România U21 – Croaţia U21 4-1. Aici, acum, după 25 de ani

Am început ziua cu gândul la ce s-a întâmplat acum 25 de ani. Adică golul lui Hagi ăl mare (cel mai mare) în România-Columbia. Echipa şi generaţia care au inspirat cântecul ăla mişto al lui Dani Constantin. O terminăm bucurându-ne ca pe vremuri, cu speranţa că puştii ăştia ne vor oferi din nou momente precum cele de acum un sfert de secol.

Niciunul dintre băieţii care au readus România la un European de tineret nu erau născuţi la Mondialul din SUA (doooh!). Dar şi-au însuşit acel „aici, acum, vom fi mai buni„. După ce s-au calificat, au făcut declaraţii curajoase, primite de cei mai mulţi dintre noi cu zâmbete binevoitoare. „Sunt şi ei bucuroşi! Bine măcar că ţintesc sus„, ne-am spus, convinşi că vor fi repede aduşi cu picioarele pe pâmânt.

Calificarea la Euro era oricum o performanţă în sine, în actualul context din fotbalul nostru. Orice venea peste era un bonus. Iar marţi seară a venit bonusul ăla baban. 4-1 în faţa Croaţiei e un rezultat care nu poate fi ignorat. Europa descoperă că România a dus în Italia nişte băieţi pe cale să devină fotbalişti şi care, vorba antrenorului lor, şi-au construit mentalitatea. Au făcut-o sub privirea lui Gică Hagi, au făcut-o în străinătate, la cluburi importante, au făcut-o pentru că şi-au dorit asta. Şi au construit această mentalitate în timp ce-şi lustruiau talentul şi căpătau încrederea oferită de rezultatele pe care le-au obţinut.

Este prima victorie pentru România la un Campionat European U21. Una obţinută entuziasmant şi, poate mai important, fără a suferi foarte mult. Cu excepţia minutelor care au urmat golului de 2-1, ai noştri au controlat jocul şi au făcut-o cu siguranţa că „aici, acum, vom fi mai buni„. La pauză, din studioul TVR s-a spus că „trebuie să mai rezistăm 45 de minute„. Băieţii ăştia au intrat decişi să încheie conturile, nu să aştepte izbăvirea. Şi au făcut-o ca o mare echipă. 

Sigur că următoarele adversare, Anglia şi Franţa, sunt alt material. Alt ritm, altă intensitate, altă calitate. Inevitabil, în ciuda euforiei, zâmbim binevoitor la gândul unei posibile semifinale. Deşi e ceva timp de când copiii ăştia sfidează logica şi ne zdruncină ideile preconcepute. Şi probabil ei deja se gândesc la următorul meci şi îşi spun „să fie clar, învingem iar„.

Sursa foto: Twitter/@UEFAUnder21

Lasă un răspuns