Ziua în care olandezii şi-au luat bicicletele înapoi

Wim van Hanegem nu şi-a ascuns vreodată antipatia faţă de germani. Odată a fost întrebat de un jurnalist ce vede în neregulă cu ei. Răspunsul a fost sec: „Au strămoşii greşiţi„. Când a vorbit despre celebra finală a Cupei Mondiale din ’74, primul meci oficial dintre Germania şi Olanda după cel de-Al Doila Război Mondial, şi-a amintit că „nu am dat doi bani pe scor. 1-0 era suficient, cât timp i-am fi umilit. Îi uram. Mi-au ucis familia: tatăl, sora, doi fraţi. De fiecare dată când jucam împotriva Germaniei eram plin de agresivitate„.

Pentru mulţi olandezi, finala aia din ’74, de la Munchen, era şansa de a mai vindeca din rănile războiului. Nu întâmplător, la sfârşitul meciului, pe care RFG l-a câştigat cu 2-1, comentatorul olandez, Herman Kuiphof, a oftat la microfon: „Iar ne-au păcălit!„. Eşecul marii echipe a lui Cruyff şi Neeskens a fost o nouă traumă. I-au spus „mama tuturor înfrângerilor” şi au aşteptat şansa revanşei. Care a venit după 14 ani.

În 1988, tot în Germania, dar la Hamburg, cele două rivale s-au întâlnit în semifinalele Campionatului European, cu al nostru Ioan Igna la centru. De acolo e poza din deschiderea articolului. Nemţii au avut 1-0, dar Olanda a întors în ultimele 20 de minute şi a câştigat cu 2-1. Adevărata finală practic. Odată câştigată, acasă a început petrecerea.

Vreo 9 milioane de oameni (adică 60% din populaţia de atunci a Olandei) au ieşit pe străzi pentru a sărbători. Cea mai mare „adunare” publică de la Eliberarea de sub nazişti. Nu a fost vorba doar despre fotbal. „Se simte de parcă în sfârşit am câştigat războiul„, a spus un fost luptător din Rezistenţă.

Legenda spune că, la Amsterdam, mai mulţi olandezi care s-au strâns în Piaţa Leidseplein au aruncat bicicletele în aer şi au strigat: „Ura, ne-am luat biclele înapoi!„. O trimitere la perioada din război, când, din diferite motive, naziştii le-au furat bicicletele localnicilor.

Niciodată un simplu meci! Olanda – Germania, în seara asta.

Sursa foto: imgcop.com

Lasă un răspuns