru Verona și Cagliari, deși Hellas încă e sub linie. Nici Udinese nu a ieșit tocmai rău, ținând cont că a jucat în deplasare cu Fiorentina, dar zona aia de care fuge toată lumea e acum la doar un punct.

M-aș hazarda – și nu ar fi prima oară – să spun că Monza și Genoa nu vor avea emoții. Dar de la locul 13 în joc, începând cu Lecce, așadar, nimeni nu poate avea liniște. Până la urmă, nu e rău ca tot campionatul să aibă treabă cât mai mult timp.

Parada etapei: Maignan vs. Roma

Nu a avut el foarte multă treabă, da’ atunci când a fost nevoie de el, Maignan a fost acolo. De exemplu, spre finalul primei reprize, când Roma putea egala și lucrurile s-ar fi complicat pentru Milan. A avut intervenția asta, un reflex spectaculos și eficient, astfel că la pauză s-a intrat cu 1-0 pentru rossoneri.

Golul etapei: Candreva vs. Napoli

Evergreen de la Toni. Dacă ar juca doar contra echipelor importante, ar fi pe locul 2 la Balonul de Aur, după Messi. Wink!

Sursa foto deschidere: tvplay.it

Dacă vrei să susții blogul sau pur și simplu să dai o bere
Ori dacă te simți generos
O poți face aici ⤵

Become a Patron!

Lasă un răspuns