Devine tot mai clar că sezonul ăsta de Serie A are potențial să rămână unul clasic. Fotbalistic și extrafotbalistic. În etapa a treia, echipa care a unit cele două aspecte a fost, fără îndoială, Bologna. Fotbalistic, pentru că a oferit o revenire spectaculoasă și un meci care poate candida la titlul de cel mai frumos al acestei ediții de campionat. Extrafotbalistic, prin situația antrenorului, care luptă pentru viața sa, dar nu renunță la a-și băga jucătorii în ședință între ședințele de chimioterapie.
Serenata quasi a mezzanotte
Sinisa Mihajlovic a spus odată, mai mult sau mai puțin în glumă, că „nu ştiu dacă aş fi jucat fotbal dacă nu existau loviturile libere”. Asta a fost chestia lui. Chestie pe care a perfecționat-o în Vukovarul natal, unde trăgea cu sete și ore întregi în porțile metalice ale vecinilor. Spre disperarea lor și, mai ales, a tatălui său, care era nevoit să scoată mereu bani din buzunar pentru a plăti pagubele. A fost răsplătit ulterior, deci putem spune că au fost bani bine cheltuiți. Calitatea asta i-a permis să aibă o carieră în fotbal. Un pic ca la Hattrick: găsești unul cu divin la faze fixe și începi să-l antrenezi pe o anumită poziție, ca să-l poți folosi.
Cumva, și ca antrenor, Mihajlovic se remarcă printr-un singur skill: grinta, pe care reușește să o transmită jucătorilor. Mă rog, o chestie valabilă la echipe precum Catania, Sampdoria sau Bologna, pe care le-a luat în momente dificile, în care era nevoie de un zbir, nu de finețuri tactice. Nu întâmplător, experiențele de la naționala Serbiei și de la Milan, cele mai înalte borne ale carierei, s-au încheiat cu eșecuri. Oarecum anunțate. Perioadele petrecute la Fiorentina și Torino, cluburi cu ambiții mai îndrăznețe, au fost neutre. Nici nu a livrat la înălțimea așteptărilor, nici nu a fost cel mai prost din curtea școlii.
Sunt convins că ați prins ideea. Pe scurt: când unul ca Pippo insistă să se facă de merda, îl suni pe Sinisa și îi spui că vrei să-ți pună prăpădiții pe picioare. Exact asta a făcut Bologna, la începutul acestui an. De data asta, ciorba reîncălzită a avut același gust. La primul meci, sârbul a bătut-o pe Inter, la Milano. Până la finalul campionatului, a luat 30 de puncte în 17 meciuri, iar ai lui au terminat pe un liniștit loc 10. Firesc, a fost reconfirmat. Dar apoi a venit vestea aia urâtă: Mihajlovic are leucemie. Clubul l-a păstrat în funcție, în ciuda riscurilor. Din punct de vedere uman, o decizie normală. Dar normale erau și dubiile. Până la urmă, e vorba despre un om care urmează un tratament agresiv tot nu are garanția că se va vindeca.
Sigur că Mihajlovic a coordonat antrenamentele echipei, dar absența fizică a tehnicianului a reprezentat o problemă. Faptul că, în plin tratament, i s-a permis să stea pe bancă la primele două meciuri ale sezonului a creat un vibe pozitiv în jurul Bolognei și au dat liber clișeelor cu „războinicul sârb” și așa mai departe. Pentru partida cu Brescia, Sinisa nu a mai fost învoit. Însă tot el s-a ocupat de pregătirea jocului. În drum spre Rigamonti, jucătorii au dat un ocol la spital, iar el a profitat pentru a le da ultimele indicații. Probabil îi venea să plece din rezerva în care stă când a văzut că „Rândunele” s-au dus la 3-1 înainte de pauză. Alfredo Donnarumma a dat prima doppietta a carierei în Serie A și a ajuns la 18 goluri în ultimele 17 meciuri oficiale. Însă nu a fost loc de sărbătoare. Două lucruri s-au întâmplat.
Primul a fost că, la pauză, Mihajlovic a luat legătura cu secundul său și, așa bolnav și slăbit, le-a zis lucruri băieților lui. Pe un ton nu tocmai prietenos, după cum vă imaginați. Al doilea a fost că rândunelul Dessena nu a avut ce face și a luat roșu în startul reprizei a doua. Iar Bologna a fost luată în spate de bătrânul Palacio și de starul din noul val Orsolini și a întors scorul. A bătut cu 4-3 și, pentru prima oară din sezonul 2002/03, are 7 puncte după primele 3 etape.
După meci, echipa s-a urcat în autocar și a trecut din nou pe la spital. Era deja seară și programul de vizită se terminase. Dar jucătorii au ținut să-și vadă antrenorul și au început să-i cânte sub fereastră. Atât de emoționat a fost Sinisa, încât le-a transmis că se vor vedea miercuri, când le va explica ce prostii au făcut la Brescia. „Sau puteți urca acum, să revedem împreună meciul”, le-a mai spus. Empatia e ok, admirația bruscă pentru Mihajlovic e de înțeles, dar reacția lui nu face decât să arate că ar prefera ca lumea să-și vadă de treabă și să se comporte normal, ca și cum nimic nu s-a întâmplat.
Il Bologna batte il Brescia in rimonta e fa festa con Mihajlovic 🔴🔵
Giocatori in ospedale per celebrare la vittoria col tecnico 😍💪 pic.twitter.com/f9jctCmGnE
— Goal Italia (@GoalItalia) September 15, 2019
La capolista
Am uitat să vă spun că Bologna e pe locul 2. Pentru a treia etapă din trei, lider e Inter. Dar pentru prima oară lider solitar. Adică a rămas singura echipă cu punctaj maxim în Serie A. Lucru care i se datorează lui Sensi. Fane nerazzurro a dat gol cu capul! Din centrarea lui Godin!!! Și s-a terminat 1-0 cu Udinese, pe Meazza. Fostul sassuolist are deja două boabe stagionale. Și-a egalat recordul carierei în prima ligă.
Dovada că orice capac dat lui Candreva e o veste bună. De Paul a făcut ce visează să facă orice interist serios.
Altfel, tot de aici vine și parada etapei. Musso i-a refuzat un debut cu gol lui Alexis.
Le altre
-La debutul oficial pe banca ălora de-i bălăcărea până acum vreun an, Sarri a fost încurcat de vreme. A dat vina pe ora la care a fost programat meciul cu Fiorentina pentru rezultatul obținut de Piemonte Calcio în Toscana. Și obținut e puțin forțat, pentru că mai mult a scăpat cu 0-0 ăla (primul al sezonului). În loc să-l ia și să fugă (ceea ce e în ADN-ul clubului), fumătorul a încercat să ne bage fum în ochi: „În acest moment al sezonului, să joci de la 15 (16, ora noastră – nota mea) nu este același lucru cu a juca de la 20:45 (21:45, ora noastră). Mai ales la Firenze”. Îhî!
Știți câte victorii are Fiorentina acasă în 2019? 0. O fi fumat din țigările lui Mazzarri.
Primul punct pentru viola în actuala ediție de campionat. Deci Montella poate reveni la râsul ăla tâmp. Deși Fiorentina a ajuns la 17 meciuri fără victorie.
-Doppietta Mertens, iar Napoli a bătut-o cu 2-0 pe Sampdoria, în continuare ultima în Serie A. Mai rău e că a rămas singura fără vreun punct și are cel mai slab atac și cea mai slabă apărare.
-S-ar putea să mă fi înșelat, iar Zapata chiar să fie un fotbalist serios. Neah, glumesc! Tot un dulap care a avut norocul să-l întâlnească pe Gasperini rămâne. Asta deși, pentru a doua etapă la rând, l-a dat pe golul etapei.
Până la urmă, golul columbianului a făcut dreptate. Genoa egalase dintr-un penalty jenant, iar ștachia lui Duvan a adus victoria Atalantei pe Marassi (2-1).
-Luca Ceppitelli este primul fundaș care a reușit o dublă în Top 5 campionate, în acest sezon. Beneficiara e Cagliari, care, fără Radja, Cragno și Pavoletti, a bătut cu 3-1 la Parma și și-a făcut rost de primele puncte stagionale.
-Am vorbit frumos de Lazio! Mă scuzați, m-am grăbit! Și-au revenit: au condus la Ferrara, au avut șanse să închidă meciul, dar au luat bătaie. SPAL a câștigat cu 2-1, printr-un gol marcat în prelungiri de Kurtic, și a obținut, de asemenea, primele 3 puncte din acest sezon. Iar Simonel se pregătește de duelul cu un alt plângăcios celebru, Dănuț Bursucu’. Pregătiți batistele!
-E oficial: Domenico Berardi chiar vrea să facă ceva în carieră. A dat doppietta pe Olimpico și a ajuns la 10 goluri de la începutul lui martie încoace. Doar Mertens (11) are mai multe în perioada asta, în Serie A. Problema noului coleg al lui Chiricheș este că încă joacă la Sassuolo. Care Sassuolo nu poate mai mult. Lucru certificat de faptul că a luat 4 de la Roma în ceva mai mult de jumătate de oră (interesant debut pentru Vlad al nostru). A dat și Dzeko, a dat și Kluivert mic, a debutat cu gol și Mkhitaryan, dar omul serii a fost Lorenzo Pellegrini, care a oferit 3 assisturi. 4-2 pentru giallorossi, prima victorie pentru Fonseca în Serie A. Bonus: Lazio e un loc și un punct mai jos.
-O nouă etapă, un nou meci cu o nou-promovată, o nouă victorie trasă de păr pentru Milan. 1-0 cu Verona, rămasă în 10 după eliminarea debutantului Stepinski (cal troian trimis de Chievo), în prima repriză. Și cu emoții mari pe final. Dar verișorii s-au făcut cu un nou clean-sheet. Al zecelea în 2019, cele mai multe în Italia. Da, știu!
Golul l-a dat Piatek, din penalty. Apoi, polonezul ne-a închis gurile. Ne-a făcut celebrul semn cu degetul la gură. Sunt diabolici diavolii ăștia ai lui Giampaolo, nu te joci! Urmează Derby della Madonnina, btw.
-Mazzarri at his best! Torino putea să o egaleze pe Inter în fruntea clasamentului și să treacă peste celălalt club din oraș. A jucat acasă cu Lecce, singura echipă care nu marcase în primele două etape. S-a terminat 2-1 pentru salentini. Aici, în astea două rânduri, e toată cariera lui Walterone.
-„Doar” 30 de goluri etapa asta. Băieții încep să deprindă din nou arta apărării.
–Proștii etapei: ăia care își iau bilete mai scumpe pe San Paolo, când există soluția asta.
❗️Allo stadio San Paolo ieri alcuni tifosi hanno scavalcato da un settore all’altro.
Ma c’è chi, vedendo i sediolini nuovi, ha pensato che a #Napoli s’instaurassero nuove abitudini 🎥 pic.twitter.com/OzXX1LqPnn— Leonardo Vivard (@LeonardoVivard) September 15, 2019
Classifica Serie A
Alla prossima, raga. Ciao, pa!
Sursa foto deschidere: newswirenow.com