Hibs-Hearts 5-6. Derby-ul pe care nimeni nu l-a văzut

Mult timp, a fost o tradiție ca derby-ul orașului Edinburgh, Heart of Midlothian (Hearts) -Hibernian (Hibs), să se joace în prima zi a anului. Sau în a doua, nu erau chiar căpoși. Dar în 1940, nu a fost loc de întors. Trebuia să se joace în 1 ianuarie, deși era o ceață de nu se vedea la 3 metri.

A ieșit probabil cel spectaculos duel dintre Hearts și Hibs. S-au marcat 11 goluri, iar comentariul partidei, oferit de BBC, s-a ridicat la înălțimea jocului. Problema e că nu a avut nimic în comun cu ceea ce s-a petrecut pe teren.

Fotbal în timpul războiului

Se făceau 4 luni de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. Marea Britanie a declarat război Germaniei pe 3 septembrie. Cu o zi înainte, se jucase etapa a treia din sezonul 1939/40 al Football League. Adică Premier League de azi. Campionatul a fost suspendat. Scoțienii nici nu au mai dat drumul la treabă. Dar fotbal s-a mai jucat.

Atât în Anglia, cât și în Scoția, au fost organizate tot felul de ligi regionale, iar publicul a putut vedea în continuare fotbal. Însă meciurile alea nu apar în vreo statistică oficială. Ele reprezenau, cumva, un mod de a menține ridicat moralul oamenilor, în vremuri dificile. Era nevoie de asta, pentru că deși Bătălia Angliei a început abia în iulie 1940, raidurile Luftwaffe nu erau ceva neobișnuit. De altfel, primul atac aerian asupra Marii Britanii în Al Doilea Război Mondial a avut loc chiar în Scoția.

La 16 octombrie 1939, avioanele germane s-au dus după crucișătorul HMS Hood. Așa au ajuns deasupra râului Forth și aproape au lovit Forth Rail Bridge, un important obiectiv strategic din apropiere de Edinburgh. Un avertisment pe care britanicii l-au înțeles.

Naziștii nu trebuie să știe

Și ne întoarcem la derby-ul orașului Edinburgh programat la 1 ianuarie 1940. Easter Road, stadionul celor de la Hibs, era învăluit de o ceață deasă. Și totuși, vreo 14.000 de inși au mers să vadă un nou episod al rivalității cu Hearts. Sau ce se putea vedea din el. În mod normal, toată lumea ar fi trebuit trimisă înapoi acasă. Dar nu era o situație normală.

Bob Kingsley a fost comentatorul pe care BBC l-a trimis la meci. Când a văzut vremea, și-a imaginat că treaba i s-a terminat. Doar că șeful lui, Leo Hunter, i-a transmis că trebuie să comenteze meciul cu orice preț și să nu vorbească sub nicio formă de ceața care acoperise stadionul și orașul. Decizia ca derby-ul să se joace în acele condiții fusese luată mai sus.

Meciul urma să fie transmis de BBC și pentru forțele britanice plecate să se bată cu fritzii, iar amânarea partidei le-ar fi oferit germanilor informații legate de vremea din Scoția. Cum Easter Road se află în apropierea portului Leith, un alt obiectiv important alături de Forth Rail Bridge, Luftwaffe ar fi putut profita și să lanseze un atac. Așa că era nevoie ca naziștii să creadă că totul e normal în Edinburgh.

Un 5-6 pe care nimeni nu l-a văzut

Așadar, pentru că britanicii erau speriați de bombe, Bob de la BBC s-a văzut obligat să comenteze un meci din care nu vedea mare lucru. Adică, din când în când, îi mai apărea prin fața ochilor câte o extremă de pe partea pe care se afla. S-a gândit să se ghideze după reacțiile publicului, pentru a încerca să înțeleagă ce se întâmplă. Dar și ăia din tribune vedeau la fel. Adică mai nimic. Legenda spune că, spre finalul primei reprize, un spectator chiar a intrat pe teren. Voia să vadă meciul de aproape.

O altă idee pe care a avut-o, în încercarea de a transmite corect, a fost să-și facă rost de vreo două-trei ajutoare, dintre copiii de mingi, care să-i ofere informații legate de joc. Dar nici asta nu a funcționat așa cum și-a dorit. Așa că s-a resemnat și s-a apucat să inventeze. A băgat în ele și a ieșit un adevărat thriller, cu multe goluri, ratări uluitoare, șuturi violente, parade incredibile, driblinguri amețitoare și intrări tari, care au dus și la câteva momente tensionate. Tot ce are nevoie un derby. Și chiar așa a fost.

Singura problemă a fost că derby-ul lui Kingsley s-a terminat 3-3. Cel jucat pe teren a fost câștigat de Hearts cu 6-5. Gazdele aveau 3-2 în minutul 43, când arbitrul a fluierat sfârșitul primei reprize. Când și-a dat seama de eroare, a chemat echipele înapoi pe teren, iar în cele două minute, oaspeții au întors rezultatul și au plecat la vestiare în avantaj. După pauză, s-au desprins la 5-3, dar Hibs a egalat, înainte ca Tommy Walker să aducă victoria pentru Hearts în ultimul minut. La acel moment, mulți spectatori deja plecaseră, pentru că fuseseră informați cu 10 minute înainte de final că meciul s-a terminat.

Ceața a făcut și altă „victimă”. John Donaldson, care a marcat de două ori pentru Hearts în prima repriză, a continuat să facă curse pe extremă minute bune după sfârșitul partidei, pentru că nu aflase că jocul s-a terminat. Colegii săi l-au recuperat ulterior. Important era că meciul și-a atins scopul. Germanii n-au aflat nimic.

Sursa foto: flickr.com

Lasă un răspuns