5 transferuri deștepte făcute în ianuarie

Mercato di riparazione îi zicea pe vremuri, când fotbalul italian era cel în care se întâmplau chestii. Iar în ianuarie 2020 s-au reparat ceva lucruri. Sau s-a profitat de niște oportunități. Am avut parte de câteva transferuri care mi-au plăcut mult, pentru prezent și în perspectivă. Înainte de Top 5 personal, pentru care sunt convins că ați venit aici, câteva mențiuni. Cum ar veni, stați cu ochii pe ei, că s-ar putea să nu vă pară rău: Diego Demme (de la Leipzig la Napoli; 9 milioane de euro), Paco Alcacer (de la Dortmund la Villarreal; 23 de milioane), Sander Berge (de la Genk la Sheffield United; 23,5 milioane) și Takumi Minamino (de la Salzburg la Liverpool, pentru 8,5 milioane).

Bine, în cazul japonezului am anumite dubii. În principiu, e cam singurul care nu e titular, dintre cei amintiți mai sus și cei despre care urmează să vorbim. Nu a jucat din primul minut nici în condițiile accidentării lui Mane. Dar la prețul de transfer, nu e nici măcar un risc. E o încercare. Dacă merge, well done! Dacă nu, sigur se găsește vreun Palace să dea 10-15 milioane pe el. Pe de altă parte, Klopp nu obișnuiește să forțeze nou-veniții și cred că Fabinho e cel mai bun exemplu în sensul ăsta.

Dar hai, că deja am vorbit prea mult despre o rezervă. Să trecem la chestii serioase. Așadar, cele 5 transferuri care mi-au plăcut în ianuarie. Ordinea e aleatorie, nu e un top propriu-zis, iar părerile sunt așa la cald, pentru că unii nici n-au pus bine tricoul pe ei la noile echipe. Până la urmă, după ce-i vezi la treabă, e ușor să te dai cu părerea și să spui cât de bun a fost transferul.

Exequiel Palacios – de la River Plate la Leverkusen

La 21 de ani, puștiul de la River a făcut în sfârșit pasul în Europa. Nu la Real Madrid sau la Inter, două dintre cluburile vehiculate în ultimii ani, ci la Leverkusen. Adică într-un campionat în care tinerii pot crește și să-și construiască cariere importante. A costat puțin, vreo 15 milioane de euro, dar dacă lucrurile merg bine, Bayer ar putea face un profit important în următorii ani. Și nu prea sunt motive ca lucrurile să nu meargă bine. Palacios e deja internațional și devenise un jucător fundamental la echipa de club cu cel mai mare succes în America de Sud, în ultimele sezoane.

Christian Eriksen – de la Tottenham la Inter

Eriksen avea posibilitatea de a alege și ne-a ales pe noi”, a spus Conte. În puține cuvinte, cât de important e transferul danezului la Inter. Am scris despre mutarea asta imediat după oficializarea ei. Nu schimb nimic, rămâne cum am stabilit.

Și nu, 20 de milioane de euro nu e o sumă mare, chiar dacă e vorba de un jucător care putea fi luat gratis peste 6 luni. Ba chiar eu n-am înțeles de ce Marotta a încercat să negocieze, mai ales că în fața lui stătea Levy. Din punctul meu de vedere, dacă cineva îți cere 20 de milioane pe Eriksen, îi dai 25 și închei afacerea pe loc. În rest, dacă faci un astfel de transfer în ianuarie, e clar că ai ambiții mari și redevii relevant.

Erling Haaland – de la Salzburg la Dortmund

Eh, băiatu’ ăsta își scrie singur motivele pentru care e aici (și în alte topuri). Pentru Borussia era firesc să încerce să profite de asemenea condiții avantajoase (o mină de aur la 20 de milioane de euro), dar eu îl pun pe norvegian la transferuri deștepte datorită alegerii pe care a făcut-o el. Deși sezonul pe care l-a făcut în Liga Campionilor înlătură în principiu orice dubiu că nu ar fi făcut față la un club mai important, nu a grăbit lucrurile și nu a ars etapele. Pentru fenomenul de 19 ani, Dortmund este pasul firesc și, mai mult ca sigur, doar o escală înainte de următoarea etapă, care probabil îi va aduce consacrarea definitivă. Până atunci, poate progresa la un club care i-a făcut deja mari pe Lewandowski și Aubameyang.

Dani Olmo – de la Dinamo Zagreb la Leipzig

La fel ca în cazul lui Haaland, sezonul ăsta din Liga Campionilor ne-a arătat că Dani Olmo era prea bun pentru fosta lui echipă. Nimic malițios la adresa lui Dinamo Zagreb, doar un fapt evident pentru toată lumea. Oricum era un mister cum a ajuns un asemenea jucător în campionatul Croației, faptul că încă era acolo devenise și mai greu de explicat. Până la urmă, s-a produs și inevitabilul. Leipzig, un proiect construit pe astfel de transferuri, a plătit 20 de milioane de euro și l-a pus lângă ceilalți jucători interesanți ai săi, în încercarea de a pune capăt hegemoniei lui Bayern. Un atac cu Werner și Olmo ar trebui să pună pe gânduri orice apărare.

Steven Bergwijn – de la PSV Eindhoven la Tottenham

Este cel mai scump transfer din lista asta – 30 de milioane de euro. Aspectul financiar a fost unul dintre motivele pentru care am numit deștepte mutările astea. În plus, olandezul ăsta e o feblețe de-ale mele. În primăvară s-a vorbit mult despre un posibil transfer al lui la Inter. E genul de jucător care s-ar fi potrivit de minune în sistemul lui Spalletti. Rapid, tehnic, bun din punct de vedere fizic, cu experiență în Europa. Cred că și-ar fi găsit locul și în echipa lui Conte, deși mai greu, pentru că un 3-4-3 fără să ai un Kante e mai greu de pus în practică. În fine, asta e o altă discuție. Ideea e că Spurs a luat un jucător excelent și abia aștept să văd ce face Mourinho din el. Pentru că e și genul de fotbalist mourinhian.

În loc de concluzie: cei 5 băieți de mai sus au costat, împreună, ceva mai mult de 100 de milioane de euro.

Lasă un răspuns