Serie A, etapa a 29-a. Bucurie să fie, da’ cu măsură!

Băiatu’ care se bucură dezbrăcat şi dezlănţuit în ceea ce a devenit una dintre imaginile etapei din Serie A este Mattia Destro. Unul dintre puştii mei preferaţi, în perioada în care juca la Inter Primavera, unde obişnuia să facă lucruri de genul ăsta. Eram convins că va ajunge un mare jucător. Chiar la Inter. Cum nu prea mă pricep la fotbal, nu a fost cazul. Deşi după sezonul 2011/12, în care a dat 12 goluri pentru Siena, vă jur că erau mai mulţi care aveau aceeaşi părere. De exemplu, ăia de la Roma, care au dat vreo 15-16 milioane de euro pe el. Nu a fost chiar cel mai mare bidone pe Olimpico. Ba chiar a înfipt 13 bucăţi în ediţia de campionat 2013/14, recordul carierei. Însă nici nu a fost ce au aşteptat băieţii din capitală. Nu a confirmat nici la Milan, unde a fost împrumutat o jumătate de an, după ce „Fester” Galliani s-a dus umil cu sărumâna la uşa ragazzului. Aşa că, din 2015, joacă la Bologna. Actualii proprietari ai clubului l-au făcut transferul de paradă, la preluarea echipei. Simbolul ambiţiilor pe care le aveau. Nu a mers cum şi-ar fi dorit. Acum, la 28 de ani, pare că nu va putea vreodată să-şi depăşească condiţia de jucător de echipă din a doua jumătate a clasamentului.

Din când în când, mai are parte de un mic moment de glorie. Aşa cum s-a întâmplat în weekend. Din păcate pentru el, a devenit şi subiect de caterincă.

Duminică, Bologna a jucat acasă cu Sassuolo. Meci uriaş pentru ai lu’ Sinisa, care aveau două victorii la rând şi puteau lega trei pentru prima oară din octombrie 2017. Dar, mai important, puteau să urce pe loc neretrogradabil. Aproape de minutul 70, Pulgar, intrat de câteva zeci de secunde, a deschis scorul din penalty. 1-0, scorul preferat al italienilor şi al lui Dan Petrescu. Doar că în prelungiri s-a făcut 1-1. Lacrimi şi tristeţe pe Dall’Ara! Mihajlovic l-a chemat frumos pe Destro şi l-a trimis pe teren. Era minutul 90+3. Ăsta nu mai jucase de aproape două luni, din cauza unei accidentări. Practic, o schimbare la ce-o fi. Şi a fost! În al şaselea minut de prelungire, corner pentru Bologna. A bătut Orsolini, iar il buono Mattia a băgat căpăţâna pentru 2-1. Şi a urmat bucuria pe care o vedeţi în poză.

Şi a mai urmat ceva. O nouă accidentare pentru Destro. Da, a păţit-o în timp ce sărbătoarea abia al doilea gol stagional pentru el. Iniţial, lu’ Sinisa i-a ars de glume. „Normal că are probleme, nu a mai făcut un asemenea sprint de 3 ani„, a spus sârbul. Apoi nu a mai avut chef de râs: Mattia stă 2-3 săptămâni.

Circul Inter

Oricât mi-aş dori, nu pot să-i salvez pe ai mei. Deşi au fost mulţi proşti etapa asta, cei de la Inter nu au avut rivali. Erau treburile aranjate pentru ei. Milan a pierdut la Genova, cu Sampdoria, pe prostia lui Donnarumma. Nici Gigio nu se gândea că va rata titlul de prostu’ etapei, după ce i-a dat assist lu’ Defrel în minutul 1, iar meciul s-a terminat 1-0. Roma a pierdut pentru prima oară din 2014 două partide la rând în campionat. Şi s-a gândit că dacă e contraperformanţă, să fie cu artificii. A fost 4-1 pentru Napoli pe Olimpico, cu Robin „Williams” Olsen încercând în startul reprizei a doua să-l depăşească pe Donnarumma. Aşadar, frumos, elegant. Tot ce aveau de făcut Spalletti şi ai lui era să o bată acasă pe Lazio, o echipă care în mod tradiţional tremură când dă peste adversari din primele 5-6 locuri. N-au făcut-o.

Plângăcel a plecat triumfător de pe Meazza, unde Lazio a bătut cu 1-0, după un meci în care singura tactică a adversarilor a fost să scoată mingea în benzi pentru centrări într-un careu în care nu exista vreun vârf sau vreun jucător cu un joc aerian măcar decent. Iar calitatea centrărilor… Oh, calitatea centrărilor! Momentul VEZI AICI!

#Numaicentraţ.

Senzaţia e că şi dacă îi avea în echipă pe cei 7 pitici sau pe ştrumfi, Spalletti tot şi-ar fi pus echipa să centreze. Apoi, la final, a venit agresiv şi a dat de toţi pereţii cu Icardi, pe care l-a lăsat în afara lotului. Nu e nimic greşit în ce a spus, doar că a părut o tentivă mourinhiană de a deturna atenţia de la impotenţa propriei echipei şi de la modul lamentabil în care a pregătit un meci care putea securiza locul 3 pentru nerazzurri. Fără ca el să fie Mourinho. Şi cum italienii sunt mari amatori de scandal, nu l-au întrerupt cu întrebări plictisitoare precum „Cazzo, tu ce cazzo ai făcut ca să câştigi meciul ăsta?„.

În timpul ăsta, lazialii se bucurau că au revenit în lupta pentru Liga Campionilor. Sunt la 3 puncte de Top 4, au şi o restanţă, iar programul finalului de sezon îi avantajează. Vestea bună pentru ei e că nu mai tre’ să joace împotriva lui Crotone. Vestea proastă e că mai au de jucat cu echipe gen Crotone. Da, titlul nu e doar pentru Destro.

Arta de a câştiga făcând nimic

Am început cu Bologna, care a ieşit din zona retrogradării, iar asta s-a întâmplat pentru că Empoli a pierdut la Torino. A pierdut glorios, da’ tot înfrângere se cheamă. „Am venit aici ca să luăm puncte, nu ca să primim complimente„, a spus Aurelio Andreazzoli, la finalul meciului în care Baba a bătut din inerţie, pentru că ea nu a făcut nimic în sensul ăsta.

S-a terminat 1-0 pentru ăia. A marcat din nou Moise Kean, care e cel mai tânăr ragazzo ce ajunge la 8 goluri în Serie A, de la Mario Balotelli. Adolescentul cu fizic de Predator de la echipa Prison Break a reuşit treaba la 19 ani şi 31 de zile. Balo avea 18 ani şi 242 de zile, în 2009, când a atins borna asta.

A fost o etapă bună pentru bianconeri. Şi aici ne referim şi la sucursala friulană. Udinese a bătut-o cu 2-0 pe Genoa, echipa care etapa trecută câştigase cu acelaşi scor contra şefilor ăia mari. Cel mai clar 1 solist al etapei, de departe (wink). L-au mai adus şi pe Igor Tudor înapoi, ca să nu existe dubii. Da’ măcar au avut grijă să fie spectaculos. Mandragora a dat golul etapei.

Iar Musso, portarul zebrelor mai mici, a reuşit parada etapei.

E momentul să le spunem ciao lu’ Chievo şi Frosinone

Dai ragazzi! Dacă vrem să fim serioşi, nu mai putem vorbi despre Chievo şi Frosinone ca despre echipe de Serie A. Inutilii din Verona ne-au mai făcut o bucurie şi au pierdut acasă în faţa lui Cagliari. Sarzii au bătut cu 3-0 şi au dat toate golurile în prima repriză. Ceva ce nu mai făcuseră din mai 2017.

La Frosinone e cu uşoară ironie. În peluza de pe Benito Stirpe e un banner cu „1 fisso”. N-ai cum să nu râzi, când te gândeşti că ăştia sunt singurii care n-au bătut pe nimeni acasă în sezonul ăsta. Iar duminică au pierdut şi „barajul” cu SPAL (0-1).

Zapata şi Atalanta, şefii la deplasări în Serie A 

Atalanta se confirmă o specialistă a meciurilor în deplasare. Asta deşi la Bergamo îi chinuie grav pe toţi. Comuniştii de lângă aeroport sunt pe locul 3 în Serie A, într-un clasament al meciurilor jucate pe teren străin. În faţa lor se află doar ăia care aleargă singuri de câţiva ani şi Napoli. În weekend, ai lu’ Gasperini au plecat cu toate punctele de pe Tardini. Parma a avut 1-0, da’ s-a terminat 1-3. Duvan Zapata a dat o doppietta după pauză şi are 12 goluri „afară” în actuala ediţie de campionat. Mai multe decât oricine altcineva din Italia. „Dulapul” columbian i-a egalat astfel pe Ronaldo şi pe pistolul cu apă Piatek în topul marcatorilor. Toţi au câte 19 bucăţi, cu două mai puţine decât Quagliarella.

Şi terminăm cu egalul pentru nimeni dintre Fiorentina şi Torino. 1-1 a fost pe Franchi, unde Baselli ar fi dat golul etapei, dacă nu era execuţia lui Mandragora. Adevărul e că oricum adevăratul eveniment acolo a fost prezenţa lu’ Bati-gol în tribune.

La classifica

Nu o mai zic p-aia cu „până data viitoare”, pentru că azi începe intermediara. Ciao, pa!

Sursa foto deschidere: goal.com

Dacă vrei să susţii ceea ce fac, poţi dona aici

Lasă un răspuns