Puştiul făcut pentru recorduri

Da, nu Mbappe. Deşi are ceva în comun cu starul emergent al fotbalului mondial. Faptul că primeşte loc să se desfăşoare la Monaco. Azi, vorbim despre Pietro Pellegri. De fapt, vorbim din nou despre el, pentru că ne obligă. L-am mai pomenit eu, în momentele importante ale carierei sale. Una care, deşi extrem de scurtă, se remarcă deja prin recordurile de precocitate pe care le face să cadă.

Povestea copilului crescut de Genoa începe la sfârşitul lui 2016. 22 decembrie, mai exact. E data la care şi-a făcut debutul în Serie A. A intrat în mintul 88, contra lui Torino, în deplasare. Avea doar 15 ani şi 280 de zile. Tocmai devenise cel mai tânăr debutant din istoria campionatului italian. Dar nu avea singur recordul ăsta. Îl împărţea cu Amedeo Amadei. Coincidenţa asta ciudată e suficientă pentru a-ţi trezi atenţia. Faptul că apare alături de primul jucător pe care fanii Romei l-au numit “Al optulea Rege al Romei” şi care are în palmares şi un hat-trick în Derby della Madonnina (pentru echipa corectă) – o legendă din il calcio, cu alte cuvinte – face lucrurile şi mai interesante.

Dacă tot veni vorba despre coincidenţe, următorul moment cheie al carierei sale a fost legat tot de un mit al giallorossilor. Probabil cel mai mare. În ziua ultimului meci al lui Totti (28 mai 2017), pe un Olimpico pregătit să-şi salute idolul absolut, puştiu’ tupeist a încercat un hold-up. Adică să strice petrecerea. A deschis scorul cu primul gol al lui în Serie A. Devenea nu doar cel mai tânăr marcator al sezonului, ci şi al treilea cel mai tânăr din istorie în Italia (după acelaşi Amadei şi Gianni Rivera) şi primul născut în secolul 21. A venit pe lume în 2001, anul singurului Scudetto câştigat de Er Pupone. Pentru că aşa e fotbalul ăsta, le tot aşează el pe coincidenţe.

Până la urmă, capitolinii au bătut, dar copilul începea să ridice sprâncene. Şi să vedeţi ce a făcut peste câteva luni, contra lui Lazio. Părea că, pur şi simplu, toate drumurile lui Pellegri duc la Roma.

Pe 27 septembrie 2017, a reuşit prima doppietta. Nu a folosit foarte mult, pentru că Genoa a pierdut acasă contra biancocelestilor (2-3). Dar şi-a emoţionat tatăl, team managerul echipei, surprins de camere în lacrimi, pe bancă. Şi a arătat că are instincte de centravanti vero, cum spun italienii. Golul ăsta…

În plus, a mai pus un record la colecţie: cel mai tânăr jucător cu o dublă într-un meci de Serie A. Performanţele astea spun oricui, indiferent cât de mult urmăreşte fenomenu’, că e vorba despre ceva special. Aşa că băieţii de la Monaco nu au avut vreo strângere de inimă să dea 25 de milioane de euro la începutul acestui an pentru a-l transfera. Nu a apucat să vadă două iahturi prin Monte Carlo că Jardim i-a şi spus spus “allez!”. Pe 16 februarie, la 16 ani, 11 luni şi două zile, a jucat prima oară pentru monegasci, împotriva lui Dijon. Era cel mai tânăr jucător din istoria clubului. I-a bătut recordul lui Mbappe.

Continuarea firească era să devină şi cel mai precoce marcator al lui Monaco, statut pe care îl avea tot băiatu’ care le-a provocat otită argentinienilor. Încă îl are. Pentru că italianul s-a accidentat şi a lipsit mai mult decât s-ar fi aşteptat. A revenit abia duminică, la Bordeaux. Ai lui erau conduşi cu 1-0. În minutul 59 a intrat în locul lui Adama Traore. Patru minute mai târziu, a scos o minge din picioarele lui Kounde, a avansat câţiva metri şi, cu sânge rece, a tras în diagonală, cu stângul, sus şi imparabil. Primul gol în Ligue 1. “Iată fenomenul italian!”, a exclamat comentatorul de la beIN Sports, măcar la fel de entuziasmat ca Pellegri.

După ce a devenit primul jucător născut în secolul 21 care a marcat în Serie A, a repetat performanţa şi în Ligue 1. La 17 ani, 5 luni şi 9 zile, e al doilea cel mai tânăr marcator din istoria campionatului Franţei. Recordul lui Mbappe rămâne în picioare. Nu am vreo confirmare, dar aş risca să spun că, totuşi, Pellegri a stabilit un alt record: e cel mai tânăr care dă gol în două dintre primele cinci campionate ale Europei. Şi ceea ce e înfricoşător pentru adversari e faptul că puştiul nici măcar nu mai e atât de firav ca acum câteva luni. A pus multă masă musculară şi pare un mic Ibra. Şi e doar începutul, cu siguranţă. Va mai creşte. Şi fizic, şi fotbalistic. E posibil ca Italia să-şi fi descoperit viitorul atacant.

Non male questo ragazzo pus pe doborât recorduri.

Ah, da! Bordeaux a câştigat cu un gol în prelungiri, dacă vă interesa. 

Sursa foto: calciomercato.com

One Reply to “Puştiul făcut pentru recorduri”

  1. […] de la Roma, care nu a apucat încă să debuteze în Serie A, şi Pietro Pellegri, pentru că şi Mancio e un cititor fidel al acestui site. Dar povestea e Manuel Lazzari, simbolul ascensiunii lui SPAL. Şi primul jucător al acestei […]

Lasă un răspuns