Gervinho lasă în urmă adversari şi dubii

Gervinho a plecat din Italia la 28 de ani. S-a dus în China, la Hebei China Fortune. Era începutul lui 2016 şi, pentru mulţi, ivorianul tocmai îşi încheiase cariera la nivel înalt. A rămas în Asia 2 ani şi jumătate, iar vara trecută, când a semnat cu Parma, puţini au fost cei care credeau că fostul campion al Franţei mai poate juca într-un campionat de top al Europei.

A dat primul gol de la revenirea în Serie A contra campioanei. Trei săptămâni mai târziu, Gervinho a plecat într-o cursă nebună, contra lui Cagliari. Nu a lăsat în urmă doar jumătate din echipa adversă, ci şi multe dubii. Nu pe toate, că ideile preconcepute se dau greu bătute, dar multe. Un gol care nu avea cum să nu atragă atenţia. „La volata” cu sarzii candidează cu şanse mari la titlul de cel mai frumos gol al sezonului din Italia.

După o astfel de fază, e pe undeva firesc să ieşi la atac. „Toată lumea a crezut că m-am dus în China pentru a mă retrage şi pentru a câştiga nişte bani. Au crezut că sunt în vacanţă câţiva ani. Am avut câteva probleme cu accidentările, aşa că oamenii au început să spună că sunt terminat. Dar au greşit foarte mult„, a spus Gervinho, într-un interviu pentru The Guardian.

Problemele medicale nu l-au ocolit nici la Parma. A ratat câteva meciuri din acest motiv, dar, când s-a aflat pe teren, Gervinho a fost decisiv, de cele mai multe ori. Partida de sâmbătă, de la Udine, e cel mai bun exemplu. A scos penalty-ul din care Inglese a deschis scorul, apoi a adus victoria echipei sale, printr-un alt gol înscris la capătul unui sprint dezlănţuit.

De data asta, Gervinho a alergat, practic, în „câmp deschis”. Fofana a încercat să se ţină după el. N-a reuşit decât să se facă de râs. În tentativa de a-l opri prin fault, s-a adunat de pe gazon. Pentru ivorian, a fost o banalitate să marcheze.

 

Al şaselea gol în acest sezon, în 14 prezenţe în campionat. Gervinho avea exact aceleaşi cifre în ianuarie 2016, când a plecat de la Roma. Au trecut 3 ani, dar nimic nu s-a schimbat. Recordul personal în Serie A este de 9 goluri. L-a stabilit în primul an pe Olimpico. La cum arată lucrurile în acest moment, ar fi o surpriză dacă băiatu’ cu freză de Predator nu ar depăşi această performanţă. Ar fi prima oară după aproape un deceniu când dă cel puţin 10 goluri într-un sezon. Ultima oară a făcut-o la Lille. A băgat-o în aţe de 15 ori, în 2010/11, anul istoricului titlu cucerit de echipa din nordul Franţei.

Nu auzi foarte des asta, dar Gervinho este convins că perioada petrecută în China l-a ajutat să facă faţă în continuare la nivel înalt în Europa.

În fiecare săptămână, trebuie să dai totul. Sunt foarte mulţi jucători mari în China. Nu te poţi relaxa. Acolo trebuie să fii în cea mai bună formă. E adevărat că am avut un salariu foarte mare, dar trebuie să dovedeşti că-l meriţi. Fiecare meci e o provocare, iar eu am jucat alături sau împotriva unor mari jucători„, a explicat Gervinho.

Până la urmă, e normal ca omu’ să-şi apere decizia de a merge să joace fotbal într-o ţară în calitatea fotbalului e foarte departe de ceea ce vedem săptămână de săptămână în Europa. Orice te face să te simţi mai bine, băiete! Marele atu al chinezilor rămâne cel financiar. Asta nu e o idee preconcepută, e realitatea.

Însă marele merit al lui Gervinho este că a revenit în prim plan decis să facă toate dubiile să dispară. Şi o face folosindu-şi cea mai mare calitate nativă, una care nu a fost alterată de anii petrecuţi departe de fotbalul mare: sprintul.

Sursa foto: corriere.it

One Reply to “Gervinho lasă în urmă adversari şi dubii”

  1. Bun articolul. Baga te rog si procesul etapei, imi place foarte mult si a lipsit in ultima vreme.

Lasă un răspuns