Tardelli, Rivera și faultul din secunda 2

tardelli rivera

Pare un duel banal la mijlocul terenului. Dar nu e. E un fault urât, golănesc, maliţios şi făcut special pentru a transmite un mesaj. Altă explicație pentru o astfel de intrare după doar două secunde nu există.

Adică, ok. Cu toţii ştim că sunt fundaşi care îşi anunţă adversarul direct încă din primele minute ale unui meci că vor avea un joc dificil. Dar în secunda 2? „A vrut să-mi rupă picioarele”, a acuzat victima. „L-am lovit mai sus, fără rea intenţie. Dacă voiam să-i rup piciorul, l-aş fi atacat mai jos”, s-a apărat agresorul.

Agresorul e Marco Tardelli. Victima, Gianni Rivera. Scena a avut loc la 5 noiembrie 1978, la Torino, într-un juBe – Milan. Deși se juca în etapa a şasea, meciul era extrem de important. Chiar decisiv pentru ăia în alb și negru, care riscau să piardă contactul cu rivalii din Milano, plecaţi ca din tun – 4 victorii şi un egal. Aşa că într-un fel se explică agresivitatea peste limită a zebratului. Şi cine poate fi o victimă mai potrivită pentru a transmite un mesaj, dacă nu cel mai bun jucător al adversarilor?

Pe San Siro, noi le-am arătat respect conform regulilor din fotbal. În schimb, aici li s-a permis să apeleze la o violenţă care nu are nimic de-a face cu rivalitatea”, s-a plâns Rivera, despre care Tardelli a spus că „e un profesionist al vorbelor şi al jocului mental”. Ce băiat!

Bine, cu ceva ani înainte, același Rivera ieșise la atac și acuzase fără menajamente ajutorul pe care băieții în dungi alb-negre îl primeau constant. Direct sau indirect. A ieșit ditamai scandalul, iar „il ragazzo d’oro” s-a ales cu o suspendare de 3 luni și jumătate. Așa că vă imaginați cam ce sentimente nutrea pentru torinezi. După intrarea lui Tardelli, pare că era reciproc. 

Până la urmă, torinezii au bătut cu 1-0, dar la final au râs ceilalţi. La ultimul sezon din cariera lui Rivera, Milan a luat titlul. Al zecelea, astfel că pe tricou a apărut steluţa care să celebreze această performanţă.

În seara asta, același meci, doar că la Milano. Și s-ar putea să fie la fel de nervos. Pentru că Milan a plecat din nou tare, încă n-a pierdut și are deja un avans important. În timpul ăsta, urâţii fotbalului îşi văd hegemonia pusă în pericol de ambele milaneze.

Sunt sigur că Pirlo poate găsi pe undeva un „Tardell”. Dar cin’ să fie „Rivera”?

Lasă un răspuns