“Mai daţi-le un gol acelor fii de curve!”

Acum 25 de ani, s-a întâmplat una dintre marile surprize ale istoriei fotbalului. Bine, de fapt, pe 5 septembrie, adică ieri, a fost aniversarea. Dar pe motiv de fus orar, e valabilă şi azi. Anyway, să nu ne încurcăm în amănunte. Important e că s-a făcut un sfert de secol de la incredibilul 5-0 reuşit de Columbia la Buenos Aires, contra Argentinei, în preliminariile Cupei Mondiale din SUA.

Sigur că proporţiile scorului fac inutil orice comentariu. Dar pentru a înţelege mai bine impactul pe care acest rezultat l-a avut la vremea respectivă, e nevoie de puţin context. Argentina era vicecampioana mondială în exerciţiu. Ba mai mult, jucase trei dintre precedentele patru finale de la CM şi câştigase două. Deşi Maradona nu mai îmbrăcase tricoul cu dungi albiceleste într-un meci oficial din 1990, după ultimul act de la Coppa del Mondo, “pumele” s-au descurcat şi şi-au făcut rost de două Cope America, în ‘91 şi ‘93. Reuşiseră şi 33 de partide la rând fără înfrângere. O serie care a fost întreruptă chiar în Columbia, în turul din calificările pentru Mondialul american. Eh, până la urmă, nimeni nu le poate câştiga pe toate. Şi oricum, jocul decisiv se disputa pe El Monumental, iar Argentina nu pierduse vreodată acasă în preliminariile CM.

Deci, ce se putea întâmpla? Oh, well…

Maradona nu a jucat nici pe 5 septembrie 1993, dar a venit încrezător la stadion, pregătit de sărbătoare. Diego se ocupa şi pe atunci cu show-uri moca în afara terenului, aşa că a prezis că Argentina, care trebuia să bată pentru a se califica, nu va avea probleme. “Noi suntem aici”, a spus în timp ce a ridicat mâna mult deasupra capului. “Iar ei sunt aici”, a completat, coborând-o pe la nivelul şoldului. Râsete, alte glume, relaxare… Cam cum încerca săracu’ Apollo Creed cu Ivan Drago. Tot aşa a simţit-o şi Ar-hen-ti-na.

Cele două echipe şi-au dat târcoale una alteia vreo 40 de minute. Gazdele, convinse că va veni şi momentul lor. Columbienii, siguri pe ei şi pregătiţi să dea lovitura din care adversara să nu-şi mai revină. Iar când Valderama i-a dat-o lu’ Freddy Rincon pentru 1-0, chiar înainte de pauză, totul era deja jucat. În repriza a doua, băieţii lui Francisco Maturana s-au dezlănţuit şi au dat doar la “ficaţi”. Aşa de tare de au lăsat o ţară întreagă fără aer. Asprilla a făcut repede 2-0, Rincon a reuşit dubla, apoi Tino a dat golul serii. A scos o minge din picioarele lui Jorge Borelli, a declanşat sprintul ăla irezistibil al lui şi a reuşit o execuţie senzaţională la lung. De fapt, pare prea simplu aşa. El a pus-o cu mâna la vinclu.

A mai fost loc (şi timp) şi de al cincilea. L-a reuşit Antonio Valencia, “pedepsit” după doar câteva minute de “Cholo” Simeone, care i-a plasat cu o precizie demnă de cauze mai bune un cot în dinţi. În mod normal, roşu. Dar arbitrul uruguayan Ernesto Filippi a fost aproape implorat de Luis Perea şi Wilson Perez să-l lase pe argentinian pe teren. “Vor spune că i-am bătut în halu’ ăsta pentru că au jucat în 10”, i-ar fi spus cei doi. Episodul e povestit de jurnalistul Mauricio Silva, în cartea “5-0: cronica incredibilă a meciului care a schimbat pentru totdeauna istoria fotbalului columbian”. Tot acolo a apărut şi legenda potrivit căreia “centralul” le-ar fi răspuns: “Bine, dar mai daţi-le un gol acestor fii de curve”.

Nu le-au mai dat, dar ruşinea era completă.

Columbia a distrus istoria”, a fost unul dintre titlurile presei a doua zi. “Nu vreau să mă mai gândesc la acest meci, a fost o crimă împotriva naturii”, a declarat selecţionerul Argentinei, Alfio Basile. Dubla campioană mondială trebuia să dea baraj cu Australia pentru a merge la competiţia la care jucase ultimele două finale. Teama de o (altă) umilinţă istorică a grăbit revenirea lui Maradona în naţională. “Pumele” au ajuns în SUA, da’ Diego a picat din nou un anti-doping, iar România le-a trimis acasă în optimi, după meciul turneului. Tot Hagi şi ai lui dăduseră de pământ şi cu “Los Cafeteros”, marea favorită a lui Pele la câştigarea trofeului (The Kiss of Death sau ceva), în prima etapă a grupelor. Începutul sfârşitului pentru columbieni, care atinseseră apogeul într-o seară monumentală, la Buenos Aires.

Sursa foto: futbolete.com

Lasă un răspuns