Povestea unui gol: George Weah vs. Bayern (1994)

Dacă atunci când vine vorba despre PSG – Bayern primul tău gând nu zboară la golul lui George Weah, atunci nu ești un adevărat nostalgic al fotbalului din anii ’90.

1994. Nu exista Allianz Arena, Bayern încă juca pe Olympiastadion. Cel mai mare transfer din istorie nu sărise de 20 de milioane de euro. Lumea încă era scandalizată pentru că Berlusconi dăduse aproape 20 de miliarde de lire italiene (vreo 13 milioane de lire sterline la vremea aia) pe Gianluigi Lentini, perla de la Torino. De altfel, ultimii şase cei mai scumpi fotbalişti din istorie fuseseră cumpăraţi de echipe din Italia – Maradona (Napoli), Gullit (Milan), Baggio (juBe), Papin (Milan), Vialli (juBe) şi deja amintitul Lentini.

Aşadar, nu existau petrodolari încă. PSG era un club care încerca să-şi facă loc printre granzii Europei fără a alege calea uşoară. Dar părea să fie pe drumul cel bun. În precedentele două sezoane, jucase semifinale în Cupa UEFA şi în Cupa Cupelor. A fost mereu eliminată de câştigătoarea trofeului. Răul torinez, respectiv Arsenal. În 1994/95, a participat în premieră în Liga Campionilor. Nu erau numele sonore de azi, dar Lama, Alain Roche, Vincent Guerin, Pascal Nouma, Rai, David Ginola sau Paul Le Guen impuneau totuşi respect. Pe bancă era Luis Fernandez. Însă atracţia principală era viitorul Balon de Aur, George Weah. Care a marcat golul ăsta incredibil împotriva lui Bayern, la Munchen.

Meciul s-a jucat în faza grupelor, pe care PSG a terminat-o cu punctaj maxim (Spartak Moscova și Dinamo Kiev au fost celelalte două adversare). Nemţii au venit pe 2 şi ambele au mers la braţ mai departe.

PSG a ajuns din nou în semifinale. Prima din istoria clubului în Champions. Și singura din palmares, până la cea de anul ăsta. Acolo a fost oprită de viitoarea echipă a lui Weah, AC Milan. Care, din fericire, nu a câştigat şi trofeul. A făcut-o Ajax, care a trecut în cealaltă semifinală de Bayern.

În sezonul 1995/96, următorul adică, Parisul a câştigat Cupa Cupelor, primul (şi singurul) triumf european din istoria clubului. Fără Weah, plecat în rossonero, pentru a deveni primul Balon de Aur non-european. În aceeaşi stagiune, Bayern a cucerit în premieră Cupa UEFA. Primul succes continental după cele ale marii echipe din anii ’70.

În seara asta, PSG – Bayern. Finală de Liga Campionilor, dar nu neapărat un meci pentru fanii fotbalului romantic.

Sursa foto: francefootball.fr

Lasă un răspuns