Serie A, etapa a 14-a. Pâine şi circ

Când eşti într-o dictatură, aşa cum se întâmplă în Serie A, e important să ţii oamenii ocupaţi cu ceva. Dă-le câte un spectacol frumos şi un subiect pe marginea căruia să se certe. Spectacol şi controverse. Varianta puţin mai pretenţioasă a titlului.

Aşadar, juBe se duce autoritar spre al optulea Scudetto consecutiv şi nimeni nu poate face ceva în privinţa asta. Cu atât mai puţin o echipă a Fiorentinei care şi-a atins limitele. La fel şi antrenorul ei, care nu poate depăşi un anumit nivel. Iar cine l-a urmărit de-a lungul carierei, ştie foarte bine asta. O să ajungem şi acolo. Dar, în etapa asta, spectacolul şi controversele (da, pâinea şi circul) au venit, evident, de la Roma.

Meciul sezonului în Serie A?

Se poate întâmpla orice în il calcio, dar una dintre constante e că, indiferent de context, un duel între Roma şi Inter nu e unul banal. Aşa s-a întâmplat şi acum. Un meci splendid, cu goluri frumoase, ritm, intensitate şi, firesc, polemici. La 0-0, gazdele au avut un penalty clar. La modul că dacă eu nu primeam rigore acolo, sunam la Poliţie. La faza următoare, fostul lazial Balde a deschis scorul. Cuţit cu sare sau ceva. Under a arătat că îi e mai uşor de la 30 de metri, decât din faţa porţii goale şi a făcut 1-1. Icardi, care înscrie pe Olimpico la fel de uşor cum îşi pune Wanda selfie-uri pe Instagram (6 goluri în ultimele patru vizite acolo), a băgat căpăţâna pentru 2-1. Şi probabil Spalletti ar fi plecat cu toate punctele de unde nu e foarte iubit, dacă nu intervenea Brozovic.

V-am povestit mai sus cum a scăpat Inter de un 11 metri. Marcelu’ croat şi-a forţat norocu’ şi a zis să pună mâna pe minge, să vadă ce se întâmplă. Păi, bă, Crocodile Dundee, che cazzo fai? Nu ştii că nu joci la ăia cu dungi alb-negre, ca să scapi de fiecare dată? Rocchi a pus-o pe var, cu VARu’, iar Kolarov a pus-o în plasa laterală. Şi 2-2 a rămas.

Asta a fost pâinea. Frumos crescută, aromată, pufoasă. Apoi a venit circu’. Totti s-a proptit în faţa microfoanelor şi a spus că a venit să vorbească doar despre penalty. Nea Pallotta a avut grijă să ne informeze că încă ţipă după acel rigore nedat. Vezi să nu răguseşti, patroane! Trompetele cu apucături romaniste au băgat din nou băţu’ prin gard şi l-au întrebat pe Spalletti despre finalul carierei lui Totti. Spalletti, la rândul lui, s-a întors la Sky să vorbească despre un presupus penalty la Icardi, după un duel cu Manolas (eu n-aş fi dat).

Alte recorduri

Între timp, Baba torineză nu are timp de stat la show-uri d-astea pentru pulime şi continuă să agonisească. A lăsat-o pe săraca Fiorentina fără aer şi a bătut-o cu 3-0. Genul ăla de scor care nu prea lasă loc de comentarii. Bentancur, Chiellini şi Ronaldo, care a dat în minge de la 11 metri de parcă era Mayorga (hai, să nu mai fim naivi!) au rezolvat treaba. Iar ai lu’ Allegri au 40 de puncte din 42 posibile. Ceva ce nu s-a mai întâmplat vreodată în Serie A. Cristinel cel făr’ de Balon (spiace!) e primul reprezentant al Răului, de la John Charles, în 1957/58, care dă 10 goluri în primele 14 meciuri de campionat în tricoul zebrelor.

Probabil că ar mai fi chestii de spus, da’ să nu exagerăm. Mai ales că am intrat în Săptămâna de Ură. Pentru că aşa e în dictatură, urăşti. Mai ales când urmează să dai ochii cu Dictatoru’. Bine, dacă nu eşti vasal, gen Udinese, Atalanta, Sassuolo…

S-au simţit ca acasă

A spus cineva Atalanta? Păi, dacă tot suntem aici, să spunem ceva şi despre meciul dintre băieţii din Bergamo şi Napoli, singura care mai încearcă, oarecum, să facă ceva opoziţie. Aici, circu’ a fost înainte. În sensu’ că s-a discutat despre scandările publicului, iar sudiştii au ameninţat că ies de pe teren, dacă vor auzi scandări rasiste. Bine, pare că rasism este şi “noi non siamo napoletani”, un fel de “noi nu suntem moldoveni/olteni/mitici”. N-a ieşit nimeni de pe teren.

În orice caz, ceva-ceva imaginaţie au şi ăia de fac galerie pentru Gasperini şi ai lui. Au făcut asta înaintea jocului.

Nu mai e nevoie de traducere şi explicaţii. Sper. / Foto: Il Mattino

Pe teren, Napoli a părut că se simte ca acasă. A dat repede gol, prin Fabian Ruiz, şi apoi a controlat meciul până la pauză. Însă figli del Vesuvio au fost egalaţi de ex-ul Duvan Zapata, în startul reprizei a doua, iar lucrurile s-au complicat niţel.  A rezolvat-o Ancelotti, care l-a băgat pe Milik în locul lui Mertens, iar polonezul a marcat când mai era puţin şi se termina meciul. 2-1 scor final, iar Camorra e interistă etapa viitoare. Că doar nu o ţine cu ‘Ndrangheta.

Rocada

Lazio a scăpat de ruşinea de a fi prima echipă care pierde în faţa lui Chievo, în acest sezon de Serie A. Tataie Sergio Pellissier s-a simţit ca în tinereţe şi a deschis scorul, după o pasă a lui Birsa. Şi nu e o exagerare că s-a simţit ca-n tinereţe. Deşi lazialii sunt victimele lui preferate (8 goluri), nu le mai dăduse gol din septembrie 2012. Un alt bătrân, Sorrentino, a încercat să ţină de 1-0, dar nici măcar el nu s-a putut opune vajnicului Ciro. Immobile a dat şi-o bară, da’ s-a terminat 1-1, iar ai lu’ Simonel, care abia au scăpat nebătuţi în faţa unui Milan decimat şi au luat nana în Cipru, în Europa League, au ajuns la patru meciuri fără victorie. Dar vestea proastă e că au pierdut locul 4.

Pentru că, până la urmă, cât se mai poate încurca şi Milan? Parma a avut 1-0 pe Meazza, cu golu’ lu’ Englezu’, însă asta nu e vreo surpriză. Până la urmă, şi Dudelange a avut minutele sale de glorie la Milano. Verişorii au reuşit, cumva, să întoarcă. Cutrone şi Kessie, din penalty, au marcat pentru ai lu’ Gattuso, care a sărbătorit un an pe bancă. Adică un an de când s-a întâmplat asta.

Dom’ profesor Mazzarri e pe loc de Europa

Torino a jucat acasă cu Genoa. Genoa a rămas în 10, dar tot a marcat, prin Kouame. Dar doi dintre băieţii lu’ Il Professore, Ansaldi şi Belotti, din penalty, au băgat-o în aţe în prelungirile primei reprize şi au rezolvat treaba. Ionuţ Radu al nostru a făcut nişte parade, a luat cea mai mare notă în Gazzetta, dintre ai lui, dar nu te poţi pune cu Walterone. A fost 2-1, iar granata e pe 6 în Serie A, loc de Europa League. Dans!

Toro a ajuns acolo nu doar pentru că Parma a pierdut cu cei conduşi acasă de luxemburghezi, ci şi pentru că Sassuolo s-a dezumflat. Are doar o victorie în ultimele opt meciuri din Serie A, iar în etapa asta a făcut singurul 0-0 al weekend-ului, cu Udinese, acasă. La fel ca în cazul lui Chievo, care a schimbat antrenorul şi a luat puncte cu Napoli şi Lazio, şocul funcţionează şi pentru friulani. Davide Nicola a luat 4 puncte din 6, cu Roma şi Sassuolo, iar vasalii bianconeri ai bianconerilor nu au luat gol

Pippo, probleme, mă?

Embed from Getty Images

Aş spune că da. Nu doar că Bologna rămâne pe poziţie retrogradabilă, dar e singura echipă de la locul 15 în jos care nu a luat măcar un punct etapa asta. Pippo şi ai lui au egalat la un moment dat pe Marassi, dar Sampdoria a câştigat până la urmă cu 4-1. Quagliarella a pus-o de-o doppietta şi l-a egalat pe mustăciosul Pruzzo, în clasamentul all-time al marcatorilor din Serie A (133 de goluri).

SPAL şi Empoli şi-au împărţit punctele, într-un 2-2 care ne-a oferit golul etapei, iar Frosinone şi Cagliari au făcut acelaşi lucru. Doar că a fost 1-1, iar de aici ne vine parada etapei. A reuşit-o Cragno, principalul motiv pentru care sarzii s-au ales cu ceva din meciul ăsta. N-a avut decât 10 intervenţii, deci am avut de unde alege.

Până data viitoare, nu uitaţi că, vineri, Inter merge pe tărâmul Răului. Nu ştiu cum o să fie cu spectacolu’, da’ cred că de o controversă găsim. Nu se poate altfel acolo. Ciao, pa! 

Sursa foto deschidere: fcinter1908.it

Facebook Comments

One Reply to “Serie A, etapa a 14-a. Pâine şi circ”

  1. Excelent ca de obicei procesul etapei. Felicitări!

Lasă un răspuns