Zico vs. Maradona. Prima mână a lui Dumnezeu

Azi, Udinese – Napoli e o tristețe. Pe vremuri, înaintea meciului dădeau mâna Zico și Maradona.

12 mai 1985, penultima etapă. Verona făcea egal la Bergamo, cu Atalanta, și devenea matematic campioana Italiei. Un Scudetto miraculos, într-o perioadă în care Serie A era un adevărat El Dorado al fotbalului. În aceeași zi, la Udine, Zico, sau Pele alb, așa cum i-au spus mulți, juca ultimul meci pe Friuli. Nu se putea un adio mai frumos decât un duel cu Maradona. Diego se pregătea să termine primul sezon al carierei în il calcio. Unul început groaznic, dar terminat în forță, cu ratarea de puțin a unei calificări în Europa.

Acel Udinese – Napoli a fost un adevărat show. Maradona a deschis scorul din lovitură liberă. A pus-o cu mâna în vinclu. Așa știa el. O constantă a perioadei pe care a petrecut-o în Serie A. Gazdele au întors, prin Galparoli și De Agostini. Ăsta din urmă a pălit-o și el spectaculos din afara careului. Zico n-a dat gol, dar părea că se va despărți de fanii săi italieni cu o victorie în fața celui mai mare. Mai ales că friulanii au jucat mai bine. Au dat și vreo 4 bare, au mai ratat niște ocazii mari…

Doar că El Pibe, care încă nu era d’Oro, a apărut salvator și a făcut doppietta, cu două minute înainte de final. Tutto bene, pero golul ar fi trebuit anulat. Maradona a împins cu mâna în poartă mingea venită din transversală. A ascuns „japca” așa cum avea s-o facă un an mai târziu, la Mondialul din Mexic. S-a făcut că dă cu capul. „E imposibil să transpiri toată săptămână, să muncești, iar duminică să vină un incapabil și să te împiedice să câștigi două puncte”, a spus Zico, la final. La tocca piano, cum s-ar spune prin acele locuri.

O declarație pentru care Zico a primit o suspendare de 6 etape. Pentru că așa știau italienii să rezolve treburile și atunci. Așa că nu e o surpriză că băiatul a preferat să se întoarcă în Brazilia. A rămas Maradona, că avea de făcut niște istorie.

Morala e că data viitoare când vă gândiți că Udinese – Napoli nu înseamnă mare lucru, aveți dreptate doar până la un punct. E totuși meciul în care Maradona a exersat la mano de Dios.

Sursa foto: Facebook/THE VINTAGE FOOTBALL CLUB & PANINI HAIRCUT BAND

Lasă un răspuns