D10S şi Măcelarul

Marca l-a numit „faultul care a schimbat istoria fotbalului spaniol„. Acum exact 35 de ani, Andoni Goikoetxea i-a făcut zob glezna lui Maradona şi a grăbit plecarea lui D10S din Spania. Ghinionul unora, norocul lui Napoli.

Intrarea oribilă, care i-a adus bascului porecla de „Măcelarul din Bilbao” (jurnalistul englez Edward Owen este cel responsabil), a avut loc pe 24 septembrie 1983. Se juca pe Camp Nou, în campionat, iar Barcelona avea 2-0 în faţa campioanei Athletic. Cu câteva minute mai devreme, Schuster încercase să-l lovească pe Goikoetxea. Nu aşa pur şi simplu, ci ca răzbunare.

În 1981, tot într-un Barcelona-Bilbao, răul din Ţara Bascilor, care încă de la debutul din ’75 se făcuse cunoscut pentru apucăturile lui brutale şi încercările repetate de a le rupe picioarele adversarilor, i-a pus-o rău pe genunchi neamţului. Ăsta a ratat restul sezonului, iar Real Sociedad a profitat şi a luat titlul, chiar în faţa catalanilor.

Până la urmă, poliţa a plătit-o Maradona. O fază banală, undeva într-o zonă neutră. Provocat de Schuster, Goikoetxea a zis să arate el cum se face şi s-a dus direct pe glezna lu’ Diego. Doar galben, bă băiatule! Pentru asta!

Azi aş fi luat roşu„, recunoaştea bascul peste ani. De fapt, ar fi plecat încătuşat de la stadion, direct la tribunal, unde ar fi fost judecat pentru tentativă de omor.

El Pibe, aproape fără respiraţie de durere, a ajuns la spital, unde a intrat direct în operaţie. 8 ore a durat. Gândul lui era să revină cât mai repede. A făcut-o, iar în returul de pe San Mames a marcat golurile victoriei cu 2-1.

Dar, până atunci, a început scandalu’. Cesar Luis Menotti, antrenorul catalanilor, a spus despre rupătorul basc că face parte din „rasa anti-fotbaliştilor” şi a cerut ca acesta să fie suspendat pe viaţă. „Poate e nevoie să moară cineva, pentru ca lucrurile să se schimbe„, a tunat „El Flaco”. Javier Clemente, cel care stătea pe banca lui Bilbao în acea perioadă, a răspuns, aşa arogant cum ni-l amintitm, că e mândru de jucătorii lui şi că întâi vrea să aştepte o săptămână, să vadă dacă accidentarea chiar e atât de gravă.

Cu timpul, l-am iertat pe Goikoetxea, dar nu-l voi ierta vreodată pe Clemente„, a spus Maradona, la mult timp după incident.

La doar câteva zile, a urmat judecarea lui Goikoetxea, la comisii. Preşedintele Barçei, Jose Luis Nunez, avea o idee clară: omu’ să lipsească atât timp cât nu putea Maradona să joace. Omologul de la Bilbao, Beti Dunabeitia, ca un copil de grădiniţă şi pe sistemul „ba pe-a mă-tii„, a amintit că nu s-a aplicat aceeaşi unitate de măsură în cazul lui Migueli, care îl accidentase serios pe Francisco Bonet Serrano, în finala Cupei din acel an.

Iniţial, s-a vorbit de 25 de etape de suspendare. Decizia a fost de 18. S-a anunţat în timp ce Bilbao juca un meci de Cupa Campionilor, acasă. Umblă vorba că preşedintele federaţiei s-a tirat elegant de pe stadion, cu doar câteva minute înainte. Nu era prost prostu’. Până la urmă, a stat doar 8 etape.

La finalul sezonului, Bilbao şi-a păstrat titlul cucerit în ’83. La egalitate de puncte cu Real Madrid şi un singur punct peste Barcelona. Totuşi, aia era o echipă serioasă, cu Dani, Manuel Sarabia, Txato Nunez, Jose Ramon Gallego sau Andoni Zubizarreta. Iar fotbalul basc a simţit aşa un aer proaspăt după moartea lui Franco şi a dominat campionatul Spaniei la începutul anilor ’80. Real Sociedad a fost campioană în ’81 şi ’82. Athletic a continuat hegemonia în următoarele două sezoane. Iar în ’84, a avut ocazia să facă eventul. Juca finala Cupei chiar cu ai lu’ Maradona, la Madrid.

Bilbao a câştigat cu 1-0, dar meciul ăla a rămas celebru pentru altceva. Chestiile din trecut nu puteau rămâne acolo. O scânteie a fost suficientă ca să arunce totul în aer. La final a început o bătaie generală, în toată regula. În principiu, Maradona a dat în tot ce mişca şi avea tricou alb-roşu. Un băiat a rămas inert pe gazon. Diego şi-a luat ditamai suspendarea, dar a scăpat transferându-se în Italia, la Napoli. Restul e istorie.

În ceea ce-l priveşte pe Goikoetxea, omu’ a fost cu adevărat un fotbalist important. A marcat şi la Mondiale chiar. Dar va fi întodeauna ţinut minte pentru nenorocirea de acum trei decenii şi jumătate. A spus mereu că nu a avut vreo intenţie să-l rupă pe El Pibe. Pe de altă parte, există o legendă că a păstrat ghetele din acea zi şi nu rata vreo ocazie să se laude că „astea sunt ghetele cu care i-am distrus glezna lui Maradona„.

Sursa foto: sportslens.com

Facebook Comments

One Reply to “D10S şi Măcelarul”

  1. […] sau altul, doar el ştie cum, Diego a scăpat de câteva tentative de vătămare corporală gravă (nu a fost la fel de norocos în Spania). Adică băiatu’ s-a ridicat după ce fusese tăvălit serios prin noroi şi a continuat faza. A […]

Lasă un răspuns