Santi Cazorla este povestea începutului de an în fotbalul european

Deşi aproape toată atenţia a fost îndreptată spre meciul vedetă din Premier League, Manchester City – Liverpool, adevărata poveste fotbalistică a începutului de 2019 este Santi Cazorla.

La ora la care Pep şi ai lui puneau frână entuziasmului uşor exagerat al „cormoranilor” (e puţin ironic să foloseşti „frână”, în contextul unui meci decis de Sane), în Spania, Cazorla oferea o adevărată lecţie de viaţă. Jucătorul de 34 de ani, care cu ceva vreme în urmă nu ştia dacă va mai putea merge normal, a marcat din nou în La Liga. După 7 ani. Primul gol în campionatul Spaniei în 2019. Reuşit chiar de un număr 19.

Şi nu a fost deloc un gol banal. Vă puteţi convinge singuri, în caz că v-a scăpat până acum.

Aşa a deschis scorul Santi, în meciul Villarreal – Real Madrid. O execuţie care a reamintit multora că, fără a fi un superstar, Cazorla e totuşi un fotbalist foarte bun. Şi doar un ghinion teribil l-a împiedicat să aibă o carieră mai bună.

11 operaţii şi 668 de zile pierdute

Primii care au dezvăluit calvarul prin care a trecut Cazorla au fost cei de la Marca. În noiembrie 2017, cotidianul spaniol a ieşit cu o primă pagină greu de privit. O imagine cu glezna fostului internaţional iberic, după o parte din cele 11 operaţii pe care le-a suferit în ultimii ani.

Dacă vei apuca să te mai plimbi prin grădină cu fiul tău, ar trebui să fii mulţumit„, i s-a spus, la un moment dat, în timpul recuperării. Despre fotbal părea să nu mai fie vorba. La acel moment, trecuse ceva mai mult de un an de când nu mai jucase. Ultimul meci fusese un Arsenal – Ludogorets din Champions League, în octombrie 2016.

Dar problemele sale erau mai vechi. În 2013, la un amical Spania – Chile, s-a ales cu o fisură a osului la gleznă. Durerea a devenit o constantă. Peste 2 ani, a suferit o ruptură a ligamentului încrucişat la genunchiul stâng. Operaţie şi pauză. După încă un an, a început coşmarul. Intervenţie chirugicală la tendonul lui Ahile de la piciorul drept.

Trebuia să ia o pauză de doar 3 săptămâni, dar operaţia s-a deschis de mai multe ori, astfel că, în decurs de un an, a avut nevoie de încă opt intervenţii. O cangrenă extrem de agresivă i-a „tăiat” 8 centimetri din tendon. Medicul care s-a ocupat de el a recunoscut că nu s-a mai confruntat cu o astfel de bacterie.

În timpul ăsta, Arsenal i-a prelungit contractul până în 2018. Nu a mai jucat vreodată pentru „tunari”. Pentru refacerea piciorului, a fost folosită o grefă de pe antebraţul lui Cazorla. Acolo avea tatuat numele fiicei.

Cazorla se întoarce „acasă”

Vara trecută, Santi Cazorla a revenit acolo unde a început totul pentru el. La Villarreal. A avut parte de o prezentare spectaculoasă. Dar existau dubii. Firesc. Chiar dacă din punct de vedere fizic reuşise să se pună pe picioare, rămânea de văzut cum se va prezenta din punct de vedere mental. Până la urmă, omu’ avusese parte de o dramă.

Aşa cum era de aşteptat, lucrurile nu au fost uşoare. Până joi seară, jucase doar de trei ori 90 de minute în campionat, unde nu marcase încă. O făcuse, însă, în cele 76 de minute petrecute pe teren în Cupă, contra Almeriei. Dăduse un gol şi Europa League, cu Spartak Moscova. Abia în primul meci din 2019 lumea a înţeles că Santi Cazorla s-a întors cu adevărat.

A marcat pentru 1-0, după doar patru minute. Apoi în minutul 82, când Real Madrid conducea cu 2-1, a egalat. Cu capul. El, un pitic de nici 1,70, i-a dat gol cu capul uriaşului Courtois. Nu a mai înscris în La Liga din 2012, când juca la Malaga. Acum a dat o dublă. Prima în Spania, după aproape 8 ani. În septembrie 2011, Cazorla îi marca două goluri Granadei.

S-a terminat 2-2, un egal cât o victorie, cum spune clişeul. O victorie personală, dar şi una pentru o echipă aflată în lupta pentru evitarea retrogradării. Cu punctul ăsta, Villarreal a sărit peste Bilbao, deasupra liniei. E un fel de a spune, pentru că e egalitate de puncte.

În septembrie, când „Submarinul” a jucat cu Rangers, în UEL, Cazorla a vorbit cu BBC. În acea discuţie găsiţi tot ce trebuie să ştiţi despre starea lui de spirit: „Acum văd fotbalul altfel. Înainte, nu apreciam să fiu într-un hotel, călătoria până la stadion şi altele. Dar am luptat din greu timp de 2 ani ca să am parte din nou de astfel de momente. Mă voi bucura de ele şi voi încerca să profit de fiecare secundă, pentru că nu ştiu cât va dura„.

Sursa foto deschidere: marca.com

Lasă un răspuns