Povești de duminică. Igor Protti, ultimul ”Țar”

igor protti livorno serie a

S-au făcut 20 de ani de când „nu mai e duminică”. Dar poveștile din ziua pe care mulți o dedicau în primul rând fotbalului italian au rămas. Azi ne amintim de povestea de dragoste dintre Igor Protti și Livorno.

Protti s-a născut în Rimini, a jucat la Lazio sau Napoli, a fost capocannoniere în Serie A la Bari, da’ se confundă cu Livorno. Încă era adolescent când a intrat prima oară în vestiarul ”Amaranto”. Deși a plecat la un moment dat, de fapt nu a mai ieșit niciodată de acolo. „Îmi amintesc că atunci când am intrat pe stadion, era o fotografie mare alb-negru cu echipa care a terminat pe locul 2 în anii ’40. Am simțit că respir istoria acelui club, a acelui oraș și m-am atașat de ele”, a povestit într-un interviu pentru fanpage.it.

Nu e o surpriză că, în 1988, când a plecat de la comuniști, și-a promis că se va întoarce într-o zi. Și-a respectat promisiunea, iar când s-a întors în Toscana era deja un nume important. Așa că a început să-și scrie legenda.

Protti este unul dintre cei doar doi jucători care au câștigat titlul de golgheter în Serie A, Serie B și Serie C. Celălalt e Dario Hubner. Dar dacă Hubner a mers firesc, adică C, B și apoi A, Protti a început din A, unde a a fost egalul lui Beppe Signori în sezonul 1995/96. Fără folos, din păcate, pentru că echipa lui, Bari, a picat. Rămâne până azi singurul capocannoniere retrogradat din Serie A. Bine, el a rămas cu băieții mari. A încercat pe la Lazio și Napoli, experiențe mai curând nereușite, chiar dacă și-a făcut un loc micuț în istoria Derby della Capitale, cu un gol marcat pe final în remiza cu Roma din mai 1997 (1-1). Când a simțit că nu-și mai găsește locul pe nicăieri, a luat probabil cea mai bună decizie pe care o putea lua.

Avea doar 31 de ani în 1999, când i-a spus agentului său: „Bă, e momentu’ să revin!” Ăsta s-a uitat ciudat la el. Era încă tânăr, Livorno juca în Serie C… Da’ cu inima nu poți fi rațional. „Din punctul meu de vedere, marea frumusețe a fotbalului constă în faptul că poți juca în Serie A sau la amatori alături de prietenii tăi și să simți aceleași emoții și să ai aceleași senzații înainte de a intra pe teren sau atunci când dai un gol. Asta este adevărata esență a jocului și unul dintre motivele pentru care atât de mulți oameni sunt îndrăgostiți de acest sport”, a explicat Protti.

Așadar, încă în putere, un fost golgheter în cel mai tare campionat al lumii a preferat să se întoarcă la Livorno, la munca de jos. Nu a regretat nici măcar atunci când comuniștii au ratat promovarea doi ani la rând. A continuat să joace în și pentru tricoul ăla care îi devenise practic a doua piele. În cele din urmă, a venit și răsplata. Mai întâi, titlul de golgheter în C. Apoi, titlul de golgheter și promovarea în B. Unde Livorno a revenit după 30 de ani, în 2002. Datorită golului lui. Golul ăsta de mai jos marcat contra lui Treviso. Video cu o coloană sonoră corespunzătoare.

Golurile pe care le-am marcat în Serie A mi-au oferit notorietate, dar golul de care sunt cel mai legat l-am reușit în Serie C”, a spus odată. Cunoscându-i istoria, nu mai e nimeni surprins.

În primul sezon de Serie B, Protti și-a completat tripla de capocannoniere. În al doilea, alături de un alt idol din Toscana, Cristiano Lucarelli, a condus-o pe Livorno spre o promovare istorică. Revenire în Serie A, după mai mult de jumătate de secol. Cei doi au dat împreună 54 de goluri, din totalul de 75. Cam stahanovism, ca să rămânem pe subiect. În clasamentul golgheterilor, au fost depășiți doar de Luca Toni.

După ce și-a văzut marea echipă din nou în prima ligă, Protti a vrut să se retragă. A fost întors din drum de Lucarelli și de fani, care l-au convins că merită să iasă de pe scena aia mare. Așa că a mai stat un an. ”Țarul” a dat 6 goluri în 27 de meciuri în Serie A. Ultimul, acasă, într-un 2-2 cu zebrele torineze, rezultat care a consfințit salvarea de la retrogradare. Apoi s-a lăsat. Făcuse mai mult decât promisese…

„Acum fotbaliștii câștigă mult mai mult, iar în fotbal se învârt mulți bani. Dar noi am văzut o perioadă mai bună, pentru că atunci când intrai în vestiar simțeai că faci parte dintr-un grup, dintr-un oraș, dintr-un club, dintr-o istorie, dintr-o tifoserie”.

Sursa foto deschidere: news.superscommesse.it

Dacă vrei să susții blogul sau pur și simplu să dai o bere
Ori dacă te simți generos
O poți face aici ⤵

Become a Patron!

Lasă un răspuns