Nicola Berti și uomini-derby

Gazzetta de azi caută uomini-derby. O dovadă că nu există, pentru că altfel nu i-ar fi căutat. Ca să ajungi la un astfel de statut, trebuie să faci ceva memorabil, ceva care să te facă să intri în sufletele oamenilor. Nu oricine poate fi Nicola Berti, de exemplu.

Nicolino e, probabil, în top 5 fotbaliști carismatici care au jucat la Inter. E și un băiat al cărui chef de viață e depășit doar de boala pe care o are pe Milan. El e autorul celebrei expresii „meglio scofinti che milanisti”. El e cel care, înaintea unui derby, simțind că rivalitatea de pe vremuri începe să se dilueze, s-a dus la Moratti și i-a spus: „Presidente, vorbește cu jucătorii, prego, și explică-le ce înseamnă meciul ăsta!

Berti se apropie cel mai mult de Peppino Prisco, cel care avea mereu pregătită o ironie la adresa Milanului. „Iată cât de departe poți ajunge când pleci de la 0”, obișnuia să spună atunci când i se amintea că Inter s-a înființat după ce câțiva băieți au decis să îi părăsească pe verișori. Sau „sunt împotriva oricărei forme de discriminare, dar fiica mea nu are voie să se mărite cu un milanist”. Multe dintre aceste vorbe de duh le-a rostit ca oficial al clubului. Ceea ce făcea duelul de pe teren mai interesant.

Ora sono tutti amici!”, ofta Nicolino, acum vreo 5 ani. „Ho visto l’ultimo derby a San Siro. Una noia pazzesca! Sembrava una partita come tutte le altre”. Berti nu a fost genul care să ducă rivalitatea asta prea departe. Nu a rupt picioare, nu a dat pumni în gură. Dar murea pe teren și nu accepta înfrângerea. Prin ’93, în plină perioadă de glorie milanistă, a oferit unul dintre momentele lui memorabile în derby. În finalul primei reprize, a scos o minge din picioarele lui Maldini și i-a dat craci lui Costacurta, care, în dulcele stil old-school, a dat cu el de pământ. Interistul nu a stat să se plângă, ci s-a ridicat gata să meargă la „război” cu rivalii. A și luat galben. După vreun minut și jumătate s-a bătut și lovitura liberă. Iar Berti a dat gol și a sărbătorit ca un ultras în fața Curvei Nord.

La conferința de presă de ieri, Antonio Conte a spus că rivalitatea nu trebuie exagerată. Cazzate! Rivalitatea trebuie întreținută, pentru că așa au apărut marile meciuri ale lumii. „Ora sono tutti amici!” Sau fair play dus la extrem.

Nel Derby, ripeto, ci devi mettere il cuore, il sangue… tutto!” Aici e crezul lui Nicola Berti, uomo-derby prin excelență.

Jucați derby-ul ca Nicolino și lumea va fi mulțumită!

Sursa foto deschidere: inter.it

Lasă un răspuns